Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Lakás, gyerek, autó
2007-10-29 11:21
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

Harmincéves korukra már mindent akarnak 

Lakás, gyerek, autóOlvastam egy felmérést arról, hogyan képzelik el a mai fiatalok a jövőjüket öt-tíz év múlva. Az eredményeket tekintve úgy tűnik, a diákok manapság meglehetősen irreális terveket szövögetnek. Vagy csak optimisták? Esetleg olyan gyorsan változna a világ, hogy ami tizenévesen még elérhetőnek tűnik, tíz év múlva már lehetetlen?

 

 

 

A békéscsabai diákok zöme 30 éves kora körül szeretne szülővé válni, önálló életet viszont korábban kezdenének - derül ki egy a békéscsabai fiatalok körében végzett felmérésből, amit az önkormányzat készíttetett. A megkérdezett diákok többsége 20 évesen költözne össze állandó partnerrel, tanulmányaikat 22-25 éves korukra fejeznék be, első autójuk megvásárlását és a házasságot pedig 25 éves korukra tervezik. A megkérdezettek háromnegyede legalább napi egy, két órát tölt tévé előtt, kevesen járnak színházba, moziba, könyvtárba - írja a Független Hírügynökség.

 

Lakás, gyerek, autó 

 

 Mindez nagyon szép, hogy a fiataloknak vannak terveik - tanulás, család, önállóság - ám kérdéses, hogy fogják érezni magukat mondjuk harmincévesen, mikor látják, hogy se autó, se lakás, se gyerek. Persze, biztosan vannak olyan szerencsések, akiknek a harmadik ikszre már mindenük megvan, de valljuk be, manapság nem ez a jellemző. Épp ezért lepett meg a felmérés eredménye: vajon ezek a fiatalok miből gondolják, hogy 20 évesen lesz pénzük lakásra, 25 évesen pedig autóra és esküvőre? Álmodozni jó dolog; de ilyen terveket szőni szerintem már túlzottan idealista gondolkodásra vall. Ennek oka talán a sok hollywoodi csoda lehet, melyet a diákok nap mint nap nagy érdeklődéssel bámulnak - a hírben is olvashatjuk, hogy napi egy-két órát töltenek a tévé előtt. Az amerikai filmek világában, ahol az üzletember elveszi a prostit, az akcióhősbe tízszer belelőnek és még mindig él, a végén pedig mindenki boldogan él, míg meg nem hal; könnyen megeshet, hogy a tinédzserkorból épp, hogy kilépve már mindent megteremtett magának az ember.

Azonban, egy milliomos szülőkkel nem rendelkező, lottóötöst nem nyerő, bankot nem rabló fiatalnak már sokkal kevesebb az esélye arra, hogy mindezt megszerezze. Aztán fordulhatnak magukba búsan felnőtté válva, mint Karinthy tette, ha találkoznak azzal a bizonyos fiatalemberrel, azaz ifjúkori, álmokkal teli önmagukkal. Avagy, ha nem a tévét akarjuk okolni minden földi rosszért; lehet, hogy a fiatalokra a szüleik - vagy inkább a nagyszüleik - sorsa volt ekkora hatással: a múlt század közepén még valóban hasonló forgatókönyv szerint zajlott az emberek élete. De ez a felmérés nem negyven évvel ezelőtt, hanem napjainkban készült. Lássuk tehát, mik a kilátásai manapság egy átlagos fiatalnak.

 

Lakás, gyerek, autó20 évesen: Összeköltözés az állandó partnerrel

Összeköltözés, persze; de hova? Saját lakásba? Ha-ha. Húszévesen csak úgy összedobni tízmilliót - nem jellemző, na. Együtt valamelyikük szüleihez? A jobbnál jobb anyósvicceken felnevelkedett generáció valószínűleg nem erről ábrándozik. Albérletbe? Ez talán még kivitelezhető, ha a pár mindkét tagja dolgozik a tanulás mellett. A rendkívül jól jövedelmező diákmunkákból - mint a szórólapozás, borítékolás vagy kék kockás ingben való hamburgersütögetés - biztosan telik akár egy húsz négyzetméteres kacsalábon forgó palotára is. Egyébként meg - természetesen vannak kivételek, akik első szerelmükkel kötik össze az életüket - a húszévesen az igazinak hitt partner akár egy hónap múlva könnyen a futottak még kategóriában végezheti. Havonta mással összeköltözni meg nem olyan jó móka.

 

Lakás, gyerek, autó22-25 évesen: Tanulmányok befejezése

Inkább megkezdése, a mai gyakorlat ismeretében - már ha a megkérdezett gyerekek egyetemi-főiskolai tanulmányaikra gondolnak. A felvételizők felét fel sem veszik elsőre, többen kétszer-háromszor is próbálkoznak, mire bekerülnek az áhított felsőoktatási intézménybe. Ha annak idején plusz egy évet töltöttek az oviban, máris huszonegy évesen kezdik az egyetemet. Plusz öt év az huszonhat - már, ha nem halasztanak például egy ösztöndíj miatt, nem vesznek fel mellé még egy szakot, és sikerül elvégezniük az összes tárgyat a megadott idő alatt. Saját egykori évfolyamtársaim közül szinte senkit nem tudnék megnevezni, aki 22-23 éves korára elvégezte volna az egyetemet. Mielőtt bárkiben felmerülne; nem csak világ lustáival barátkoztam. A 25 év egy fokkal reálisabb.

 

Lakás, gyerek, autó25 évesen: Első autó, házasság

Az első Trabantot talán már tizennyolc évesen is meg lehet venni zsebpénzből, de ha a fiatalok olyan autóra vágynak, amely nem teszi őket közröhej tárgyává, és nem is romlik el egy fél nap alatt; nem valószínű, hogy huszonöt évesen megengedhetik maguknak. Főleg, ha az előző „határidőt” vesszük figyelembe: a főiskoláról vagy egyetemről kikerülve miből lenne pénzük autóra? Az ösztöndíjból? Már ha egyáltalán pozitív mérleggel fejezi be valaki a tanulmányait - hiszen az sem ritka, hogy az ösztöndíj mellett még a diákhitel is vígan elfogy a négy-öt év alatt. Így a tanulmányaik befejeztével a fiataloknak először arra kell koncentrálniuk, hogy minél előbb munkát találjanak, és vissza tudják fizetni a hitelt - hogy aztán újra elkezdhessenek gyűjtögetni a fent említett javakra. Házasság dettó. Bár az esküvő gondolatára valószínűleg minden tinilánynak a nászinduló, a felröppenő galambok és a rizsdobálás jut eszébe, no meg önmaga hófehér ruhában. Az előbb említett romantikus-csöpögős momentumok mellett azonban ott van a sok-sok számla: kaja, pia, ruha, nászút… A rengeteg költségre gondolva szinte nem is értem, hogy képesek az emberek mosolyogva az oltár elé állni.

 

Lakás, gyerek, autó30 évesen: Gyerekvállalás

Ezen a ponton megint úgy tűnik, mintha a felmérés jó pár évtizeddel ezelőtt készült volna. A biológiai óránk azóta mintha egyre később kezdene el ketyegni. A nőké még csak-csak, a húszas éveik közepén-végén; azonban kétlem, hogy a kutatást egy leánygimnáziumban végezték volna - már ha van még ma olyan egyáltalán. A férfiak a gyermekvállalást egyre a nagypapakor idejére tologatják, addig inkább függetlenségüket élvezik. Hát hajrá, én nem leszek semmi jónak az elrontója; de azért mondjuk a kölyök diplomaosztóját talán még jó lenne megérni. Persze, a hiba nem csak a mi készülékünkben van, hanem a környező világban is: gyereket szülni a híd alá ugyebár nem tanácsos. Muszáj előtte anyagi biztonságot és otthont teremtenünk saját magunk és az ő számára is. S ha harmincéves korunkra még annyi pénzt sem tudtunk összegyűjteni, hogy a szüleinktől elköltözzünk, hogy vállaljunk gyereket?

Karriert és biztos anyagiakat teremteni ma sokkal nehezebb - és ez a tendencia is mintha tovább romlana ahelyett, hogy visszafordult volna. Remélhetőleg, mire ezek a gyerekek felnőnek, már egy sokkal több és jobb lehetőséget rejtő világ fogja várni őket. Addig meg próbáljunk meg tovább élni, mondjuk száz-százhúsz évig - úgy nem lesz olyan feltűnő, ha mindent később csinálunk.

 

C-PRESS - HírExtra 

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Az élet most van
  Régi szép idők? Bezzeg az én időmben! - ma már nemigen hallod ezeket a nosztalgikus sóhajokat. Talán már nem is tűnnek olyan szépnek a régi idők, talán már nincs is mire azt mondani, hogy bezzeg. Elkopnak a régi emlékek, egyre kevesebben idézik a régvolt eseményeket, azokat a híres békeidőket.
  image
 • Heti wellness horoszkóp 2020.április 5-től 11-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-04-05
  Ma kreatívan gondolkozunk. Ma keringési rendszerünk lehet érzékenyebb, különösen akkor, ha általában sokat eszünk, és már régen elszoktunk a mozgástól. Ha vissza szeretnénk szerezni a fittségünket, akkor haladjunk kis lépésekben.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.április 4-től 10-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-04-04
  Ma pozitív hangulatban, optimistán töltjük a napot. Még az sem zavar túlságosan, ha nehéz munkát végzünk és túl sok teendő van a vállunkon. Úgy érezzük, hogy győzelem koronázza a lépéseinket. Ma érzékenyebb lesz a keringési rendszerünk, így nem célszerű túlhajtanunk magunkat. Akinek szívproblémái vannak, vigyázzon jobban magára, ne rohanjon, adjon magának több időt. Szívünk védelme érdekében fontos, hogy koleszterin szintünket rendben tartsuk.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek