Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Gádzsó pillantás a cigánysorra
2007-10-27 18:04
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

Száraz Miklós GyörgyCigányok. Ez a címe. Az alcíme: Európa indiánjai. Száraz Miklós György új könyve egy regiment színes és fekete-fehér fotóval illusztrált művelődéstörténeti album. Jó sok szöveggel. A szerzőt a munka nehézségeiről, a műről, az előítéletekről faggattuk.


- Csak a borítón és a szennycímoldalon is három olyan dolgot látunk, amibe bele lehet kötni. Cigányok, aztán a fotó, és hogy Európa indiánjai.

 

 

- Ez a könyv a cigányság teljes történetét igyekszik felvázolni, itt-ott technikailag is rossz lett volna a roma kifejezést használni. Az indián párhuzam pedig nyilván nem a históriára, hanem a jelen állapotra, gettókra, rezervátumokra, a kilátástalan szegénységre vonatkozik. A címlapfotó? Az egész könyvben ez a kép az egyetlen, amelyik nem magyar fotós képe, és amelyiket nem én választottam. De örülök neki. Egy gyönyörű, fiatal cigány nőt mutat, aki táncol. Szép kép, szép nő, szép borító. Vonzó. Nem több, nem kevesebb.

 

- Miért ír valaki a cigányokról? Hogyan jutott eszébe a téma?

- Évekkel ezelőtt, az általam kitalált és szerkesztett Paletta könyvsorozat tervezésekor is felvetődött, hogy kéne majd írni vagy íratni benne a cigányokról. Aztán a Helikon Kiadó két éve felkért, hogy csináljak egy albumot. Elvállaltam. Hogy miért? Van egy barátom. Évtizedek óta gyötörjükgyőzködjük egymást. A könyv sajtóbemutatóján próbáltam körbejárni, hogy miért is vállaltam el, ő meg azt mondta utána: hülye vagy, mellébeszéltél. Pedig egyszerű a dolog. Mindig ide lyukadsz ki. Magyarság, zsidóság, székelység, örménység, románság, cigányság, emberség. Talán igaza van a barátnak, és csak ennyi a magyarázat. Nehéz, kényes téma. Kihívás.

- Messziről figyelte ezt a világot?


- Ha beépülök, egészen máshogy kellett volna dolgozni; az írás nagyon lelassult volna. A hetvenes évek vége óta létező modern nyugat-európai kultúrantropológus generáció munkásságáról véletlenül amúgy is tudtam, azt is tudtam, hogy a munkáikat itthon még nem nagyon ismerik. Ezt is be akartam mutatni. Nem is bemutatni. Felhasználni. A fejemre olvasták már, hogy "benyaltam a divatos, romantikus nyugati áltudományt". Valóban sokat olvastam tőlük, használtam a könyveiket, tanulmányaikat. Csakhogy én nem "hiszek vagy nem hiszek" nekik. Olyan szerzőkről van szó, akik tudósok: Bernard Formoso, Leonardo Piasere, Jane Dick Zatta. Patrick Williams vagy Michael Sinclair Stewart feleséget is a cigányok közt talált. Nem az én dolgom eldönteni, hogy a ciganológián belül hol, mi és mennyire igaz. Engem arra kértek fel, hogy a cigányságról írjak könyvet. Persze tudom, hogy nem lehet úgy írni a cigányságról, hogy abban ne legyenek benne a hevesi meg borsodi cigány emberek is.

- A téma egyes szakértőinek épp ez nem tetszik, s azt mondják, hogy ez a könyv nem a cigányságról szól, hanem Száraz Miklós György cigányságról alkotott képe.


- Ez csak részben igaz. Mert azért ennek a könyvnek a nagyobb részét adatok teszik ki. Nem az én lelkem. Hanem tények. Évszámok, események, história. Az is igaz, hogy egy diszkriminált, nehéz sorban élő, óriási lélekszámú, heterogén kisebbségről nagyon nehéz úgy írni, hogy az ne legyen szubjektív. Azért remélem, hogy nem terhelik előítéletek a könyvet. Pontosabban azon igyekeztem, hogy kimondjam, tetten érjem az előítéleteimet, és ha tudom, meg is válaszoljam őket. Az az ember, aki nincs annak az ismeretanyagnak a birtokában, amit én munka közben megszereztem, az másképp, gyorsabban ítél. Ha az ember a szokások mögé lát, különböző csoportokat megismer, akkor egészen másképp viszonyul a cigánysághoz. Mégsem tehettem meg, hogy csak a szépet és a jót mutatom meg, azt, amit én az ismerkedés közben megszereztem, hanem fel kellett tennem azokat a kérdéseket is, amelyeket egy, a témában járatlan, elfogult vagy elfogulatlan átlagember is feltenne. Hiszen ha nem tenném fel őket, akkor sokan azt kérdezhetnék, hogy hol él ez az ember? Miről beszél ez? Mit tud ez a valóságról?

- Ahogy beszélgetünk, az az érzésem, közel kerültek a szívéhez a cigányok. Ezt az érzést akarja átadni az olvasónak? Vagy más volt a célja?

- Egy ilyen munkánál nyilván elvárható, kötelező, hogy az író igenis akarja megszerettetni az olvasójával azokat, akikről ír. Aztán ez persze nem egészen így működik, mert igazából ennek a könyvnek az lehet a célja, hogy megismertessen egy óriási népességet. És ismétlem, a megismerésen keresztül vezet az út a megértéshez is.

 

- Kinek készült voltaképpen ez a könyv?

- Nem a cigány olvasóra gondoltam, amikor írtam. Ez a könyv a nem cigányoknak készült. Azt hiszem, amit ez a könyv tartalmaz, arra egy magyarországi cigány, bármelyik csoportba tartozzék is, azt fogja mondani, hogy neki semmi köze ehhez, ez nem igaz, ez nem ő. És igaza lesz, hiszen a cigányság nagyon-nagyon tarka. Sok kutató azt állítja, hogy a cigány nem egy nép, hanem sok nép, nem egy nyelv, hanem sok nyelv, nem egy hagyomány, hanem számtalan sok hagyomány. Jasmine Dellal, egy fiatal amerikai rendezőnő, akinek az édesanyja Indiában él, mert a második világháború idején a zsidó nagyszülők odáig futottak Lengyelországból, szóval Dellal, aki három országot, Angliát, Indiát és az Amerikai Egyesült Államokat is a hazájának tartja, azt mondja, hogy lassan jött rá, de megtanulta, hogy minden cigány közösség más. Hogy nincs két egyforma. Ha újabb és újabb cigányok közé megyünk, mondja, mindig találunk azonosságokat, de kivétel nélkül mindig felfigyelünk új dolgokra is. Dellal - és sok ciganológus kultúrantropológus is - állítja, hogy a cigányságnak ez az egyik lényege. A gádzsók, a nem cigányok pedig Amerikában és Európában egyformán tudatlanok, a világon semmit nem tudnak a cigányokról.

- Tony Gatlif, francia cigány filmrendező azt mondja, hogy a XXI. század a cigányoké lesz. Hisz ön ebben?

- Nem tudom. Megannyi kérdést feltettem ebben a könyvben, de sok kérdésre nem tudom a választ. Ahogy senki sem tudja. Tony Gatlif valóban azt nyilatkozta egyszer, hogy a XXI. század a cigányság százada lesz. Azt mondta, azért, "mert ez a nép túlélésre van ítélve". És körülbelül ugyanezt mondja egy neves francia ciganológus, Jean-Pierre Liégeois is. ő úgy véli, hogy ha a cigányok egyszer képesek lesznek kihasználni a demokráciák nyújtotta lehetőségeket, akkor mozgékonyságuknak, ötletességüknek, összetartásuknak és segítőkészségüknek köszönhetően csodálatos jövő nyílik meg előttük. Mert ne feledjük, autóznak, zenélnek, mobiltelefonoznak most is, de ha egyszer tömegesen kiművelődnek, tőzsdézni kezdenek, pályázatokon indulnak és azokon rendre nyernek, akkor övék a jövő. Feltéve, mondja Liégeois, ha közben nem veszítik el erényeiket. Persze az is igaz, hogy a borsodi vagy szabolcsi cigánysorokon, falu széli, düledező viskókban nyomorgó, írni-olvasni sem tudó, toprongyos cigányoknak nem a tőzsdén vagy a nemzetközi pályázatokon jár az eszük.

- Mit gondol, feladatunk, hogy segítsünk a cigányokon?

- Kutya kötelességünk. De talán nem is abból az irányból közelítenék, hogy mi segítsünk nekik. Mert magunkon segítünk, ha rajtuk segítünk. ők is mi vagyunk. Itt születtek, itt élnek, ők is magyarok. Az országon, a nemzeten, embertársainkon segítünk. Itt a kozmopolita érdek és a nemzeti érdek ugyanaz. Nem akarok politikáról beszélni, untat, céltalannak érzem. De azt azért nem lehet nem elmondani, hogy úgy érzem, sem a magyar társadalom, sem a magyar tudomány, sem a magyar politika nem tesz eleget a cigányság helyzetének javításáért. Az is igaz, hogy sajnos semmi jót nem várok. Mert egy szegényedő, egyre jobban korrumpálódó, hazug politikusokkal, megvásárolható önkormányzatokkal terhelt országban hogyan lehessen türelmet, szolidaritást elvárni az emberektől? Ahol a civil kurázsi nulla, az állampolgári öntudat nem létezik, ahol mindenki lop, ott miért akarnának egymáson segíteni az emberek? Azoknak pedig, akik azt mondják, segítenénk mi a cigányokon, de nem lehet, mert nem hagyják, hogy segítsünk, azoknak azt mondanám, hogy tudom, hogy igazuk van, tudom, hogy borzasztóan nehéz segíteni, csakhogy húsz év múlva még nehezebb lesz.

 

C-PRESS - Hetivalasz.hu 

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Az élet most van
  Régi szép idők? Bezzeg az én időmben! - ma már nemigen hallod ezeket a nosztalgikus sóhajokat. Talán már nem is tűnnek olyan szépnek a régi idők, talán már nincs is mire azt mondani, hogy bezzeg. Elkopnak a régi emlékek, egyre kevesebben idézik a régvolt eseményeket, azokat a híres békeidőket.
  image
 • Heti wellness horoszkóp 2020.április 5-től 11-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-04-05
  Ma kreatívan gondolkozunk. Ma keringési rendszerünk lehet érzékenyebb, különösen akkor, ha általában sokat eszünk, és már régen elszoktunk a mozgástól. Ha vissza szeretnénk szerezni a fittségünket, akkor haladjunk kis lépésekben.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.április 4-től 10-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-04-04
  Ma pozitív hangulatban, optimistán töltjük a napot. Még az sem zavar túlságosan, ha nehéz munkát végzünk és túl sok teendő van a vállunkon. Úgy érezzük, hogy győzelem koronázza a lépéseinket. Ma érzékenyebb lesz a keringési rendszerünk, így nem célszerű túlhajtanunk magunkat. Akinek szívproblémái vannak, vigyázzon jobban magára, ne rohanjon, adjon magának több időt. Szívünk védelme érdekében fontos, hogy koleszterin szintünket rendben tartsuk.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek