Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Jön az uniós mikrohitel
2007-10-27 12:03
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

Jön az uniós mikrohitelHét év alatt több mint 200 milliárd forint visszatérítendő támogatás cégeknek. A hitelt iparági megkötés nélkül, bármely mikrovállalkozás felveheti, amelynek árbevétele legfeljebb 200 millió forint, eddig sehol sem tartották bankképesnek, üzleti terve jól átgondolt, ígéretes, és képes letenni a 20 százalékos önerőt, vagy induló vállalkozás.

 

Jelenleg legfeljebb hatmillió forintot lehet igényelni, ám ez az összeg az eredmények tükrében 12 millióra is nőhet.

 


A napokban jelent meg a pályázati felhívás azon szervezetek számára, amelyek részt szeretnének venni az olyan mikrohitelek közvetítésében, amelyekre a pénz többségében az Európai Uniótól érkezik, viszszatérítendő támogatás formájában. Az úgynevezett mikrohitel-finanszírozókat a következő hetek során választja ki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, valamint a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. (MV Zrt.), és arra számítanak, hogy december elején megköthetők az első szerződések a hitelt igénylő vállalkozókkal. Ez egyben azt is jelenti, hogy elindul az Új Magyarország vállalkozói program, amely keretében 2007-2013 között több mint 200 milliárd forintnyi európai uniós támogatás osztható szét finanszírozásra, ám az eddig megszokotthoz képest ezeket a pénzeket vissza kell fizetni, azaz a vállalkozások hitelként, garanciaként, illetve kockázati tőkeként juthatnak hozzájuk. Ebben még nem lenne semmi különös, hiszen az utóbbi megoldások, ha nem is közösségi támogatásokként, de eddig is léteztek Magyarországon. Csakhogy az EU-s visszatérítendő támogatások keretében azok a vállalkozások juthatnak forrásokhoz, amelyeket valami miatt túl kockázatosnak tartottak a pénzintézetek. Ilyen pedig sok van: jelenleg a magyar cégeknek mintegy 80 százaléka hitel nélkül gazdálkodik, míg a fejlett államokban ugyanez az arány 15-20 százalék. Beszédes az az adat is, amely szerint a hitelek 33 százaléka a társaságok egy százalékánál van kihelyezve.

A program sajátossága, hogy Brüsszel egy összegben átutalja Magyarországnak a hétévi támogatást, amely attól kezdve azonnal felhasználható, és csupán annyi kitétel van, hogy legkésőbb 2015-ig minden fillérnek legalább egyszer el kell jutnia egy kedvezményezetthez. A támogatást akkor sem kell viszszautalni a közös kasszába, ha azt a fejlesztést végrehajtó cég időközben visszafizette, ilyenkor oda lehet adni egy következő cégnek: magyarul többször is hasznosítható. Ráadásul mivel a 2007-2013-as időszakban a 2004-2006-oshoz képest csökken a cégeknek juttatott, vissza nem térítendő támogatások mértéke, azaz beruházásuk költségeinek általában 10-15 százalékkal kisebb részét tudják majd pályázati úton elnyerni, jól jön ez a típusú forráspótlás. A 2007-2013-as időszak végén a konstrukciókból visszafolyó összegeket egyáltalán nem kell visszafizetni Brüsszelnek, a forrás felhasználható marad a kis-és középvállalkozói szektor fejlesztését célzó további programokra. A várakozások optimizmusra utalnak: hét év alatt mintegy 50 ezer vállalkozás él az Új Magyarország vállalkozói program kínálta új lehetőségekkel.

Mint azt Benke Ákos, az EU-s visszatérítendő támogatásokért felelős Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta, a mikrohitelek közvetítésében várhatóan mintegy harminc szervezet, többségében a helyi vállalkozásfejlesztési alapítványok vesznek majd részt. Bár a kereskedelmi bankok számára is nyitott a lehetőség, ám kicsi a valószínűsége, hogy élnének vele, hiszen számukra túl alacsony összegű kölcsönökről van szó. Mint megtudtuk, hét évre mintegy 55 milliárd forint jut mikrohitelre, ám mivel a források átcsoportosíthatók, gyakorlatilag nincs felső korlát. A működés elve: amennyi pénzt szán a mikrohitelre a pénzügyi közvetítő, annak négyszeresét teszi hozzá az EU. Ráadásul abban az esetben, ha a hitelező túl kockázatosnak tartja a vállalkozást, az MV Zrt, előre rögzített kockázatmegosztás mellett, de maximum a kifizetett hitel nyolcvan százalékáig kézfizető kezességet vállal - tette hozzá Benke Ákos. Erre 25 milliárd forint jut. A rossz hitelek arányát legfeljebb öt százalékra teszik.

A hitelt iparági megkötés nélkül, bármely mikrovállalkozás felveheti, amelynek árbevétele legfeljebb 200 millió forint, eddig sehol sem tartották bankképesnek, üzleti terve jól átgondolt, ígéretes, és képes letenni a 20 százalékos önerőt, vagy induló vállalkozás. Jelenleg legfeljebb hatmillió forintot lehet igényelni, ám ez az összeg az eredmények tükrében 12 millióra is nőhet. Benke Ákos szerint eleinte inkább a nagyon pici hitelek lesznek jellemzőek, amelyeket azok a vállalkozók vesznek fel, akik eddig sehol semmilyen formában nem jutottak tőkéhez. A támogatást elsősorban beruházásra lehet felhasználni, de akinek forgótőkére van szüksége, az is megkaphatja, ez utóbbit más feltétellel. Míg a beruházásra felvett kölcsönt öt év alatt kell visszafizetni, és a törlesztés megkezdéséhez két év türelmi időt is kapnak a cégek, ez a forgótőke esetén egy-egy év, illetve egyszer meg is hosszabbítható a szerződés. A kamat jelenleg 10,5 százalék, amiből 8,5 százalékot az EU határozott meg, és erre jöhet a közvetítő legfeljebb két százaléka. Ahogy a Magyar Nemzeti Bank módosít az alapkamaton, a mikrohitelnél is módosulnak a számok - ígérte a vezérigazgató. Hozzátette, a már működő Mikrohitel Plusz tovább él, de ebben az esetben a pénzt a Magyar Fejlesztési Bank nyújtja, ám igényelni ugyanott kell, ahol az Új Magyarország vállalkozói program mikrohitelét, azaz a helyi vállalkozásfejlesztési központokban.

A mikrohitel után hamarosan új garanciaeszközökhöz is hozzájuthatnak a vállalkozások. Egy hónap múlva jelenik meg a pályázati felhívás azon kereskedelmi bankoknak, amelyek részt szeretnének venni ennek a közvetítésében - tudta meg a Népszabadság. Ennél a visszatérítendő támogatási formánál a közösség pénzét - összesen 90 milliárd forintot - kezesként használja az MV Zrt., azaz előre rögzített kockázatmegosztás mellett, közvetlen készfizető kezességet vállal kereskedelmi bankok pénzügyi követeléseire. A hitel nagysága egyébként ebben az esetben elérheti a 100 millió forintot, a garanciavállalás mértéke pedig a 80 százalékot. A folyamatból a vállalkozó nem sokat érzékel majd, ugyanis a kereskedelmi bank és az MV Zrt. között bonyolódik az ügylet, ami a normál hitelbírálati időn belül le is zárul. Arra a kérdésünkre, hogy pontosan hogyan működik a garanciavállalás a gyakorlatban, Benke Ákos a következő példát hozta fel: egy társaság a fejlesztéséhez szeretne 100 millió forint hitelt, ám a bank legfeljebb ötvenet adna neki. Mivel azonban létezik az Új Magyarország vállalkozói program, és az adott pénzintézet részt vesz benne, a vállalkozóval aláírat egy dokumentumot, amelyben arról nyilatkozik a cégtulajdonos, hogy igénybe kívánja venni a program garanciáját. Ezzel a papírral a pénzintézet elmegy az MV Zrt.-hez, és megkapja a garanciát a másik 50 millió forintra. Mint azt Benke Ákos mondta, minden vállalkozó élhet a lehetőséggel, akinél ezt a bank igényli. Az ügylet éves költsége a garancia mértékének egy százaléka lesz. A konstrukció lényege, úgy mozdítja elő a vállalkozások hitellel ellátását, hogy közben csökken a bankok kockázatvállalása. Ezáltal növekszik a hitelezési hajlandóság, és a garanciára szánt összeg értékének többszöröse mozgatható meg hitel formájában.

A vállalkozók egy másik csoportjának szól az Új Magyarország vállalkozói program keretében igénybe vehető kockázati tőke. A következő hét évben 40-50 milliárd forint jut e célra, plusz amit a kockázatitőke-társaságok hozzátesznek, hiszen a pénznek 70 százalékát állja az MV Zrt., a többit a kockázatitőke-alapnak kell fizetnie. Az új típusú kockázati tőke sajátossága, hogy a rizikósabb, korai, a növekedésének kezdetén, azaz úgynevezett magvető vagy induló szakaszban levő kis- és középvállalkozások kaphatják, amelyek eddig teljesen el voltak zárva a lehetőségtől. Kockázati tőkét ma olyan cégeknek adnak Magyarországon, amelyek például egy már teljesen kész terméket szeretnének külföldre bevezetni, vagy egy már sikeres kutatás eredményét értékesítenék. Mivel jelenleg Magyarországon összesen két olyan alap van bejegyezve, amely megfelel a majdan kiírandó pályázati feltételeknek, az MV Zrt. létrehoz egy úgynevezett közös alapot, amely keretében egy-egy ügylet erejéig olyan kockázatitőke-társaság is beszállhat, amely nincs bejegyezve Magyarországon. Mint megtudtuk, egy adott befektetés legfeljebb három éven át évi 1,5 millió eurót kaphat.

 C-PRESS.HU - Nol.hu

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.április 3-tól 9-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-04-03
  Ma optimista, vidám hangulatban leszünk, örülünk a közös szórakozásoknak, családtagjainkkal. A mozgást is kedveljük, így ezt is együtt végezzük. Ma gerincünk kerülhet előtérbe, egészségünk tekintetében. Figyeljük meg, hogy helyes-e a testtartásunk, hiszen ha nem így van, akkor könnyen tapasztalhatunk hátfájást, derékfájást. A fájdalmakon gyakran segít, ha kicseréljük a matracunkat.
 • Ezt üzeni a Cigáykártya április hónapra
  Mit tartogat az április? Mivel érdemes foglalkozni és milyen fordulatokra számíthatsz? Hogyan fognak alakulni a pénzügyek? Grace Tarot cikkeit hetente olvashatjátok. Nézzük, most mit jeleznek a Cigánykártya lapjai!
  image
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.április 2-től 8-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-04-02
  Ma megerősödnek a családi érzelmek. Szívesen főzünk szeretteinknek egy finom vacsorát. Válasszunk bevált receptet, a mai nap nem a kísérletezésé! Foglalkozzunk még többet gyermekeinkkel! Ma számíthatunk gyomorfájásra. Jó, ha kamillateát kortyolgatunk apró kortyonként és egyszerre csak kisebb mennyiségeket eszünk. Ezzel a praktikával általában meg lehet előzni a fenti panaszt. Akinek gyomorfekélye van, ma vigyázzon jobban magára!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek