Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Villás Lajos: A "kokárdás tolvaj"
2007-10-22 15:10
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Villás LajosEgyre inkább felerősödnek azok a hangok, amelyek a cigányságot bűnözőnek, a társadalom terhének tartanak. A kirekesztés egyes politikai erők legfőbb irányvonala lett, bűnbaknak a cigányságot kívánják felhasználni.

Hangulatkeltés ellenünk minden szinten, ezzel leplezve politikai céljaikat, a hatalom megszerzését, a nyílt gyűlölet utcára vitelét. Tapasztaltam egy jelenséget, most ezt szeretném közre adni.

 

 

Általánosítani nem kívánok, de tény, hogy a nagy bevásárló központok körül nem a romák kéregetnek - lejmolnak - ... Nemzeti ünnepeinket nem mi keserítjük, és nem mi rontjuk el...


„Kokárdás„ tolvaj!

Az októberi nemzeti ünnep jó hosszúra sikeredett.

Négy nappihenés bizony jólesik a folytonos munka után.

Minden háztartásban előfordul, hogy a nagybevásárlások után is kiderül, hogy bizony egy-egy élelmiszerből bizony keveset, vagy nem is vettünk. Jó, hogy ilyenkor is lehet pótolni a hiányt, hiszen a nagyobb bevásárló központok nyitva vannak, és bizony jó sokan látogatják is. Október 22. én – hétfőn – délelőtti programunk lett – teljesen váratlanul – az óbudai Auchan meglátogatása.

A parkolóban rengeteg hely volt, így a főbejárat közelében találtam is egy megfelelő helyet, és oda beparkoltam.

A közelben volt a kocsitároló. Nejem, ahogy illik, bedobta a 100 forintos érmét, és megpróbálta a kocsit elhozni. Jött a meglepetés, a lánc nem mozdult, a kötés szilárd maradt, a pénz meg a „perselyben”… Próbálkoztam, legalább a 100 forintos megmentésével, de nem sikerült.

Hát ez bizony „elveszett ”…

Másik kocsi, újabb százforintos, aztán irány az áruház.

Gyakorlott „vagány „vagyok, kíváncsi voltam ki lesz az, aki a százasomat „kimenti” a perselyből. Az üvegfalak mögül visszanéztem.

Egy fiatal férfi – mellén kokárdával – akkor „operálta ki„ egy csavarhúzóval a pénzemet. Jól megnéztem magamnak, és persze jó hangosan szóvá is tettem a dolgot úgy, hogy a közelben álló biztonsági őr is hallhassa. Reagálás persze nem volt… Egyébként nem is vártam, nem az ő feladata a parkoló őrzése, ami ráadásul még ingyenes is…

Jó másfél óra múlva végeztünk a bevásárlással, no meg a nézelődéssel. Mindig lát az ember valamit, amit vagy azonnal, vagy később szeretne megvenni. Aztán meg a szegény embernek a nézelődés is lehet „szórakozás.”

Pakolom a kocsiból a kosarakat az autóba, amikor megjelenik a „kokárdás perselyes” ember.

- Erdélyből, busszal érkeztem a holnapi ünnepre. Társaimtól elszakadtam, kérem, hogy a bevásárló kocsit visszavihessem… - A napi élelmezésre kérem a pénzt. – Lássa, Én is magyar vagyok, a kokárdát büszkén viselem…- Kérem, segítsen!

A „pumpa„ egy kicsit megszaladt bennem. Kitörtem, mint a Vezúv, hosszú méla
alvás után…

- Drága barátom, magyar testvérem – mondtam. – Amikor beálltam a parkolóba, és kocsit akartam szerezni, az a pénzt elnyelte, Te pedig csavarhúzóval kioperáltad. Láttam, és akkor csak egy kicsit bosszankodtam. Most pedig, van képed ahhoz, hogy másodszor is „lelejmolj„ hivatkozva arra, hogy Erdélyből jöttél… a kokárdát megszégyeníted, az ünnepet megalázod… - Kérj azoktól alamizsnát, borravalót, harapni valót, akik ide hoztak, vagy akikre hivatkozol…

Nem elég, hogy aljas módon lopsz, még utána a meglopottól szívességet is kérsz? – Hát ez a magyar öntudatod? – a kokárdát erre használod?.

A bevásárló kocsit azért oda adtam, - vigye, legyen vele boldog… Azért egy kérdés mégiscsak maradt bennem.

- Kik utaztatták ezt az embert ide, milyen céllal, és miért nem kapott ellátást, ha már „ünnepelni„ jött? Mert az öltözete, a beszéd stílusa tényleg azt igazolta, hogy onnan jöhetett, a határon túlról.

Vagy csak egy volt azok közül, akik feketén dolgoznak, csűrben, padláson, lépcsőházakban húzzák meg magukat, és a kokárdát, meg Erdélyt csak ürügyként használják a lopás leplezésére? Ki tudja?

Az ünnep hangulatát azonban sikerült egy kissé megrontani. És vajon hány embertől „perselyezte„ el azt a bizonyos száz forintot?

C-PRESS.HU / Villás Lajos

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Az élet most van
  Régi szép idők? Bezzeg az én időmben! - ma már nemigen hallod ezeket a nosztalgikus sóhajokat. Talán már nem is tűnnek olyan szépnek a régi idők, talán már nincs is mire azt mondani, hogy bezzeg. Elkopnak a régi emlékek, egyre kevesebben idézik a régvolt eseményeket, azokat a híres békeidőket.
  image
 • Heti wellness horoszkóp 2020.április 5-től 11-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-04-05
  Ma kreatívan gondolkozunk. Ma keringési rendszerünk lehet érzékenyebb, különösen akkor, ha általában sokat eszünk, és már régen elszoktunk a mozgástól. Ha vissza szeretnénk szerezni a fittségünket, akkor haladjunk kis lépésekben.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.április 4-től 10-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-04-04
  Ma pozitív hangulatban, optimistán töltjük a napot. Még az sem zavar túlságosan, ha nehéz munkát végzünk és túl sok teendő van a vállunkon. Úgy érezzük, hogy győzelem koronázza a lépéseinket. Ma érzékenyebb lesz a keringési rendszerünk, így nem célszerű túlhajtanunk magunkat. Akinek szívproblémái vannak, vigyázzon jobban magára, ne rohanjon, adjon magának több időt. Szívünk védelme érdekében fontos, hogy koleszterin szintünket rendben tartsuk.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek