Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
"Csodabogárként kezelnek" - mondja Halmajugra roma polgármestere *** Új nevet kaphat a Nyugati tér egy része *** Farkas Franciska: nem minden cigány vagyok, hanem egy ember *** JÁRVÁNY A CIGÁNYSORON *** Leltárt készített a kormány a szórakoztatóipar megsegítéséről *** "Arra kellenek a cigányok, hogy uniós milliárdokat hívhassanak le" - vélik civilek *** Beoltották Farkas Flóriánt, aki szerint a cigányság aggódik a balliberálisok miatt *** Az előítélet csak a megismerésig tart *** "Miért csak egy szkafanderben lehet teljes értékű egy cigány származású ember?" *** Hazánkban is, növekedett a cigányokkal szembeni kirekesztés és előítéletesség *** Drámai a helyzet: oltást a cigányoknak, cigányok, oltakozzatok! *** Koronavírus a szegregátumokban: sajnos a cigányság egyedül van a bajban! *** A cigányok hatszáz éve érkeztek meg a Kárpát-medencébe *** 30 millió forintos rendkívüli támogatás *** Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Feháborodás - Kállai Ernő szerint cigány volt Gábor Áron
2007-10-19 17:46
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Feháborodás - Kállai Ernő szerint cigány volt Gábor ÁronElőször a tavaly menesztett romaügyi miniszteri biztos, most pedig Kállai Ernő kisebbségi ombudsman nevezte cigány származásúnak Gábor Áront, ami tényszerűen nem igaz. A háromszéki ágyúöntő ugyanis székely volt. A Székelyföldön felháborodást váltott ki az ügy.

 

 

Gábor Áron cigány származását legutóbb Kállai Ernő hangoztatta példaként a Történelemtanárok Egylete által szervezett Történelemtanárok 17. országos konferenciájának nyitó előadásában. Az esemény főképp a romák szerepét vizsgálta a történelemoktatásban. A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosa azt mondta: „egy kezemen meg tudnám számolni”, hogy a magyar felsőoktatásban hány helyen lehet a tantervbe beépítve komolyan foglalkozni a hallgatóknak a romák történelmével. Szerinte minden pedagógusnak minimum fél évig kellene hallgatnia kisebbségtörténelmet. Kállai Ernő feltette a kérdést, mennyivel lenne kevesebb vagy szegényebb a társadalom és a történelem, ha megismerné azokat a romákat, akiknek nagy szerepük volt a világ fejlődésében, történelmében. Majd példaként említette az 1848-as forradalomban, a „Gábor cigányközösséghez tartozó erdélyi ágyúkészítő Gábor Áront”. Daróczi Gábor, aki 2006-ig az oktatási minisztérium hátrányos helyzetű és roma gyermekek integrációjáért felelős miniszteri biztosa volt, tavaly egyenesen azt találta mondani: Gábor Áron valójában cigány származású forradalmár volt, akit a Gábor cigányok „ősapjuknak” tartanak. Nemzeti hősünk a háromszéki Berecken született székely határőrcsaládban. Apja Gábor István főjegyző, anyja Hosszú Judit volt. Gábor Áron a gimnáziumot Csíksomlyón, a Ferenc-rendieknél végezte, de Gyulafehérváron is tanult tüzérségi ismereteket. Szerettük volna megtudni, hogy pusztán tudatlanságból vagy más célzattal próbálták Gábor Áron származását meghamisítani, ám Kállai Ernőt és Daróczi Gábort hiába kerestük tegnap telefonon. Sylvester Lajos, a Háromszék című lap főmunkatársa több tanulmányt is írt Gábor Áronról, és vaskos dokumentációval rendelkezik a tüzérmester famíliájáról is. Sylvester meglehetősen alacsony röptű butaságnak tartja a székely nemzeti hősünkről alkotott budapesti véleményeket. Akik lecigányozzák Gábor Áront, azok nem ismerik a székely névadás alapjait sem – mondta a Magyar Nemzetnek. Daróczi kijelentéseivel már foglalkozott a Székely Hírmondó is, amelyben Incze László, a kézdivásárhelyi múzeum egykori igazgatója felháborítónak tartotta a romaügyi miniszteri biztos magas fokú tudatlanságát.

Pál Gábor
 
C-PRESS - polgarinfo.hu - MNO

 

 

20212017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2021-11-26
  Ma a gyermekeinkkel való foglalkozás, közös játék ideje van. Vegyük ki a részünket a szórakozásaikból, legyünk újra mi is gyermekek. Az önfeledt bohóckodás megerősíti a szülő-gyermek kapcsolatot! Ma a gerincünk lesz érzékenyebb, - ha hajlamosak vagyunk a hátfájásra, akkor ma találkozunk a kellemetlen panasszal. Segíthet a masszőr, vagy vásároljunk gyógyterméket, mely enyhíti a kellemetlen fájdalmat. Sok múlik a matracunk minőségén is.
 • Katalin nap - babonák, hagyományok és jós-praktikák
  A Katalin-naphoz férjjósló praktikák és hiedelmek kapcsolódtak. Az egyik szerint, ha az eladósorban lévő leány hajnalban feláll a házuk udvarán lévő dombra - akár szemétdombra is -, amelyik irányból hallja a kutyaugatást, onnan jön majd a vőlegénye.
  image
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2021-11-25
  Ma a gyermekeinkkel való foglalkozás, közös játék ideje van. Vegyük ki a részünket a szórakozásaikból, legyünk újra mi is gyermekek. Az önfeledt bohóckodás megerősíti a szülő-gyermek kapcsolatot! Ma a gerincünk lesz érzékenyebb, - ha hajlamosak vagyunk a hátfájásra, akkor ma találkozunk a kellemetlen panasszal. Segíthet a masszőr, vagy vásároljunk gyógyterméket, mely enyhíti a kellemetlen fájdalmat. Sok múlik a matracunk minőségén is.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2021-11-24
  Ma érzelmes hangulatban leszünk, különösen gyermekeinkre vagyunk ráhangolódva. Segítsünk nekik problémáik megoldásában. Egy őszinte beszélgetés nagyon sokat jelent, közelebb hoz egymáshoz! Ma gyomrunk lesz érzékenyebb, - érdemes jobban figyelnünk arra, hogy mit eszünk. Részesítsük előnyben a könnyebb ételeket. Ne együnk egyszerre túl sokat, inkább kisebb adagokat válasszunk. Többször is fogyaszthatunk kekszet, vagy élőflórás készítményeket!
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2021-11-23
  Ma a családi kapcsolatok, gyengédség és gondoskodás napja van. Foglalkozzunk többet gyermekeinkkel, hallgassuk meg a problémáikat. Az érzelmekkel teli beszélgetések napja van, - kerüljünk közelebb egymáshoz! Ma a saláták, kelbimbó, spenót napja van. Ezekből az alapanyagokból tápláló és egészséges ételek készülhetnek. Használhatjuk a zöldféléket egy könnyű saláta összedobásához. A mai napon némi joghurtos öntettel is ízesíthetjük!
 

Bulvár hírek

Sport hírek