Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
A romák közel kétharmada szegény
2007-10-17 08:39
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A romák közel kétharmada szegénySzerdán van a szegénység elleni küzdelem világnapja: az ENSZ közgyűlése 1992-ben nyilvánította október 17-ét a szegénység elleni küzdelem világnapjává. A szaktárca adatai szerint Magyarországon a gyermekek, az idősek, az alacsony iskolázottságúak, a kistelepüléseken élők, a romák, a betegek és a fogyatékossággal élők a szegénység szempontjából legveszélyeztetettebb csoportok.

 

Még februárban fogadta el az Országgyűlés a 2007–2032 évekre vonatkozó „Legyen Jobb a Gyerekeknek” Nemzeti Stratégia kormány előterjesztést, amelynek célja a gyermekszegénység csökkentése és a gyermekek esélyeinek javítása. Magyarország ugyanis az UNICEF gyerekszegénységet vizsgáló felmérése alapján 26 ország közül a 9. helyen áll. A programnak több, egymásra épülő összetevője van: a hosszú távú program 25 évre szól, és a ma felnövő generációk életén javítana. A rövid távú program három évre szól, és az a feladata, hogy megoldja a legszorítóbb problémákat.

Még februárban fogadta el az Országgyűlés a 2007–2032 évekre vonatkozó „Legyen Jobb a Gyerekeknek” Nemzeti Stratégia kormány előterjesztést, amelynek célja a gyermekszegénység csökkentése és a gyermekek esélyeinek javítása. Magyarország ugyanis az UNICEF gyerekszegénységet vizsgáló felmérése alapján 26 ország közül a 9. helyen áll. A programnak több, egymásra épülő összetevője van: a hosszú távú program 25 évre szól, és a ma felnövő generációk életén javítana. A rövid távú program három évre szól, és az a feladata, hogy megoldja a legszorítóbb problémákat. A program prioritásai között szerepel a roma gyerekek esélyegyenlőségének a biztosítása. A stratégia szerint súlyos helyzetben vannak a roma családok gyermekei: eszerint a szegény gyermekek mintegy kétharmada, a legszegényebbek fele roma.

A roma gyermekek szegénysége és kirekesztettsége különösen mély lehet olyan okok miatt, mint a szülő régóta tartó munkanélkülisége, az erősödő intézményi, lakóhelyi, iskola szegregáció és az ezzel összefüggő etnikai megkülönböztetés. Felmérések szerint hazánkban 520-650 ezer közé tehető a roma lakosság aránya, jóllehet a 2001-es népszámlálás során csak 190 ezren vallották magukat cigánynak. – állapítja meg a Roma Integráció Évtizede Program (RIEP) Stratégiai Terve, amely tíz év alatt felgyorsítaná a romák gazdasági és társadalmi helyzetének javítását.

A terv egy 2003-as felmérésre hivatkozva megállapítja: a tizenöt és hetvennégy év közötti roma férfiak kevesebb, mint harmadának volt munkajövedelme, és a roma nők nagyjából hatodának volt rendszeres munkája. A romák jelentős része az ország gazdasági, infrastrukturális, foglalkoztatási hátrányokkal sújtott kistérségeiben él — olvasható a tervben, mely szerint az elmúlt évtizedben drámai mértékben nőtt a romák lakhatási szegregációja, és több tízezerre tehető azoknak a családok száma, akik telepszerű lakáskörnyezetben élnek. A TÁRKI adatai szerint 1991-ben a romák 31,9%-a volt szegény, 2001-ben már 61,5%-a.

A roma családok jövedelmi szerkezetéről nincsenek aktuális adatok. A tíz évvel ezelőtti átfogó felmérés azt állapította meg, hogy a roma háztartások bevételeinek 32%-a volt munkajövedelem és 63%-a volt nem munkajellegű jövedelem. Ez utóbbin belül kiemelkedően magas volt a családi pótlék aránya: az összes jövedelem 24%-a, és magas volt a segélyek aránya: 14%. A romák munkapiaci pozíciói, jövedelme és gyermekszáma alapján a munkanélküli ellátások és az anyasági illetve gyermektámogatási rendszerek a legfontosabbak számukra, márpedig az adatok szerint az elmúlt időszakban éppen ezek az ellátások szűkültek illetve vesztettek legtöbbet értékükből. 

 

C-PRESS - VG-hu - Roma Sajtóközpont 

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.április 3-tól 9-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-04-03
  Ma optimista, vidám hangulatban leszünk, örülünk a közös szórakozásoknak, családtagjainkkal. A mozgást is kedveljük, így ezt is együtt végezzük. Ma gerincünk kerülhet előtérbe, egészségünk tekintetében. Figyeljük meg, hogy helyes-e a testtartásunk, hiszen ha nem így van, akkor könnyen tapasztalhatunk hátfájást, derékfájást. A fájdalmakon gyakran segít, ha kicseréljük a matracunkat.
 • Ezt üzeni a Cigáykártya április hónapra
  Mit tartogat az április? Mivel érdemes foglalkozni és milyen fordulatokra számíthatsz? Hogyan fognak alakulni a pénzügyek? Grace Tarot cikkeit hetente olvashatjátok. Nézzük, most mit jeleznek a Cigánykártya lapjai!
  image
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.április 2-től 8-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-04-02
  Ma megerősödnek a családi érzelmek. Szívesen főzünk szeretteinknek egy finom vacsorát. Válasszunk bevált receptet, a mai nap nem a kísérletezésé! Foglalkozzunk még többet gyermekeinkkel! Ma számíthatunk gyomorfájásra. Jó, ha kamillateát kortyolgatunk apró kortyonként és egyszerre csak kisebb mennyiségeket eszünk. Ezzel a praktikával általában meg lehet előzni a fenti panaszt. Akinek gyomorfekélye van, ma vigyázzon jobban magára!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek