Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Horváth Aladár: Ne rontsák tovább gyermekeink esélyeit!
2007-10-15 21:52
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Horváth Aladár: Ne rontsák tovább gyermekeink esélyeit!A Népszabadságban 2007. október 10.-én "Döcög az oktatási tárca?" címmel megjelent cikkben Tatai-Tóth András országgyűlési képviselő azt nyilatkozza, hogy "a szocialista munkacsoport azt támogatja, hogy ne lehessen a roma és nem roma gyermekeket erőszakkal egy osztályba zárni." Majd később azzal folytatta: "A szakértők szerint egyszerre kell biztosítani a felzárkózás és az együttlét lehetőségét. Meg kell teremteni, hogy például matematika- és fizikaórán a lemaradtak ne tartsák fel társaikat, de mondjuk testnevelés- és rajzórán együtt lehessenek, ne legyen senki sem kirekesztve."

 

 

Nem derül ki, hogy a képviselő úrék milyen gyakorlati tapasztalatokra hivatkoznak javaslatuk megtételekor, ha csak nem a csörögi cigány gyerekek kálváriájára. Akik közül 29 általános iskolás - bizonyára az oktatási tárca "erőszakos integrációs politikájának következtében, és nem az önkormányzati és iskolai kirekesztő mechanizmusok áldozataként- még szeptember elején sem tudta lesz-e iskola, amelyik befogadja. Vagy csak egy tűzoltó szertárban tanulhatnak, elkülönítve. (Nyílván: önmagukat erőszakosan kizárva, hogy felzárkózzanak.)

Ebben az ügyben, ha kicsit késve, de a végére összeért az állami felelősség és a civil akarat: normál, integrált osztályokban tanulhatnak a gyerekek. De ez nem "erőszakkal" történt, csupán az érintett tárcák (oktatási, önkormányzati) érvényt szereztek a hatályos magyar törvényeknek. Ezt várta el a civil jogvédelem is, ugyanúgy, mint a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa is.

A törvényhozás képviselőjének szavait viszont úgy kell értelmeznünk, mint egyfajta politikai irányváltásra, a hatályos magyar törvények (mint pl. az egyenlő bánásmódról és esélyegyenlőségről, vagy a közoktatásról szóló törvényeink) megváltoztatására tett kísérletet, amelynek szemlélete -mellesleg- ellentmond a magyar Alkotmánynak is! Embertársaink kirekesztését, elkülönítését ugyanis a felsorolt jogszabályok határozottan tiltják. Ebből következően gyermekeink együttnevelése, integrációja minimum-, alapkövetelmény; és nem ötletelgető munkacsoportok játszótere.

A képviselő által használt kifejezés, az erőszak, éppenséggel kirekesztésünk során alkalmazott évtizedes, sőt évszázados gyakorlat. Az erőszakos elkülönítésnek, és az "erőszakos asszimilációnak" van évszázados hagyománya. Az előző és jelenlegi szocialista-szabaddemokrata kormányok roma integrációs politikájában szinte az egyetlen, alapelveit és intézkedéseit tekintve korszerű programeleme a deszegregáció: cigány gyerekek kirekesztettségét csökkenteni szándékozó folyamatok elindítása volt. Ezt a folyamatot akarja a nyilatkozó téveszméje visszafordítani.

Tessék felfogni, hogy önszántából senki nem óhajtja az elkülönítést! Nem igaz, hogy a kirekesztettek szívesebben vannak egymás között! Ezt legfőképp azok hangoztatják, akik maguk sosem élték át ezt a megalázó, az önbecsülést aláásó helyzetet, amelynek gyermekeink nap mint nap ki vannak téve.

Komoly ember, legyen az akár képviselő, nem kívánja a szegregációt sem magának, sem embertársainak. Pedagógiai szakmai szempontból teljes hozzá nem értésről tanúskodik a megnyilatkozás, hiszen bizonyított, hogy az elkülönítés mindig alacsonyabb színvonalú oktatást eredményez, az együtt nevelés pedig mind a szegény, mind a tehetősebb családok gyermekeinek egyaránt hasznos: a tudás és a személyiségfejlődés szempontjából egyaránt.

A képviselő véleményében a pedagógiai fatalizmus és dilettantizmus végzetes hibáján túl, mélységes előítéletének ad hangot, amikor az elkülöníteni óhajtott "lemaradtak"-kal a cigány tanulókat azonosítja.

Felszólítjuk ezért a képviselő urat és a munkacsoportot, hogy a Népszabadságban megjelentekkel ellentétben ne tartsanak konzultációs előadásokat, találkozókat a helyi iskolavezetőkkel, pedagógusokkal; ne terjesszék téveszméiket, ne rontsák tovább gyermekeink esélyeit! Egyben felkérjük a párt, és a frakció vezetését, fejtsék ki közös állásfoglalásukat az üggyel kapcsolatban.


Budapest, 2007. október 10.

Horváth Aladár
Az RPA elnöke


C-PRESS

 

 

 

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.április 3-tól 9-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-04-03
  Ma optimista, vidám hangulatban leszünk, örülünk a közös szórakozásoknak, családtagjainkkal. A mozgást is kedveljük, így ezt is együtt végezzük. Ma gerincünk kerülhet előtérbe, egészségünk tekintetében. Figyeljük meg, hogy helyes-e a testtartásunk, hiszen ha nem így van, akkor könnyen tapasztalhatunk hátfájást, derékfájást. A fájdalmakon gyakran segít, ha kicseréljük a matracunkat.
 • Ezt üzeni a Cigáykártya április hónapra
  Mit tartogat az április? Mivel érdemes foglalkozni és milyen fordulatokra számíthatsz? Hogyan fognak alakulni a pénzügyek? Grace Tarot cikkeit hetente olvashatjátok. Nézzük, most mit jeleznek a Cigánykártya lapjai!
  image
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.április 2-től 8-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-04-02
  Ma megerősödnek a családi érzelmek. Szívesen főzünk szeretteinknek egy finom vacsorát. Válasszunk bevált receptet, a mai nap nem a kísérletezésé! Foglalkozzunk még többet gyermekeinkkel! Ma számíthatunk gyomorfájásra. Jó, ha kamillateát kortyolgatunk apró kortyonként és egyszerre csak kisebb mennyiségeket eszünk. Ezzel a praktikával általában meg lehet előzni a fenti panaszt. Akinek gyomorfekélye van, ma vigyázzon jobban magára!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek