Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Lemaradtak a cigányok? Kínos szoci nyilatkozat a romák felzárkózásáról
2007-10-12 09:51
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Lemaradtak a cigányok? Kínos szoci nyilatkozat a romák felzárkózásárólRoma jogvédő szervezetek és az SZDSZ is elhatárolódott Tatai-Tóth András, az MSZP oktatási politikusának nyilatkozatától, amelyben a lemaradtakkal azonosítja a cigány tanulókat. Tatai szerint félreértették a nyilatkozatát: valójában azt akarta mondani, hogy ne politikusok határozzák meg "íróasztalnál", hogyan lehet eredményesen együtt nevelni a különböző társadalmi rétegek gyermekeit.

 

"A szocialista munkacsoport azt támogatja, hogy ne lehessen a roma és nem roma gyermekeket erőszakkal egy osztályba zárni. A szakértők szerint egyszerre kell biztosítani a felzárkózás és az együttlét lehetőségét. 'Meg kell teremteni, hogy például matematika- és fizikaórán a lemaradtak ne tartsák fel társaikat, de mondjuk testnevelés- és rajzórán együtt lehessenek, ne legyen senki sem kirekesztve'" - írta a szerdai Népszabadság, szó szerint is idézve Tatai-Tóth Andrást, az MSZP oktatási és kulturális munkacsoportjának vezetőjét.

Az oktatási politikus erős kijelentése több roma jogvédő szervezet és szakértő felháborodását kiváltotta. Elsőként a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) emelt szót: a szervezet nevében Horváth Aladár tiltakozott a nyilatkozat ellen, arra kérve az MSZP-t, foglaljon állást az ügyben.

Közleménye szerint Tatai-Tóth "véleményében a pedagógiai fatalizmus és dilettantizmus végzetes hibáján túl mélységes előítéletének ad hangot, amikor az elkülöníteni óhajtott 'lemaradtak'-kal a cigány tanulókat azonosítja". Az RPA szerint a gyerekek integrációja alapkövetelmény, nem pedig "ötletelgető munkacsoportok játszótere". Az alapítvány arra szólította fel a munkacsoportot, fejezze be "téveszméi" terjesztését, és ne tartson több konzultációs előadást.

Aggályos etnicizálás
 
Kertesi Gábor közgazdász, az Oktatási Kerekasztal tagja is aggályosnak tartja a szocialista képviselő által elmondottakat - számolt be a Roma Sajtóközpont. Kertesi szerint a nyilatkozat egyrészt fölöslegesen etnicizálja a problémát, másrészt figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a fejlett OECD országok között Magyarországon a legmagasabb az iskolai szegregáció mértéke. A közgazdász szerint az is hiba, hogy Tatai az integrációt "erőszaknak" állítja be, holott az éppenséggel a hatályos törvények betartatását igyekszik elérni: a törvénytelen elkülönítést igyekszik megfékezni.

Az eddigi legátfogóbb integrációs hatásvizsgálati kutatás egyik vezetője is megszólalt az ügyben. Kézdi Gábor, a Közép-európai Egyetem (CEU) adjunktusa cáfolta, hogy az integrált oktatásban a hátrányos helyzetűek feltartanák a többieket. A vizsgálatok azt mutatják: a tudatosan, differenciáltan integráló iskolák kedveznek a kevésbé jóknak, és a jobb tanulók is fejlődnek - mondta.

Tatai-Tóth András csütörtökön közleményt adott ki, amelyben azt írta, mondanivalóját félreértették. Mint írta, nyilatkozatának lényege éppen az, hogy ne politikusok íróasztalnál határozzák meg, hogyan lehet eredményesen együtt nevelni a különböző társadalmi rétegek gyermekeit.

"A MSZP oktatási munkacsoportja nem konzultációs előadásokat kíván szervezni a 'téveszmék' terjesztésére, hanem azoknak a pedagógusoknak a tapasztalatait, véleményét szeretné megismerni, akik minden nap végzik azt az integrált nevelő- és oktatómunkát, amit a törvényekben előírtak számukra" - áll Tatai közleményében. "A gyermekek egy tanterembe terelése önmagában nem garantálja a sikert és az integrált nevelés feltételeit kevés iskola tudja biztosítani" - értelmezte szavait Tatai-Tóth András, arra ugyanakkor nem tért ki, hogy miért azonosította korábbi nyilatkozatában a lemaradtakat a roma diákokkal.

Pénteki sajtótájékoztatóján a politikus még tovább ment: elismerte, hogy pontatlanul, félreérthetően fogalmazott korábban a témában, és megerősítette, hogy az MSZP oktatási munkacsoportja továbbra is az integrált oktatás híve. Hozzátette azonban: az együttnevelés feltételeit is biztosítani kell, önmagában a jogszabályok nem elegendőek.

Éles támadás és őszöd hazugságai

Csütörtökön reagált az ügyre a kisebbik kormánypárt is. Az SZDSZ nevében az ügyvivő, Horn Gábor nyilatkozott meg, aki szerint Tatai-Tóth "éles támadást intézett" az integrált oktatás és az előző négy év egyik legfontosabb oktatási programja ellen. A szocialista képviselő nyilatkozatának fizika- és rajzórára vonatkozó része "a legutálatosabb előítéletekre támaszkodik. Eszerint: a romák szellemileg nem, csak fizikailag lehetnek érettek" - írta Horn Gábor, majd az SZDSZ nevében a leghatározottabban elhatárolódott Tatai-Tóth szavaitól.

"Ha van olyan tett, ami miatt nem igaz Gyurcsány Ferenc elhíresült őszödi mondata, hogy négy évig nem csináltunk semmit, az éppen az iskolai szegregáció ellen indított küzdelem" - írta Horn Gábor, miután arról beszélt, hogy a szegregáció megszüntetésére épült az elmúlt négy év oktatási politikája. "Nincs az a felzárkóztató oktatás, amely többet érne annál, mint amikor lerombolva a falakat, romák és nem romák együtt tanulhatnak" – fogalmazott.

Az SZDSZ-ügyvivő furcsállotta, hogy az Oktatási Minisztérium azóta is hallgat az ügyben.

C-PRESS - Hírszerző - (forrás: Népszabadság, Roma Sajtóközpont)

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.április 3-tól 9-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-04-03
  Ma optimista, vidám hangulatban leszünk, örülünk a közös szórakozásoknak, családtagjainkkal. A mozgást is kedveljük, így ezt is együtt végezzük. Ma gerincünk kerülhet előtérbe, egészségünk tekintetében. Figyeljük meg, hogy helyes-e a testtartásunk, hiszen ha nem így van, akkor könnyen tapasztalhatunk hátfájást, derékfájást. A fájdalmakon gyakran segít, ha kicseréljük a matracunkat.
 • Ezt üzeni a Cigáykártya április hónapra
  Mit tartogat az április? Mivel érdemes foglalkozni és milyen fordulatokra számíthatsz? Hogyan fognak alakulni a pénzügyek? Grace Tarot cikkeit hetente olvashatjátok. Nézzük, most mit jeleznek a Cigánykártya lapjai!
  image
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.április 2-től 8-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-04-02
  Ma megerősödnek a családi érzelmek. Szívesen főzünk szeretteinknek egy finom vacsorát. Válasszunk bevált receptet, a mai nap nem a kísérletezésé! Foglalkozzunk még többet gyermekeinkkel! Ma számíthatunk gyomorfájásra. Jó, ha kamillateát kortyolgatunk apró kortyonként és egyszerre csak kisebb mennyiségeket eszünk. Ezzel a praktikával általában meg lehet előzni a fenti panaszt. Akinek gyomorfekélye van, ma vigyázzon jobban magára!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek