Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Válságban a romák - A kormány nem tesz semmit
2007-10-10 19:25
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

Válságban a romák - A kormány nem tesz semmitMegélhetési válságban vannak a romák Farkas Flórián, a Lungo Drom kisebbségi szervezet elnöke szerint. A kormány cigánypolitikája megbukott: az intézkedések - főleg a vizitdíj és a tandíj bevezetése - a romákat sújtják a leginkább.

 

Aggasztó a munkanélküliség, az oktatáshoz való hozzájutás lehetősége egyre romlik - a kormány pedig nem tesz semmit.

 

Kilencven százalékos a roma munkanélküliség az országban, sőt egyes megyékben a száz százalékot is eléri. A hajléktalanok száma nő, egyre több egészségügyi intézményt és kisiskolát zárnak be a romák által sűrűn lakott területeken; így csökken a cigányság esélye arra, hogy tanulhasson, és így később állásra tehessen szert. Farkas Flórián emiatt a kormány tevékenységét okolja, pontosabban annak hiányát. Ígéreteket kaptak, de azokból szinte semmi sem valósult meg. Így a Lungo Drom azért kampányol, hogy a romák is részt vegyenek a Fidesz-KDNP által kezdeményezett népszavazáson.

Az általam a témáról megkérdezett roma politikusok igen szűkszavúnak bizonyultak; szeretnék megvárni a Roma Integrációs Tanács holnapi ülésének eredményét, és majd utána nyilatkozni. Röviden azonban kifejtették a véleményüket a problémáról.

Horváth AladárHorváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke két sokszor hangoztatott tényezőre, a munkanélküliségre és a diszkriminációra hívta fel a figyelmet.

- A tartós munkanélküliség és a tartós kirekesztettség a legsúlyosabb, tehát nem csak a szakképzetlenség, hanem a diszkrimináció is problémát jelent. Ezek határozzák meg a feladatainkat: a kirekesztettségen kell radikálisan változtatni, olyan mechanizmusokat, feladatokat elindítani, amelyek ezt csökkentik, illetve felszámolják. Meg kell teremteni a szakképzés, a munkalehetőség feltételeit; a közös iskola és munkahely megteremtésével pedig erősíteni a társadalmi kohéziót, az együttélés új formáit kialakítani; ezek a legfontosabb feladatok. Ezek a feladatok a holnapi Roma Integrációs Tanács elé kerülnek: ez a kétéves akciós terv egy színvonalas, jó minőségű anyag. Konkrét feladatok vannak meghatározva számokkal, indikátorokkal, határidővel, felelőssel, költségvetéssel. Holnap fog erről dönteni az Országgyűlés.

Zsigó JenőZsigó Jenő, a Magyarországi Roma Parlament elnöke szerint a minisztériumok nem elég hatékonyak a cigányság romló helyzetének megoldását illetően. Szükség lenne többek között roma esélyegyenlőségi hatóság létrehozására és a kisebbségi önkormányzatok finanszírozásának rendezésére.

Milyen intézkedésekre lenne szükség, hogy javítani lehessen a romák helyzetén?


- Szerdán lesz a Roma Integrációs Tanácsnak egy erről szóló ülése; így részletesebben csütörtökön tudok nyilatkozni az ügyben. Mindenesetre felhívnám a figyelmét egy dologra: a Civil Ernyő szervezetre. A Civil Ernyő civil cigány szervezetek alkotta tömörülés hosszú előkészületek után egy megállapodást írt alá az Országos Cigány Önkormányzattal, amelyben több, személyes véleményem szerint nagy fontosságú közös célt fogalmaz meg a Civil Ernyő és az OCÖ. Többek között azt, hogy szükségesnek látják - látjuk - roma esélyegyenlőségi irányító hatóság létrehozását, hiszen valamennyi kiemelt fejlesztési területen létrehozták az irányító hatóságokat, akik a kérdés szakértői. És az van még emögött a kezdeményezés mögött, hogy mindeddig, a rendszerváltás óta eltelt időben a számtalan, közép- és hosszútávú kormányprogramok végrehajtása körül mutatkozó sikertelenségek azt mutatják, hogy a tárcák nem elég hatékonyak, elkötelezettek vagy hozzáértők. Emiatt látja úgy a Civil Ernyő és az OCÖ, hogy mindenképpen szükség lenne a változtatásra.

Farkas FlóriánDe más alapvető célok is megfogalmazódnak, többek között, hogy történjen meg a parlamenti képviselőválasztás, oly módon, hogy az egész ország, a roma képviselőjelöltek esetében egy választókörzet legyen. Nem lenne szükség semmilyen kedvezmény alkalmazására, a politikai érettség, ambíció vagy tudatosság döntené el, hogy egy vagy több képviselőt választhatnának meg ily módon a jelöltek listájáról a romák, illetve bárki, aki úgy gondolja, hogy a társadalom kettészakadását valamilyen módon kompenzálni lehet, legalábbis a technikai törésvonalak mentén. De hasonló jelentőségű az is, hogy a kisebbségi önkormányzatok finanszírozását el kellene venni a települési önkormányzatoktól, mert ez egy olyan jogszabály, amelyben az áll, hogy ha a települési önkormányzat nulla forint működési támogatást állapít meg, az is törvényes. Márpedig ez a kisebbségi törvénnyel szemben történő állásfoglalást fejez ki és a jogok megvonását; ezért azt javasoljuk, hogy központi forrásból, központi költségvetésből, normatív alapon történjen a kisebbségi önkormányzatok támogatása. Hasonlóan jelentős, az alapokra vonatkozó célokat fogalmaztak meg ebben az aláírók, és ez is a Roma Integrációs Tanács elé került számtalan más javaslattal együtt. Ezekre az előterjesztésekre csütörtökön remélünk választ kapni.

Ezt a megállapodást meg lehet tekinteni a www.c-press.hu honlapon, többek közt itt szerepel a Roma Parlament javaslata is. Ezek a pontok, amelyekre utaltam, nagy jelentőségűek, mert az OCÖ ezekért a célokért érdemben soha nem állt ki, soha nem fogalmazta meg őket. És most a Civil Ernyő megjelenése ezeken a területeken ráirányítja a figyelmet azokra a hiányosságokra, amelyek pótlása érdekében semmiféle fellépés nem történt. Ha mi arról beszélünk, hogy a kisebbségi önkormányzatok többsége gyakorlatilag törvényi védelem nélkül működik, és nincsenek igazán biztosítva a működési feltételek, akkor ez súlyos törvénysértés, és dezintegrálja ezt a területet, ellentétben mindenféle deklarációval. Valójában ennél fogva nincs, amire épüljön a teljesítőképes cigány közélet. A fejlesztési programok miatt pedig óriási szükség lenne a működő önkormányzatokra.

 

C-PRESS - HírExtra 

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.április 3-tól 9-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-04-03
  Ma optimista, vidám hangulatban leszünk, örülünk a közös szórakozásoknak, családtagjainkkal. A mozgást is kedveljük, így ezt is együtt végezzük. Ma gerincünk kerülhet előtérbe, egészségünk tekintetében. Figyeljük meg, hogy helyes-e a testtartásunk, hiszen ha nem így van, akkor könnyen tapasztalhatunk hátfájást, derékfájást. A fájdalmakon gyakran segít, ha kicseréljük a matracunkat.
 • Ezt üzeni a Cigáykártya április hónapra
  Mit tartogat az április? Mivel érdemes foglalkozni és milyen fordulatokra számíthatsz? Hogyan fognak alakulni a pénzügyek? Grace Tarot cikkeit hetente olvashatjátok. Nézzük, most mit jeleznek a Cigánykártya lapjai!
  image
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.április 2-től 8-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-04-02
  Ma megerősödnek a családi érzelmek. Szívesen főzünk szeretteinknek egy finom vacsorát. Válasszunk bevált receptet, a mai nap nem a kísérletezésé! Foglalkozzunk még többet gyermekeinkkel! Ma számíthatunk gyomorfájásra. Jó, ha kamillateát kortyolgatunk apró kortyonként és egyszerre csak kisebb mennyiségeket eszünk. Ezzel a praktikával általában meg lehet előzni a fenti panaszt. Akinek gyomorfekélye van, ma vigyázzon jobban magára!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek