Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
A romák félnek, hogy lenyúlják a pénzeiket
2007-10-09 19:05
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A romák félnek, hogy lenyúlják a pénzeiketMagyarország a felelőse egy éven keresztül a Roma Integráció Évtizede Programnak, az ambiciózus cselekvési terv 2005-2015-ig tart. Tervekből és célkitűzésekből nincs hiány, de kérdés, hogy a beépített monitoring rendszer elegendő lesz-e ahhoz, hogy a pénzek áramlását követni lehessen.

 

Lakhatatlan, életveszélyes roma telepek, szegregált osztályokba járó tanulók, nagyarányú munkanélküliség és elkülönített kórtermekben szülő kismamák - csak néhány életkép a romák mindennapjaiból. A magyarországi cigányságot egyértelmű kirekesztettség sújtja hazánkban.

Magyarország idén októbertől vette át a Roma Integráció Évtizede Program (RIÉP) vezetését. A tárca felelőse egy éven át Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter, aki megnyitó beszédében kijelentette: "a roma és nem roma lakosság életkörülményei között meglévő szakadékot csökkenteni kell, és a magyar elnökségnek közben kell járnia, hogy az Évtized Program nemzetközi és hazai szinten is ismertebb legyen".

A cigányság integrációját kitűző cselekvési terv 2005-2015-ig tart. Az Évtized Programhoz már korábban csatlakozott kilenc országon kívül, a csúcsvezetését ellátó Nemzetközi Irányító Bizottság első lépésként új résztvevőket hívott a programba, így hamarosan a tagok között üdvözölhetik majd Bosznia-Hercegovinát, Moldáviát, Portugáliát, Spanyolországot és Szlovéniát.

A nagyívű programok és elképzelések mellett (amelyekből a rendszerváltás óta van elég)  a többségi magyar társadalom már eredményeket is szeretne látni.

Kezdjük a gettókkal

2005-ben a kormányzat Teleki László akkori államtitkár révén adta hírül, hogy felszámolják a cigánytelepeket. Mára a kezdeti nagy lendület elcsitult, 2005-2006-ban 7 cigánytelepet újított fel a kormányzat 512 millió forintból, amely nemcsak a lakóházak renoválását foglalta magában, hanem sok esetben az úthálózat megépítését és a jórészt roma gyerekek által látogatott óvodák bútorzatának a felújítását is. A telep-felszámolási program most is zajlik, az idei évben nyolc cigánytelep rehabilitációjára számíthatunk.

"Csak komplex lakhatási és szociális integrációról lehet beszélni, amellyel egy ütemben kell megoldani a foglalkoztatási, és oktatási kérdéseket is. Ami a cigánytelepek felszámolását illeti, annyira fognak felszámolódni, amennyire van hozzá politikai akarat" – mondta a Hírszerzőnek Teleki László képviselő.

A RIÉP-et programjai megvalósításában a Roma Integrációs Titkárság (RIT) segíti. Vezetője, Dr. Ürmös Andor a Szociális és Munkaügyi Minisztérium munkatársa kérdésünkre elmondta: "Ma már nem az a kérdés, fel tudjuk-e számolni a roma telepeket, hanem az, meg tudjuk-e akadályozni, hogy újabbak létrejöjjenek".

"Az a célunk, hogy antiszegregációs útmutatók készüljenek. Az oktatás- és lakhatás- politikát kell átalakítanunk, hogy ne segítse elő a diszkriminációt" – fogalmazott a főosztályvezető, hozzátéve: "Valószínű, hogy az iskolakörzeteket át kell alakítani, hogy a szegény és nem szegény gyerekeket ne lehessen külön oktatni. Az iskolák szabad gyermekválasztási lehetőségét is korlátozni kell, hogy a felvételnél a hátrányos helyzetű gyerekek előnyhöz jussanak".

Meddő próbálkozások

A rendszerváltás óta minden kormány kísérletet tett a "cigányügy" rendezésére. Évekig vitatkoztak azon, vajon az integráció vagy az asszimiláció jelenti-e a megoldást a cigányság számára, később a kormányzatok a Cigány Kisebbségi Önkormányzatoktól (CKÖ) várták a kérdés rendezését.

Jó néhány évnek kellett eltelnie ahhoz, mire mindenki számára egyértelművé vált, hogy a helyi CKÖ-nek nincsenek politikai jogosultságai, és hogy komplex problémakörről (lakhatás, foglalkoztatás, oktatás) van szó, amelyet csak együtt lehet kezelni.

Az éppen aktuális vezetők a legutóbbi időkig ragaszkodtak makacs álláspontjukhoz, legfeljebb az Országos Cigány Önkormányzat elnökét tekintették politikai tárgyalópartnernek. Most először a RIÉP-nél tesznek arra kísérletet, hogy a hét legnagyobb roma civil szervezetet is bevonják a munkába, Roma Integrációs Tanács néven.

"A Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) a RIT tagjaként javasolta, hogy a stratégiai tervet parlamenti határozat formájában az országgyűlés fogadja el, így a döntések számonkérhetőek lesznek, és a kezdeményezés kormányokon átívelő programmá válhat" – mondta a lapunknak Horváth Aladár, az RPA vezetője.

A pénzek elosztásánál erősnek kell lenni

Kérdésünkre, nem fél-e attól, hogy a pályázati pénzek nem feltétlenül oda kerülnek majd, ahol arra a legnagyobb szükség van, Horváth Aladár azt mondta: "Félek, de erősnek kell lenni, ki kell állni azért, hogy a romák számára az arányos részvételi arányt biztosítsák, és meg kell teremteni annak a feltételét, hogy a konzorciumokban és a pályázatok lebonyolításában is ott legyenek a cigányok".

Roma értelmiségiek leginkább amiatt bírálják a Nemzeti Fejlesztési Tervet és a RIÉP-et, mert nincsenek benne nevesítve a cigányok, vagyis szó van lakhatási, oktatási, egészségügyi problémák megoldásáról, de egy szó sem esik arról, hogy ebből pontosan mekkora összeg jut a cigányoknak. A Roma Integrációs Tanácsban helyt kapott Zsigó Jenő vezette Magyarországi Roma Parlament az NFT legfőbb kritikusa. Véleményük szerint a programban semmilyen garancia nincs arra vonatkozóan, hogy a fejlesztésekre kapott hatalmas összegekből valamennyi is jutna a cigányoknak.

"Úgy gondolom, hogy a támogatásoknak nem etnikai, hanem rászorultsági alapon kell járni. De oda nem szabad támogatást adni, ahol kizárják a romákat, vagy a kirekesztettségüket eltűrő, netán azt növelő programokat terveznek. Biztosítani kell a romák részvételét a programokban, az elejétől a végéig" - fogalmazott Horváth Aladár.

Felújítás címén kirakják a romákat

A RIÉP költségvetését nehéz megbecsülni, ami biztos, hogy a magyar elnökség ideje alatt 12 milliárd forint áll a rendelkezésre az iskolai szegregáció megszűntetésére, és tény az is, hogy a jelenleg számos helyen folyó városfelújítási programok során az ott élő roma lakosságot a renoválás után már nem szívesen engedik vissza lakni. A cigányoknak a polgármesteri hivatalok, városszéli külterületeken kínálnak újabb lakhatási lehetőséget.

Valószínű, hogy a Szociális és Munkaügyi Minisztérium ennek a folyamatnak akarja elejét venni, amikor a város rehabilitációs projektek során már kiköti, hogy oda a roma lakosokat vissza kell költöztetni.

 

C-PRESS - Hírszerző 

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Az élet most van
  Régi szép idők? Bezzeg az én időmben! - ma már nemigen hallod ezeket a nosztalgikus sóhajokat. Talán már nem is tűnnek olyan szépnek a régi idők, talán már nincs is mire azt mondani, hogy bezzeg. Elkopnak a régi emlékek, egyre kevesebben idézik a régvolt eseményeket, azokat a híres békeidőket.
  image
 • Heti wellness horoszkóp 2020.április 5-től 11-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-04-05
  Ma kreatívan gondolkozunk. Ma keringési rendszerünk lehet érzékenyebb, különösen akkor, ha általában sokat eszünk, és már régen elszoktunk a mozgástól. Ha vissza szeretnénk szerezni a fittségünket, akkor haladjunk kis lépésekben.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.április 4-től 10-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-04-04
  Ma pozitív hangulatban, optimistán töltjük a napot. Még az sem zavar túlságosan, ha nehéz munkát végzünk és túl sok teendő van a vállunkon. Úgy érezzük, hogy győzelem koronázza a lépéseinket. Ma érzékenyebb lesz a keringési rendszerünk, így nem célszerű túlhajtanunk magunkat. Akinek szívproblémái vannak, vigyázzon jobban magára, ne rohanjon, adjon magának több időt. Szívünk védelme érdekében fontos, hogy koleszterin szintünket rendben tartsuk.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek