Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
A cigánymentes nemzetkép magyarellenes - írja TGM
2007-10-08 10:55
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

Mottónk: "A reggeli péksütit majszolva nézzük a sajtot"

A cigánymentes nemzetkép magyarellenes - írja TGM"Minden tisztességes ember utasítsa vissza mától kezdve a magyar nemzetnek minden olyan képzetét, meghatározását, metaforáját, amelyből hiányoznak a cigányok. Mától kezdve a cigánymentes nemzetkép: magyarellenes. Mert a demokratikus magyar nemzetet csonkítja, ez pedig tilos" -

 

- olvasható Tamás Gáspár Miklós "A cigányság és a politikai nemzet" című írásában, amely a Népszava Szép Szó mellékletében jelent meg.

 

Két gondolatot emelünk ki a hosszú írásból:

 

"...a magyar/nem magyar választóvonal – Magyarországon belül, s nem véve itt tekintetbe a nálunk megtelepedett vagy ideiglenesen hazánkban élő külföldieket – nem a „magyarok” és a „kisebbségi” (pl. Békés megyei) „szlovákok vagy románok” között húzódik, hanem „a fehérek” és a romák között. A nálunk őslakos cigányságot a közvélemény nem tekinti „magyar”-nak, és a fehér többséget többnyire „magyar”-nak nevezi a roma közbeszéd, különösen falun. Ez nem volna annyira föltűnő, ha más kisebbségeket ugyancsak „nem magyar”-ként észlelnének a többség tagjai, de ez nem így van. A cigányságnak ez a szimbolikus szférától a gazdaságföldrajzi tényekig mindenütt meggyökeresedett kitaszítása és kitaszítottsága, sőt: sokszor a nemzeti közösségnek kifejezetten a romákkal szembeni önmeghatározása rettenetes folyományokkal jár. Az egyik legföltűnőbb – és őszintén csak ritkán tárgyalt – jelenség e téren a lakosság jelentős részének elutasítása minden nagylelkű szociálpolitikai kísérlet iránt, amely a legszegényebb, legnyomorultabb, legszerencsétlenebb csoportok (és nemzedékek!) iránt állítaná vissza a társadalmi igazságosságot. Maguk a szegények (a fehér vagy „magyar” szegények) is elutasítják a túl nagylelkűnek érzett segélyek rendszerét, mert attól tartanak, hogy a segélyek és egyéb preferenciális eljárások roma felebarátaik, honfitársaik előnyére volnának. Így a legelemibb társadalmi szolidaritásnak a legtöbb társadalmat mégiscsak jellemző minimumát is szétzúzza a romákkal szembeni elfogultság. Döbbenetes, de igaz: sok szegény – a dolgozó szegények – inkább a saját helyzete romlásába is belenyugszik, föltéve, hogy a romák relatív helyzete nem javul. (Egy pár évvel ezelőtti fölmérés szerint a munkáscsaládoknak az ipari munkanélküliség, a szakképzés összeomlása és a fölsőoktatási diszkrimináció miatt reménytelen helyzetbe került gyerekei, elsősorban fiai ellenzik a munkanélküli-segély folyósítását mint olyant, hol­ott tudják, hogy nekik volna majd erre a legnagyobb szükségük!)"

 

(...)


"Amellett, hogy tiltakozunk a fajüldözés és fajgyűlölet ellen, hogy megpróbáljuk rábeszélni államunkat, vessen véget a közoktatásban a szegregációnak (faji elkülönítésnek) és a foglalkoztatásban a hallgatólagos kirekesztésnek (szociológusok kétséget kizáró módon bebizonyították, hogy a roma álláskeresők majd mindegyikét eleve elutasítják a cégek, kivéve a legkellemetlenebb testi munkákat), hogy szóvá tesszük: az egyetemeken se roma gyerekek, se „fehér” munkásgyerekek nincsenek a diákok között (kilencvennyolc százalék szülei maguk is diplomások voltak), emellett fogjuk szaván a polgári államot, és ünnepélyesen jelentsük ki – nem egyszer, hanem ezerszer és tízezerszer –, hogy a romák: magyarok. A magyarországi politikai nemzet nem etnikai jellegű. El kell érni, hogy ez alól ne legyen kivétel egyetlen etnikum se. Nem igaz az, hogy a cigánykérdés pusztán szociális kérdés, hiszen egyik fő oka a faji megkülönböztetés. De az igaz, hogy helyes volna, ha pusztán szociális kérdésnek tekinthetnénk. Nem igaz az, hogy a romák – mint állítólag sokuknak a kriminalitásba menekülése bizonyítaná – a társadalom ellenségei, akik a kirekesztettségre agresszióval válaszolnak. De még a társadalom ellenségeivé válhatnak. Nem igaz, hogy az élet, amelyet a társadalom állítólag fölajánlott a romáknak – azaz a szegény fehér többség élete –, vonzó, erkölcsös, örömteli vagy akár kibírható. Nem igaz, hogy a munka (egyhangú, rosszul fizetett robot), amellyel állítólag a romákat kínálgatják (dehogy kínálgatják!…), értelmes vagy akár elviselhető. A romák nem szeretnek dolgozni? A dolgozók nem szeretnek dolgozni. Miért is szeretnének?"

 

"Soha nem győzött még olyan párt, amely a ciklus közben a legnépszerűbb volt"

 

Gyurcsány Ferenc szerint lehet, hogy a szocialisták nem hibátlanok, de ha nem hiszik el róluk és nem tudják bebizonyítani, hogy tisztességesek, akkor baj van. Erről a miniszterelnök a Népszava szombati számában megjelent interjújában beszélt. A mi ellenfeleink a morális kérdések - fogalmazott a szocialista párt elnöke, hozzátéve: ha róluk be lehet bizonyítani, hogy nem tisztességesek, akkor bajban vannak. Véleménye szerint ugyanis az egészségügyi átalakítás vagy az államigazgatás zűrzavarát meg lehet bocsátani, ha a végén a dolgok rendbe jönnek. Gyurcsány úgy látja, a Fidesz nemcsak őt támadja, hanem az egész baloldallal szemben vív morális harcot.
"Velem szemben pedig politikai harcot, morális köntösben. Ez két különböző dolog" - hangoztatta. A miniszterelnök nem érzi, hogy magára maradt volna a politikai élet megtisztítását célzó hét pontjával. A politika belső világának megújításában - mint mondta - a szocialistáknak nincs félnivalójuk, mert "tisztességes és becsületes emberek alkotják a pártot és a frakciót". "Az országgyűlési képviselőcsoport is éppen attól szenved, hogy egyesek vétke miatt az ellenzék őket is meg akarja bélyegezni, én ettől megvédem a pártomat és a frakciómat" - jelentette ki. Gyurcsány Ferenc az interjúban beszélt arról is, hogy kedd este a tervezett hét pont miatt nagyon szenvedélyes vita folyt a frakcióban. Úgy fogalmazott: hallja a kritikus hangokat, sok képviselő viszont bíztatja, hogy igaza van. "Érzem a támogatottságot.(...) Nincs okunk védekezni, mert a politikusok többsége tisztességes, még ha nem is ez a közítélet" - közölte. Arra a felvetésre, hogy biztosan jól érzi-e a pillanatot ezek elfogadtatására, a kormányfő azt válaszolta: sem hős, sem hősi halott nem lesz.

"APROPÓ, BENEŠ

"A nem ismert múlt mindig utolér bennünket" címmel jelent meg a pozsonyi Új Szó mellett a transindex.ro honlapján is Rudolf Chmel, az utolsó, Budapestre akkreditált csehszlovák nagykövet elemzése a szlovák-magyar konfliktusról. A hosszú cikkből egy részletet idézünk:
"A szlovákok és a magyarok teljesen eltérően, egymással ellentétesen emlékeznek az elmúlt századra, és a tizenkilencedikre is. Azt követelni tőlük, amit más összefüggésben Adam Michnik említ, hogy lépjék át tulajdon múltjuk küszöbét, hogy emlékezve sérelmeikre, mérlegeljék saját bűneiket, s amit Petr Pithart a cseh–német viszonnyal kapcsolatban említ, hogy próbálják meg kibeszélni a történeteiket, s főként hallgassák is meg egymást, mindez nyilván még hosszú időre nem reális követelmény.


Mi még ezt az előkészületi terápiás stádiumot sem abszolváltuk, ezzel szemben már elkönyvelhetünk néhány jórészt semmit nem rendező és nem eredményező formális aktust. Ezeknek nemegyszer közvetlen résztvevője voltam, tudom, miről beszélek. A ’89 novembere óta máig eltelt tizennyolc év a szlovák–magyar kapcsolatokat illetően – a ritka kivételektől eltekintve (a kormányzásban való szerepvállalás, a párkányi híd) – lényegében elszalasztott lehetőségek, kudarcok és szerencsétlenségek seregszemléje. A felelősség a politikai pártokat terheli, kivétel nélkül mindet, Szlovákiában és Magyarországon egyaránt.


Amikor tehát ezek után most megjelent, szinte azt mondhatnánk, derült égből villámcsapásként, Csáky Pálnak, a Magyar Koalíció Pártja elnökének a javaslata az újabb békülésre, még e sziszifuszi küzdelem kiszolgált katonájában is nagy kétségek támadnak. Mert vajon hol volt ennek az üdvözítő eszmének a kezdeményezője vagy felterjesztője nyolc évig, amikor is a kormány alelnöke volt, lényegében a párt első alelnöke, ha csak azt követően gyúlt fény a fejében, miután elnöki pozícióba és politikai oppozícióba került, s miután neki köszönhetően lett a párt főstratégája, tehát a szlovák–magyar kapcsolatok alakulásának személyes felelőse Duray Miklós, e kapcsolatok folyamatos rombolója?!"

"A politikai elit a konfliktus fenntartásában érdekelt"

"Az utóbbi napokban a magyar–szlovák konfliktus intenzív kiéleződésének vagyunk tanúi. Hol kezdődött a viszály, kik az okozói, és mi a megoldás?" A pozsonyi Új Szó Hunèík Pétert, a Fórum Kisebbségkutató Intézet munkatársát kérdezte erről. Hunèík Péter egyik legfontosabb gondolata: "azt a kölcsönös szimbolikus gesztust, hogy „gyerekek, ne haragudjatok!” nem lehet megkerülni...

 

C-PRESS - Népszabadság Online 

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.április 3-tól 9-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-04-03
  Ma optimista, vidám hangulatban leszünk, örülünk a közös szórakozásoknak, családtagjainkkal. A mozgást is kedveljük, így ezt is együtt végezzük. Ma gerincünk kerülhet előtérbe, egészségünk tekintetében. Figyeljük meg, hogy helyes-e a testtartásunk, hiszen ha nem így van, akkor könnyen tapasztalhatunk hátfájást, derékfájást. A fájdalmakon gyakran segít, ha kicseréljük a matracunkat.
 • Ezt üzeni a Cigáykártya április hónapra
  Mit tartogat az április? Mivel érdemes foglalkozni és milyen fordulatokra számíthatsz? Hogyan fognak alakulni a pénzügyek? Grace Tarot cikkeit hetente olvashatjátok. Nézzük, most mit jeleznek a Cigánykártya lapjai!
  image
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.április 2-től 8-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-04-02
  Ma megerősödnek a családi érzelmek. Szívesen főzünk szeretteinknek egy finom vacsorát. Válasszunk bevált receptet, a mai nap nem a kísérletezésé! Foglalkozzunk még többet gyermekeinkkel! Ma számíthatunk gyomorfájásra. Jó, ha kamillateát kortyolgatunk apró kortyonként és egyszerre csak kisebb mennyiségeket eszünk. Ezzel a praktikával általában meg lehet előzni a fenti panaszt. Akinek gyomorfekélye van, ma vigyázzon jobban magára!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek