Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Politológusok: meggyengült Gyurcsány
2007-10-04 11:33
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Gyurcsány FerencA miniszterelnök pozícióit tovább rontja a Zuschlag-ügy és annak kommunikációja; több politológus is úgy vélte: az MSZP - nem tudni meddig - kivár Gyurcsány Ferenc elmozdításával.
Abban Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője, Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet szakértője és Kiszelly Zoltán politológus is egyetértett, hogy Gyurcsány Ferenc pozíciói meggyengültek az elmúlt hónapokban.

 

A politológusok szerint eddig úgy tűnt, hogy a szocialisták megvárják a 2009-es európai parlamenti választást a váltással, ha azonban a Zuschlag-ügy nagyobb hullámokat ver, akkor a párt nem törődik majd az időzítéssel.

A három elemző azt a véleményt is osztotta, hogy a jelenlegi helyzetben Gyurcsány Ferencnek nem volt szerencsés a Zuschlag-ügyre adott hétpontos - képviselői juttatásokat is érintő - "tisztasági csomagja", ezzel ugyanis újabb ellenfeleket szerzett a pártjában.

A lét a tét

Szomszéd Orsolya hangsúlyozta: mind a Zuschlag-ügy, mind az erre adott kormányfői válasz, a hétpontos javaslat tétje Gyurcsány Ferenc párton belüli helyzete, kormányfői pozíciója lehet. Ha a kormányfőnek sikerül elfogadtatni a javaslatokat, stabilizálhatná helyzetét, és demonstrálhatná, hogy pártja mögötte áll - vélte az elemző.

Szomszéd Orsolya szerint a másik lehetőség, hogy a népszerűtlen kormányfővel szemben a Zuschlag-botrányt és a jelentős szocialista ellenállást kiváltó javaslatokat akár fel is használhatják Gyurcsány Ferenc ellenfelei. A hitelesség elvesztése miatt folyamatosan defenzívába szorult miniszterelnök számára ezért kockázatos ez helyzet, mert alkalmul szolgálhat arra, hogy megszabaduljanak tőle - tette hozzá.

Zuschlag, az ürügy

Kiszelly Zoltán is azt hangsúlyozta, Gyurcsány Ferenc nem a Zuschlag-ügybe bukhat bele, az csak ürügy lehet az eltávolítására. Ráadásul, ha a korrupciógyanús ügyek nem érik el a pártfunkcionáriusok, az államtitkárok szintjét, a pályázati pénzekkel való visszaélések kérdése egy idő után elhal - tette hozzá.

Kiszelly Zoltán szerint a szocialista vezető abba bukhat bele, amibe elődje, Medgyessy Péter: a pártban többé nem hiszik el róla, hogy választást lehet nyerni a vezetésével.
Gyurcsány Ferenc egyre több "feketepontot" gyűjt pártján belül: nagy az elégedetlenség a képviselői juttatások átalakítása miatt, a szocialisták túl gyorsnak találják a reformokat, a megszorítások miatt pedig a "mezei" MSZP-képviselők nem tudnak mit hazavinni választóiknak, nem érzik sikeresnek a kormányzást - mondta a politológus.

Védekezés

Mráz Ágoston Sámuel úgy véli: a meggyengült pozíciója miatt Gyurcsány Ferenc nem tud már a reformokról beszélni, hanem folyamatos védekezésre kényszerül. Ezt mutatja, hogy hetek óta nem születnek komoly kormánydöntések - tette hozzá.

A szakember szerint az MSZP türelme akkor fogyhat el, ha Gyurcsány Ferenc nem tud javítani a kormányzóképességen. A javításra kevés az esély, a szocialista vezető már nem fog tudni megerősödni, a gyengülés folyamatos és egyre erősödik - húzta alá.

Az MSZP-n belüli feszültség ma olyan, mint 2004-ben, Medgyessy Péter távozásakor volt - tette hozzá a szakértő.


Kiszelly Zoltán ugyanakkor hangsúlyozta: a miniszterelnök-pártelnök olyan hatalomkoncentrációt hajtott végre tavaly, hogy most a "leggyengébb Gyurcsány is erősebb, mint a legerősebb Medgyessy volt". Azzal azonban a politológus is egyetért, hogy a népszerűségvesztést már valószínűleg nem tudja megállítani a jelenlegi kormányfő.

Nincs más?

A három elemző abban is egyetértett, hogy az MSZP eddig az alternatíva hiánya miatt sem vonult ki a pártelnök-kormányfő mögül. Az esetleges kihívóknak, lehetséges utódjelölteknek a megszorítások negatív visszhangja és az MSZP-re 2009-ben váró európai parlamenti választási kudarc lehetősége miatt egyelőre továbbra sem érdeke előállniuk - tették hozzá a szakértők.

Szomszéd Orsolya ugyanakkor rámutatott: az idő ebből a szempontból Gyurcsány Ferencnek kedvez, mert 2009-re beérhetnek a reformok.

Kiszelly Zoltán és Mráz Ágoston Sámuel rámutatott: a jelenlegi helyzetben Gyurcsány Ferenc valószínűleg úgy csillapíthatja a szocialista táborban a feszültséget, ha lemond pártelnöki, vagy esetleg kormányfői tisztségéről.

 

C-PRESS - FN.hu 

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.április 3-tól 9-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-04-03
  Ma optimista, vidám hangulatban leszünk, örülünk a közös szórakozásoknak, családtagjainkkal. A mozgást is kedveljük, így ezt is együtt végezzük. Ma gerincünk kerülhet előtérbe, egészségünk tekintetében. Figyeljük meg, hogy helyes-e a testtartásunk, hiszen ha nem így van, akkor könnyen tapasztalhatunk hátfájást, derékfájást. A fájdalmakon gyakran segít, ha kicseréljük a matracunkat.
 • Ezt üzeni a Cigáykártya április hónapra
  Mit tartogat az április? Mivel érdemes foglalkozni és milyen fordulatokra számíthatsz? Hogyan fognak alakulni a pénzügyek? Grace Tarot cikkeit hetente olvashatjátok. Nézzük, most mit jeleznek a Cigánykártya lapjai!
  image
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.április 2-től 8-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-04-02
  Ma megerősödnek a családi érzelmek. Szívesen főzünk szeretteinknek egy finom vacsorát. Válasszunk bevált receptet, a mai nap nem a kísérletezésé! Foglalkozzunk még többet gyermekeinkkel! Ma számíthatunk gyomorfájásra. Jó, ha kamillateát kortyolgatunk apró kortyonként és egyszerre csak kisebb mennyiségeket eszünk. Ezzel a praktikával általában meg lehet előzni a fenti panaszt. Akinek gyomorfekélye van, ma vigyázzon jobban magára!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek