Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Főiskola romáknak, a romákért
2007-10-04 11:19
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
 Főiskola romáknak, a romákértevelező tagozatos főiskolai képzés indul a nagykanizsai Bogdán János Cigány Közösségi Házban a helyi roma önkormányzat kezdeményezése nyomán: a Pécsi Tudományegyetem kihelyezett tagozataként működnek. Több mint negyven hallgatóval kezdik meg a tanévet, a hallgatók fele roma.

 

Sem Magyarországon, sem Európa más országában nincs példa hasonló, vagyis cigány kisebbség által indított főiskolai képzésre.

 

A Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Intézetének a dékánja és a roma önkormányzat elnöke együttműködési megállapodást írt alá a projektről. Az egyetem feltételül szabta, hogy legalább 35 embernek jelentkeznie kell a kihelyezett tagozat megindításához – közölte Teleki László parlamenti képviselő, volt romaügyi államtitkár, aki a nagykanizsai roma önkormányzat elnöke is egyben.

A hallgatók fele roma

Eddig 42-en kérték felvételüket a főiskolára. A hallgatók a kihelyezett képzés során andragógiai alapszakon hat félévet tanulnak a diploma megszerzéséig, és a második félévben választhatnak a szakirányok között: személyügyi szervezők, művelődésszervezők, munkavállalói tanácsadók és felnőttképzési szervezők lehetnek. A hallgatóknak alapfokú, C típusú, államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványt is kell szerezniük a diploma megszerzéséhez, ezért idegen nyelvi tanfolyamot is indítanak számukra lovári és beás nyelvből. Nagyjából minden második hallgató roma – ennek azért van jelentősége, mert az ő tanulásuk által erősödik a roma öntudat, a főiskolán végzők személye pedig minta és modell lehet a cigányság számára. A roma kisebbséget így olyanok segíthetik-oktathatják, akik ismerik a helyzetüket, életüket, közülük valók.

Az andragógia szakot elvégzők a felnőttképzés szakemberei lesznek, a korábbi képzési rendszer négy szakjának – művelődésszervező, humán szervező, munkavállalási tanácsadó, személyügyi szervező – ismereteit kínálja. Egy andragógus egyszerre profi a neveléstudományok, a pszichológia, a jog, a közgazdaság, a szociológia terén, emellett ismeri a felnőttek tanulásának, tanításának jellegzetességeit. A tanulásszervezés, tanácsadás, csoportszervezés, konfliktuskezelés módszereivel szállnak harcba a felnőttek fejlesztéséért.

Ösztöndíjjal is támogatják őket

A képzés költségtérítéses: félévenként százharmincötezer forintot kell fizetniük a hallgatóknak. A kisebbségi önkormányzat az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól kér majd segítséget a tanulók támogatásához. Az OKM az idén is meghirdette az Útravaló Ösztöndíjprogram pályázatot, amelyre hátrányos helyzetű fiatalok jelentkezését várják. A program különböző esélyegyenlőségi ösztöndíjat biztosít az arra rászorulóknak. A jelentkezés határideje október 8. Bővebb információ az OKM Támogatáskezelő Igazgatóságán kérhető, az 1/301-32-00 telefonszámon.

Tanulmányi ösztöndíjpályázatot hirdet roma diákok részére a Szociális és Munkaügyi Minisztérium valamint a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány. A támogatás célja elősegíteni a középfokú továbbtanulást, valamint a felsőoktatási tanulmányok folytatását és befejezését. Pályázati adatlap beszerezhető a Közalapítvány Irodájában (1091 Budapest, Üllői út 47-49.), illetve letölthető a közalapítvány honlapjáról. Bővebb felvilágosítás az 1/455-9030-as telefonszámon kérhető. A felsőoktatási ösztöndíjra október 15-ig lehet jelentkezni.

 

  Főiskola romáknak, a romákért

 

 A tehetségek gondozása is feladat

A főiskolára felvételt nyert roma diákok többsége a roma önkormányzat Tanoda Programjának a holdudvarából került ki. A Tanoda Program a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók iskolai sikerességét, továbbtanulását kívánja elősegíteni, javítva esélyeiket a munkaerőpiacon való érvényesülésre és a társadalmi beilleszkedésre. Különösen a roma gyermekek számára fontos ez a fejlesztő program, hogy nagyobb számban fejezzék be az általános iskolát olyan eredménnyel és olyan tudás birtokában, hogy képesek legyenek érettségit adó középiskolába felvételizni és az intézményben bent maradni.

Hetedik éve működtetnek a közösségi házban egy levelező tanfolyamot, amely érettségire készített fel több mint kétszáz romát. Körülbelül a harmaduknak, hatvan-hetvennek sikerült leérettségiznie. Ezen túl egy hétvégi kollégiumot is indítottak a közösségi házban hetven-nyolcvan általános iskolás számára.

 

C-PRESS - FN.hu 

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Az élet most van
  Régi szép idők? Bezzeg az én időmben! - ma már nemigen hallod ezeket a nosztalgikus sóhajokat. Talán már nem is tűnnek olyan szépnek a régi idők, talán már nincs is mire azt mondani, hogy bezzeg. Elkopnak a régi emlékek, egyre kevesebben idézik a régvolt eseményeket, azokat a híres békeidőket.
  image
 • Heti wellness horoszkóp 2020.április 5-től 11-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-04-05
  Ma kreatívan gondolkozunk. Ma keringési rendszerünk lehet érzékenyebb, különösen akkor, ha általában sokat eszünk, és már régen elszoktunk a mozgástól. Ha vissza szeretnénk szerezni a fittségünket, akkor haladjunk kis lépésekben.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.április 4-től 10-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-04-04
  Ma pozitív hangulatban, optimistán töltjük a napot. Még az sem zavar túlságosan, ha nehéz munkát végzünk és túl sok teendő van a vállunkon. Úgy érezzük, hogy győzelem koronázza a lépéseinket. Ma érzékenyebb lesz a keringési rendszerünk, így nem célszerű túlhajtanunk magunkat. Akinek szívproblémái vannak, vigyázzon jobban magára, ne rohanjon, adjon magának több időt. Szívünk védelme érdekében fontos, hogy koleszterin szintünket rendben tartsuk.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek