Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
A magyarországi romák egyre kevésbé beszélik a cigány nyelvet
2007-09-21 10:17
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A magyarországi romák egyre kevésbé beszélik a cigány nyelvetMagyarországon a négy világnyelv után a legtöbben a lovári (cigány) nyelvből jelentkeznek nyelvvizsgára. Ugyanakkor a magyarországi roma közösségben rendkívül alacsony az anyanyelvüket beszélők száma.

 

 

"Az angol, a német, a francia és a spanyolt követően a lovári nyelvvizsgára jelentkeznek a legtöbben" - mondta el Juhász Gyula, az Idegennyelvi Továbbképző Központ munkatársa.

A jelentkezők száma tavaly 1550 fő volt. Az ITK tapasztalatai szerint - bár erről nincs statisztikájuk - főként a nem roma származásúak jelentkeznek vizsgára a cigány nyelvből. Inkább nem roma származású egyetemisták érdeklődnek, és azok, akik valamilyen módon a munkájuk során a roma lakossággal kapcsolatba kerülnek: pedagógusok, szociális munkások.

A cigány nyelvvizsga népszerűsége a 2000-ben életbe lépett felsőoktatási törvény után ugrott meg, akkortól ugyanis államilag elismert nyelvvizsgához kötik a diploma megszerzését. Az ITK-ban 2005 tavaszán végzett szóbeli felmérés szerint a közel négyszáz középfokra jelentkező vizsgázó közül mindössze 12 fő mondta azt, hogy nem csak nyelvvizsgára van szüksége, cigány nyelvtudását másra is használni fogja.

Ez tehát azt mutatja, hogy a tanulók többségét nem maga a cigány nyelv, hanem a diploma megszerzése motiválja - állapította meg a felmérés. Egyáltalán nem biztos azonban, hogy cigány nyelvvizsgával lenne a legkönyebb diplomához jutni - hangsúlyozta Juhász Gyula. Az ITK statisztikái szerint a diákok fele el sem megy az első nyelvvizsgára vagy megbukik. A vizsgázók jó része nem tudja, hogy a cigány nyelv követelményrendszere, amit a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ írt elő, semmiben sem különbözik például az angol nyelvétől.

Az Idegennyelvi Továbbképző Központban 1993 óta lehet lovári és 1996 óta beás nyelvből vizsgát tenni. Juhász Gyula elmondta, az első időben újdonság volt, így kevesen, 1999-ben például összesen hatvanan jelentkeztek a cigány nyelvre. Ezután egyre népszerűbb lett cigány nyelvből vizsgát tenni. A lovári nyelvet választja a nagy többség, az elmúlt évben mintegy 1500 jelentkező volt, míg a beás nyelvet jóval kevesebben, körülbelül harmincan választották.

Kemény István szociológus, aki számtalan tanulmányt írt a magyarországi cigány kisebbség helyzetéről, arra hívta fel a figyelmet egyik kutatásában, hogy 1971-ben a magyarországi cigányok 71 százaléka magyar, 21 százaléka cigány és körülbelül 8 százaléka (román cigány) anyanyelvű volt. A 90-es években ez az arány 89,5 százalék magyar, 4,4 százalék cigány, 5,5 százalék beás anyanyelvűre változott.

Balogh Borbála,az ITK egyik vizsgáztatója szerint ma a 600-700 ezer főre tehető magyarországi romáknak csak mintegy 15 százaléka beszéli a cigány nyelvet, illetve annak valamelyik változatát.

C-PRESS - STOP

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek