Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigányzenés tüntetés várható
2007-09-21 10:13
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
 Cigányzenés tüntetés várhatóEgyes cigányzenészek szerint hibás volt eltörölni azt a rendeletet, amely szerint csak hivatalos vizsgával dolgozhatnak a zenészek a vendéglátóhelyeken. A muzsikusok szakmai méltóságukat féltik az intézkedéstől, akár zenés tüntetést is kilátásba helyzetek.

 

Raduly József, a Művészeti, Oktatási, Kulturális, Közéleti Alapítvány elnöke keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy nyílt levélben fordulnak Kóka János gazdasági miniszterhez és Gyurcsány Ferenc kormányfőhöz, mivel úgy érzik, a tárcavezető ellehetetlenítette a roma muzsikus családokat. Hozzátette: még kedden délután eljuttatják a tárcavezetőhöz és Gyurcsány Ferenc kormányfőhöz is a cigányzenészek állásfoglalását.

A cigányzenészek nevében az elnök elmondta: az elmúlt több mint hetven évben a roma előadóművészeknek vizsgát kellett tenniük, hogy megkapják a szakmai minősítést. Biztosíték volt ez a muzsikusoknak és garancia a közönségnek, hogy a vendéglátóhelyeken minőségi zene szóljon. Azzal, hogy a tárcavezető tavaly ősszel eltörölte ezt a rendeletet, a cigányzenész szakmát segédmunkává alacsonyította, több ezer roma muzsikus emberi és szakmai méltóságát tette tönkre - szögezte le az alapítvány elnöke.

 

Ellehetetlenítik a cigányzenét? (fotó: MTI
Ellehetetlenítik a cigányzenét? (fotó: MTI
 

 

Strassbourgig is elmennek

Raduly József közölte: megkeresték a Fidesz egykori oktatási miniszterét, aki ígéretet tett arra, hogy jövő héten interpellál a Parlamentben a cigány muzsikusok érdekében. Amennyiben Pálinkás József fideszes országgyűlési képviselő felszólalása és a kormánytagoknak eljuttatott nyílt levél nyomán sem történik érdemi változás, a roma muzsikusok békés, zenés tüntetést tartanak a Hősök terén. Legvégső esetben pedig Strassbourgig is elmennek a cigányzenészek – összegezte Raduly József.

Az intézkedés a roma folkzenét és világzenét játszó, koncertteremekben fellépő zenekarokra nincs hatással. Szilvási István, a róla elnevezett Szilvási Gipsy Band vezetője a FigyleőNetnek elmondta, hogy azok a helyek, ahol ők lépnek fel, soha nem kértek papírt a zenekaroktól. Mint mondta, sokaknak van vizsgája köztük is, de ez nem alapfeltétel a működéshez.

A vendéglős nem bánja

Az intézkedés, úgy tűnik, a vendéglátóhelyek tulajdonosait sem rázta meg, Kiss Krisztián, a budapesti Százéves Étterem üzletvezetője a Hírextrának kifejtette: náluk fontos szempont az, hogy csak minőségi zenét szolgáltató művészek szórakoztassák a vendégeket, ezért alkalmi zenészekkel nem dolgoznak. A náluk játszó muzsikusok már bizonyítottak, a muzsikusok kiválasztásában tehát nem annyira a papír, mint inkább a korábbi referenciák döntenek.

 

A koncerttermekben fellépőket nem érinti (fotó: mti)
A koncerttermekben fellépőket nem érinti (fotó: mti)
 

 

 Kiss szerint egy bizonyos réteg számára egyébként a cigányzene ugyanolyan vonzó, mint régebben. Több vendég részben azért tér vissza hozzájuk, mert megszerették azt a hangulatot, amit a cigányzene és az ízletes magyaros ételek kettőse teremt. A hazánkba látogató idősebb külföldiek számára a roma muzsika nem veszített vonzerejéből: őket ugyanúgy becsalogatja az étterembe, mint az elmúlt években. Kaptak már vendégektől olyan visszajelzést, hogy az étteremben hallható zene is jelentős szerepet játszott abban, hogy azt a helyet válasszák vacsorájuk elköltésére, esetleg többször is ellátogattak hozzájuk, hogy újra részesülhessenek belőle.

 

Puskás és a cigányzene


Valaha a magyaros vendéglátás egyik elmaradhatatlan kelléke volt az asztalunkhoz hajoló hegedűs, aki azt a nótát húzta, amit a kedves vendég akart. Ma már egyre kevesebb hely engedheti meg magának, hogy zenekart alkalmazzon. Kiss Krisztián szerint, aki szereti ezt a típusú zenét, az ma is megtalálhatja azokat a helyeket, ahol ilyet játszanak.

Magyarországot még ma is a cigányzenéről meg Puskásról ismerik a világban, Ausztráliától Japánig – tette hozzá Kállai Kis Ernő Kossuth-díjas klarinétművész a RomNetnek. Manapság, ha van is néhány helyen cigányzene, ketten-hárman nem tudják azt a hangulatot, azt a hangzást visszaadni, ami a zene lényege - tette hozzá.

 

C-PRESS - FN 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.december 11-től 17-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-12-11
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, könnyebben megbántjuk egymást. Vigyázzunk a csípős megjegyzésekkel. Akár egy rosszul fogalmazott mondat, vagy egy rossz hangsúllyal kimondott szó is elég a sértődéshez. Ma különösen fontos, hogy friss, egészséges levegőt szívjunk, egy jó nagy séta a természetben különösen jót tehet. A tüdőnk is érzékenyebb, - nem célszerű a mai napon túlzásba vinni a dohányzást. Ugyanígy fontos, hogy ne az evéssel orvosoljuk lelki problémáinkat.
 • Tízmilliószoros napok 2020-ban
  A tízmilliószoros napokon minden olyat tegyél meg, amit szeretnél, hogy tízmilliószoros erővel hasson! Hogy miért fontos, mire érdemes odafigyelni, most megtudhatod.
  image
 • Heti általános horoszkóp 2019.december 10-től 16-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-12-10
  Örülünk az új arcoknak, szívesen ismerkedünk meg új munkatársakkal. Barátságokat is köthetünk, de a fontos kapcsolatokat is ápolhatjuk. Szervezzünk közös programokat a régi barátokkal! Nagyobb szükségünk lehet a mai napon a friss levegőre, hiszen a tüdőnk sokkal érzékenyebb, mint máskor. Ha munkatársaink, vagy családtagjaink dohányoznak, akkor érdemes megkérnünk őket arra, hogy ez ne tegyék meg akkor, amikor mi is jelen vagyunk.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek