Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Életfogytig
2007-09-18 18:26
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Tarlós IstvánA higgadtságáról híres, velejéig polgári Tarlós Istvánnak elege lett a tötyörészésből, és nagy dérrel-dúrral kivonult az általa elnökölt esélyegyenlőségi bizottság üléséről.
Méltóságán alulinak érezte, hogy vacak tízmillió forint elosztásával szöszmötöljön, neki rangosabb feladatai vannak.

 

Példának okáért a fővárosi önkormányzat Fidesz-frakciójának vezetése, a távlati tervek között meg a főpolgármesteri szék megszerzése.

 

 A kormánypártiak tiltakoztak is rendesen: a szocialista Steiner Pál, az "ötkerben" megbukott expolgármester éppen úgy, mint a liberális John Emese, akiről köztudott, hogy szíve minden dobbanásával az elesettekért küzd.

A pártállásnak nincs jelentősége, történhetett volna fordítva is. Ez az intermezzo csupán annak megkönnyítését szolgálja, hogy elképzeljük, milyen sansza lehet az érdekérvényesítésre egy szegény faluban vegetáló cigány kisebbségi önkormányzatnak. Ha a nagy átlagot nézzük: valamivel kevesebb, mint a semmi.

Pár hete országos botrányra és a kisebbségi ombudsman közbenjárására volt szükség ahhoz, hogy a Pest megyei Csörögön élő roma gyerekek a környező települések valamelyikén megkezdhessék az iskolát. A tanév már javában tart, de a Nógrád megyei Mátraszőlősön még most is bizonytalan, hogy a cigány diákok hol tanulhatnak. Csörögön egyáltalán nincs iskola, Mátraszőlősön volt, de anyagi okokra hivatkozva a nyár végén megszüntették. Egyre megy.

A jogszabályok szerint a kisebbségeknek, így a romáknak is komoly beleszólásuk van egy település működésébe, de a papíron jól mutató paragrafusokba ritkán sikerül életet lehelni.

A mátraszőlősi iskolát a cigány önkormányzat hozzájárulása nélkül nem lett volna szabad becsukni, a döntés a jelek szerint jogsértő. Ki törődik ezzel? A megyei közigazgatási hivatal bírósághoz fordul: hiába lehet borítékolni az elmarasztaló határozatot, a gyerekeknek ettől még nem lesz iskolájuk.

Bár a kisebbségi önkormányzatiság már több mint tíz éve létezik, a helyi potentátok nem mindenhol képesek megemészteni, hogy a cigányok törvényes jogokkal és oktatási-kulturális autonómiával felruházott testületeket választanak. Esetenként nem az együttműködési szándék hiányzik, hanem a pénz. Tiszta sor: ha valahol magas a cigány lakosok aránya, akkor valószínűleg munkanélküliséggel sújtott, nyomorban fuldokló településen (vagy településrészen) járunk. Egy falu, amelynek minden fillér számít, évente sok milliót spórolhat az iskola bezárásával. A jelen túlélésének záloga a jövő felélése.

A mostani oktatási kormányzat az első, amely tényleg nekilátott felszámolni a cigány gyerekek iskolai elkülönítését, a szegregációt. Kár, hogy ezzel párhuzamosan végveszélybe kerültek a kisiskolák. Amit a hatalom az egyik kezével adott, a másikkal elvette. Életfogytig tanulás? Rendben, de akkor legalább az általános iskolát legyen hol elvégezni. 

 

C-PRESS - NOL.hu 

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 13-tól 19-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-13
  Ma alkalmas a nap az utazásokra. Vidéki utakra is kiváló a nap, és a rokonlátogatás is kedvünkre lehet, a vele együtt járó beszélgetéssel.Ha hajlamosak vagyunk a hízásra, akkor ma nagyon kell vigyáznunk a magasabb zsírtartalmú ételekkel. A zsírok, olajok jobban beépülnek a szervezetünkbe, így inkább szorítkozzunk ma a zöldségfélék fogyasztására. Jó ötlet lehet a karfiol, vagy a brokkoli.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek