Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Utaztatná Kolompár a mátraszőllősi gyerekeket
2007-09-17 18:53
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Utaztatná Kolompár a mátraszőllősi gyerekeketIndulatos gyűlésen átmeneti megoldás született a tanévkezdés előtt bezárt mátraszőlősi iskola ügyében: az a 43 gyerek, aki még mindig nem kezdte meg a tanévet, már kedden beiratkozik a szomszédos Pásztó iskoláiba. Az Országos Cigány önkormányzat (ÖCO) pedig vállalta: megoldja, hogy 2-3 hónap múlva legyen oktatás helyben.

 

Kolompár Orbán, az ÖCO elnöke ismertette az elképzelést: a gyerekek iratkozzanak be Pásztóra, a bejáráshoz az országos önkormányzat buszt és három kísérő pedagógust biztosít, akik a beilleszkedést is felügyelik. Megszervezik, hogy valamilyen módon - akár alapítványi formában, akár az ÖCO működtetésében - legyen helyben oktatás, de ez legalább 2-3 hónap, addig a gyerekeknek tanulniuk kell - tette hozzá. Emellett azt is biztosítják, hogy iskolaidő után és hétvégén a három pedagógus felzárkóztató foglalkoztatásokat tartson a gyerekeknek.

Az összejövetelen részt vevők - a Nógrád Megyei Közigazgatási Hivatal, az oktatási minisztérium, az oktatási hivatal képviselői, valamint a település jegyzője mind egyetértettek abban: attól, hogy az önkormányzat törvénysértést követett el az iskola bezárásával, a gyerekeket még iskolába kell járatni, és mivel Mátraszőlősön jelenleg nincs iskola, Pásztóra kell menni. Pásztóval egyébként érvényes megállapodása van Mátraszőlősnek, és Pásztó polgármestere nyilatkozott is arról, hogy fogadják a 43, döntő többségében cigány származású gyereket. A rendezvényen sem a polgármester, sem a képviselő-testület tagjai nem vettek részt.

Kolompár igyekezett megértetni: a megyei közigazgatási hivatal bíróságon kérte, hogy semmisítsék meg az iskolabezárásról szóló határozatot, de ez az eljárás akár egy évig is eltarthat, erre nem várhatnak. Felvetette azt is: gyűjtsenek aláírásokat azt kérve, hogy a parlament oszlassa fel az önkormányzatot, de az ÖCO vezetőjének hangját többször is elnyomták a polgármestert szidalmazó felzúdulások, és volt, aki kereken kijelentette, hogy az ÖCO vezetői ugyanazt fújják, mint a polgármester, hogy vigyék a gyerekeket Pásztóra.

A fórum hangulatából arra lehet következtetni, hogy nem mindegyik szülő íratja be a gyerekét a szomszédos város intézményeibe. Többen attól félnek, hogy kiközösítik a szőlősi gyerekeket Pásztón, mivel úgy tudják, a szülők ott már aláírásokat gyűjtenek azért, hogy ne menjenek oda a szőlősiek. Mások azt nem értették, ha vannak tanárok, miért nem lehet Szőlősön akár a művelődési házban folytatni a tanítást, és általános vélemény volt, hogy miért ők legyenek törvényesek, ha Mátraszőlős önkormányzata megteheti, hogy nem az.

Az ÖCO elnöke mindenesetre bejelentette: két hét múlva jönnek, és hozzák az alternatív megoldást.

 

C-PRESS - Origo 

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-19
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a túlérzékenységnek, nagyvonalúan bocsátunk meg az elmúlt napok sérelmeiért. Játékos hangulatban vagyunk, szívesen szórakoztatjuk a kollégákat, de ne ezzel menjen el a munkanap! Érzékenyebbé válhat a keringési rendszerünk, ezért jó, ha ma nem erőltetjük meg magunkat különösebben, hanem pihenünk egy kicsit. Ha hajlamunk van rá, hogy a vállaink, hátunk izomzata fájdalmasan bemerevedjék, akkor ezzel számolnunk kell a mai napon.
 • Ajándék vagy a világ számára!
  Mindannyian különlegesek vagyunk, egyedi tulajdonságokkal és adottságokkal. Mindannyiunkban van olyan tehetség, ami csak ránk jellemző, amivel senki más nem rendelkezik, ami ahhoz szükséges, hogy betöltsük a saját küldetésünket.
  image
 • Ma van az év utolsó tízmilliószoros napja!
  A tibetiek szerint a tízmilliószoros napon minden, amit teszel, gondolsz, érzel vagy mondasz, az tízmilliószorosan száll vissza rád.
  image
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 18-tól 24-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek