Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Daróczi Ágnes: A hiány!
2007-09-16 12:24
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Daróczi Ágnes: A hiány!Pekingben a miniszterelnök megnyitotta a magyar kultúra évadát. A földgömb másik felén, a Modern Művészetek Galériájában megvalósult az, amire itthon is évtizedek óta vágyunk, hogy a magyar kultúra szerves részeként beszéljünk és gondolkozzunk a legnagyobb hazai kisebbség, a cigányok által létrehozott értékekről.

 

Szuhay Péter rendezésében tucatnyi alkotó - a világszerte ismert Balázs Jánostól a naivnak mondott Oláh Jolánig és a gödöllői festőiskola legfiatalabb képviselőjéig, Bada Mártáig -, szuggesztív látomások sora hozza érinthető közelbe a cigányok múltját és jelenét.

"A romák sajátos kultúrája megőrzendő darabja a közös kultúrának; enélkül valójában Magyarország, de még Európa sem érthető" - mondta a kormányfő. Milyen kár, hogy a bemutatkozás és a párbeszéd fórumai itthon a mai napig hiányoznak - mondom én keserűen. Mert bizony nem csupán a külvilág felé kellene üzenetünknek eljutnia arról, hogy békében, együttműködésben és közösen gondoljuk a jövőt, de az itthoni állapotok láttán még hangsúlyosabban fogalmazódik meg a roma kultúra szervesülésének és intézményeinek a hiánya. Mert mit kezdjünk azzal a megállapítással, hogy "ekkora terjedelmű roma tárlat eddig még Magyarországon sem került galériák falára" - hiszen a gyűjtemény a miénk: a Néprajzi Múzeum és a Magyar Művelődési Intézet munkatársai által gondosan válogatott gyűjteményekben több száz festmény és szobor várja a raktárak mélyén, hogy végre méltó helyére kerüljön, s eltalálhasson azokhoz, akik miatt a művészek üzenetüket vászonra vetették, papírra rajzolták, fába vagy kőbe faragták.

 

 Daróczi Ágnes: A hiány!

 

A megfelelő helyszín is meglenne hozzá!

A Múzeum utca 17.-ben, a volt műszaki könyvtár épületében, az egykori Károlyi- Csekonics-rezidenciában. A négyezer négyzetméteres palota gyakorlatilag üresen áll, a kulturális tárca tulajdonát képező kft. működteti, vagyis hazai és nemzetközi tanácskozások lebonyolításához bérbe adja a reprezentatív palota termeit. (Budapesten legalább három tucat hasonló intézmény tudná kiváltani ezt a funkciót, egyetemek dísztermeitől a konferencia-központokig és a hotelek különtermeiig. A büdzsének nyilván haszna van a jelenlegi bevételekből, de aligha annyi, amennyibe egy újonnan megépítendő - s ki tudja, mikorra elkészülő - roma kulturális intézmény kerülne!)

A palota viszont itt van! Felújítva tündököl. Milyen zseniális helyszíne lenne az évtizedek óta vágyott cigány múzeumnak és kutatóközpontnak! Milyen jelentős politikai gesztus lenne, ha a legnagyobb hazai kisebbség méltó intézményhez jutna általa!

Végre helyet kaphatnának a több évszázados közös múlt bemutatására és tudatosítására, újratanulására. Termeiben nem csupán a Bocskai-szabadságharc hajdúi vonulnának hadba az álmosdi csatához, választott főkapitányuk "a cigány kovács fia", Lippai Balázs vezetésével, de találkozhatnánk a kuruc ezredes-kapitány Horváth Ferenccel, Czinka Pannával, az 1848-as szabadságharc fegyverműveseivel és zenészeivel, az '56-ban a magyar szabadságért életüket áldozó Kolompár Jánossal, Csányi Sándorral, Kócos-Szabó Ilonkával is.

S még nem esett szó a hétköznapok egyszerű cigányairól, akiknek munkáját kipróbálhatnák a betérő látogatók, hogy el ne felejtsék a mai fiatalok sem, "mi haszna a cigánynak". Mert ugyan miből épültek évszázadokig a falusi házak, vagy később a lakótelepek, hogyan került patkó a lóra, fegyver a szabadságharcok katonáinak kezébe? És a bányák, gyárak munkásai között, az utak, vasutak és hidak építői között emlékszünk-e még rájuk? A cigányokra?

A mi közös történelmünket tanulhatnánk egy múzeumban, amely állami intézmény, a magyar múzeumi rendszer szerves része, tanácsadói, munkatársai pedig felkészült tudósok.

Egy cigány múzeumban bemutathatnánk a sok-sok közöset, helyet adva persze a különösnek is, ünnepi szokásoknak és rítusoknak, amelyek csak addig különösek, amíg meg nem értjük őket, vagy nem látjuk meg bennük a hasonlót.

Amikor a szélsőjobb hagyományőrzés címén a cigányok elleni gyűlöletre uszít, nincs közös tanulás, párbeszéd a múltról, hogy jobban értsük a jelent. Hogy ne tekintsék az ország lakosságának nyolc százalékát űrbeli lénynek. Ehhez intézmények kellenek, méltó helyen és méltó körülmények között. Például cigány múzeum és kutatóközpont a Múzeum utca 17.-ben.

C-PRESS / NOL - Daróczi Ágnes, 2007. szeptember 6.

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-11-11
  Ma érzéki hangulatban leszünk, így különösen kedvezőek a szerelmes találkák. Örülünk egy ínyenc vacsorának, egy zenés szórakozóhelynek, és a szex is kedvünkre van, - szeretnénk minden percét kiélvezni. Ma érzékenyebbé válhatnak a füleink! Ha úszni megyünk, és nem szeretnénk, hogy a víz a fülünkbe menjen, akkor viseljünk füldugót. Óvakodjunk attól, hogy huzatos helyen tartózkodjunk! Az érzékeny fülűek viseljenek sapkát, ami védelmet jelent.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 10-től 16-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek