Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
20 millió kellene a mátraszőlősi iskola indulásához
2007-09-12 23:28
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
20 millió kellene a mátraszőlősi iskola indulásáhozMintegy 20 millió forint hiányzik a mátraszőlősi iskola működtetéséhez, és továbbra is teljesen bizonytalan, hogy csütörtökön megkezdődhet-e a tanítás – tájékoztatott Tóth Gyula polgármester. A település önkormányzata számlát nyitott, és a lakosság segítségét kéri, hogy folytatni tudják az oktatást.

 

A település első embere elmondta, hogy előző este is egyeztettek az oktatási minisztérium, valamint a helyi és a megyei kisebbségi önkormányzat képviselőivel, de csak addig jutottak, hogy „vannak alternatívák".

Arról, hogy az alternatívák mellett lesz-e pénz is, lesz-e tanítás csütörtöktől, illetve visszaveszik-e az iskola megszüntetése után elbocsátott pedagógusokat, a polgármester nem tudott válaszolni. Azt elmondta: újabb rendkívüli ülés összehívását tervezi szerdán, de az sem biztos, hogy meg tudják tartani az ülést.

Tóth Gyula hangsúlyozta, hogy a felmérések szerint a költségek a kevesebb gyereklétszám mellett is alig maradnának el az eredetileg tervezettől. Az intézmény költségvetése évi 50 millió forint lenne, ebből a 30 milliót sem éri el az állami normatíva, az önkormányzat pedig nem tudja pótolni a hiányzó összeget.

A mátraszőlősi általános iskolát jogutód nélkül szüntették meg augusztus 30-án, mert az önkormányzat pénzhiány miatt nem tudja fenntartani az intézményt. Bár a múlt tanévben 93 tanulóval működő iskola sorsa már hónapok óta bizonytalan volt, és emiatt a legtöbb szülő a közeli Pásztóra íratta be a gyerekeket, az utolsó pillanatban meghozott döntés azt eredményezte, hogy 44, döntő többségében cigány származású gyerek nem kezdte meg a tanévet.

A tanév első hetén minden nap tüntettek az iskola kinyitását követelő gyerekek és szülők. Az oktatás folytatását javasolta Kállai Ernő kisebbségi ombudsman, és erre szólította fel az önkormányzatot a Nógrád Megyei Közigazgatási Hivatal is. Az iskola megszüntetéséről hozott döntést ugyanis törvénysértőnek nevezte a hivatal, mivel az önkormányzat nem szerezte be a helyi kisebbségi önkormányzat egyetértését, amire azért lett volna szükség, mert az intézmény nemzeti etnikai kisebbségi nevelést is folytatott. A kisebbségi önkormányzat egyébként megadta a hozzájárulását, csak döntését visszavonta.

Szeptember 7-én rendkívüli testületi ülést tartottak Mátraszőlősön, akkor határoztak úgy, hogy hétfőtől napközis jelleggel kinyitják az iskolát, folytatják az egyeztetéseket, és legkorábban csütörtökön kezdődhet meg a tanítás. Az iskola megszüntetéséről szóló határozatot nem vonták vissza.

C-PRESS - MNO - mti 

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek