Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Meghívó sajtótájékoztatóra
2007-09-12 23:10
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Meghívó sajtótájékoztatóraAz Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány meghívja az érintett állami hivatalok képviselőit, a csörögi roma szülőket, szervezeteiket, valamint a sajtó képviselőit a csörögi iskolaügy tanulságainak összefoglaló tájékoztatójára.

 

Az elmúlt hónapban nagy sajtóvisszhangot kapott és közfelháborodást keltett csörögi roma gyerekek iskolai kálváriája szeptember 1.-ére, csakúgy mint a tavalyi tanévkezdéskor, látszólag megoldódott.  (Az előzményekről lásd lent a cikkeket)

A 16 elsős, 10 negyedikes és 9 hetedikes csörögi roma diákot nem kis erőfeszítés árán sikerült végül 5 különböző iskola padjába ültetni. Még mindig nem tudni azonban, hogy befogadják-e őket az osztálytársak, a pedagógusok, a szülők; hogy nekik is járnak-e ugyanazok a szolgáltatások, hogy lesz-e iskolabuszuk, hogy valóban integrált közegben tanulhatnak,.


Az ovisok sem a megállapodásokban, sem a médiában említést sem érdemelnek, pedig 10 óvodásnak (köztük néhány óvodaköteles 5 évesnek!) szintén nincs helye.

Az ügyben ombudsmani vizsgálat, és OKÉV (Oktatási Hivatal) vizsgálat folyt az alapítvány kezdeményezésére. Forgács Imre, az illetékes Közigazgatási Hivatal elnöke, Szüdi János a közoktatási szakállamtitkár személyesen foglalkoztak az üggyel, nem különben az illetékes állami szervek újonnan kinevezett vezetői, Kállai Ernő, kisebbségi ombudsman, és Horváth Aladár esélyegyenlőségi biztos.


Az állami szervek által felkínált megoldási lehetőségek között szerepelt egy szegregált „osztályterem” kialakítása egy tűzoltószertárban, egy másik egy védőnői szobában, egy 30 km-re lévő település befogadó kisiskolája, valamint egy budapesti egyházi fenntartású intézmény is.


A problémát végül is maguk a szülők oldották meg, az Alapítvány mindösszesen abban erősítette a szülők elszánt küzdelmét, hogy ne ismétlődhessen meg a tavalyi elkülönített osztálykialakítás.

A helyzet azonban rövid- és hosszútávon egyaránt egy sor olyan kérdést vet fel, mely közoktatást és a fenntartó önkormányzatok működéstét érinti, nem csak Csörögön, hanem az egész országban. Kérdések, melyek már nem csak a tanulók egyenlő bánásmódhoz való jogait kérdőjelezik meg, hanem kétségbe vonja alapvető alkotmányos emberi jogaikat is.

Szabad-e az iskolaválasztás (a csörögi) roma szülőknek is, vagy inkább csak az iskoláknak szabad a diákválasztás?


Jár-e a (csörögi) roma gyerekeknek is ugyanaz az oktatási szolgáltatás?


Ér-e a (csörögi) roma gyerek is ugyanannyit az önkormányzatnak, iskolának akkor is, amikor kiadást jelent nem bevételt?


Érvényesülhet-e egy (csörögi) roma választópolgár érdeke?


Kell-e iskola egy olyan kistelepülésnek, amely közelében működik több intézmény is, és amely nem képes még saját önkormányzatának működését sem biztosítani.


Mit tehet egy önkormányzat/ Közigazgatási Hivatal/ Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, ha a segítségét kérik?


Mit tehet egy iskola/ Oktatási Hivatal/ Oktatási és Kulturális Minisztérium ha a segítségét kérik? Mit tehet egy kisebbségi ombudsman/esélyegyenlőségi biztos?

Egyszóval hol hibás a rendszer? Szimpla közigazgatási ügy,vagy etnikai alapú iskolai szegregációs probléma?

 

 

Dr. Bóth János Vác polgármestere, országgyűlési képviselő: …az alapfokú oktatás feltételeinek biztosításában... egyedi megállapodásokban rögzítette, és a tanulókat az érintett községi önkormányzatok jelölték ki! Tehát Vác önkormányzata és polgármestere semmiféle diszkriminációt nem alkalmazhatott, hiszen a Vácott beiskolázott tanulókat nem ő választotta ki! (Népszabadság 2007. aug. 7.)


"csörögi gyerekek esetleges fölvétele Vácra, hogy ha ez az alapítvány először is bocsánatot kér a képviselő-testülettől, és megköszönik az eddigi tevékenységet, ha nem, akkor pedig Csörög felejtse el Vácot, és húzzanak a büdös francba!" Népszabadság 2007. július 28.)


Hertel László Sződ polgármestere, a társulás oktatási bizottságának elnöke: „..semmi értelme nincs kertelni, itt, ha nem roma gyerekekről lenne szó, akkor most itt ez a probléma fel se merült volna. 29 … nem roma gyereket, azt el tudtuk volna helyezni minden további nélkül. De mivel itt roma gyerekekről van szó, az a helyzet, hogy szerintem a problémának ez a gyökere.”
 

 

A sajtótájékoztató helye: Hallgatói Információs Központ 301.-es osztályterme (Budapest, Reviczky u. 6.),  ideje: 2007. szeptember 17. hétfő, 11 óra 

Meghívott előadók

 • Csörögi Szülői egyesület leendő elnöke,
 • Csörögi CKÖ
 • Mohácsi Erzsébet Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány
 • OKM - Szüdi János államtitkár
 • ÖTM - Közig HivatalHorváth Aladár esélyegyenlőségi biztos
 • Kállai Ernő kisebbségi ombudsman


 

További információ:
Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány 323 0882
Mohácsi Erzsébet, elnök. 0630 210 2632

Mohácsi Erzsébet
Igazgató
Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány
Tel.: 061-323 0882
Fax.: 061-323 0883
www.cfcf.hu

 

C-PRESS 

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-11-21
  Ma visszahúzódó hangulatban leszünk, örülünk, ha otthon tölthetjük a szabadidőnket. Semmi kedvünk kimozdulni otthonról. Inkább praktikus teendőink kötik le a figyelmünket, szívesen teszünk, veszünk otthon. Ma a csendes elmélkedés napja van! Vonuljunk el és gondolkodjunk el kapcsolatainkon, értékrendünkön. Ennek ma különösen nagy aktualitása lehet. Ha lehet, kerüljük a társaságot, hiszen inkább fáraszt, mint szórakoztat minket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.november 21-től 27-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-20
  Ma fontossá válik a munkánk, szeretnénk tökéletesen megfelelni az elvárásoknak. Ennek érdekében több feladatot vállalunk fel, mint amennyi ideális lenne. Szívesen túlórázunk, vagy vállalunk át feladatokat a munkatársaktól. A ma vágott haj tovább megőrzi szépségét és formáját, a dauer szép hullámokat ad, és a hajfestés is sokáig tartós marad. A legjobb, ha a mai napon keressük fel a fodrászunkat, nem csalódunk az eredményben. Akár új frizurával is kísérletezhetünk.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 20-tól 26-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek