Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

ARC: Rasszista kártya és Üsd-Vágd Város
2007-09-11 22:51
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

ARC: Rasszista kártya és Üsd-Vágd Város nyolcadik alkalommal megrendezett óriásplakát-kiállítás, az ARC szervezői idén az "Élni és túlélni Magyarországon" mottót választották a pályázat kiírásakor. További témák voltak még a civil szervezetek által megadott globális felmelegedés, tudatos fogyasztói magatartás, az esélyegyenlőség és a passzív dohányzás elleni harc.

 

Szept. 18-ig még bárki megtekintheti a pályaműveket - mi, jelentjük, túléltük. Bár kevésbé szórakoztunk jól, mint az utóbbi években.

 

Lehet, hogy a rengeteg valódi reklám vette el a kedvünket, de az is, hogy az idei pályázatnyertes alkotások kevésbé voltak ötletesek. A mélyrepülésben vergődő hőmérsékletet ugyanis markánsan ellenpontozta mindegyik hőséggel foglalkozó plakát.

 

Tudjuk, persze, a globális felmelegedés pályázati témalehetőségként adott volt, de ez a jelenség nemcsak arról szól, hogy nyáron baromi meleg van. Az e témában versenyző művek közül a legötletesebb talán az volt, amelyik az iparváros melletti sivatagban szánkózó kisfiút ábrázolta. A többi főleg egy-egy szójátékra, egyszerű gegre épített - amivel nincs is semmi baj, de a mi szívünk annyira nem repesett tőle.

Rögtön a kedvencünk lett viszont a Richard Scarry Tesz-Vesz Városának nyomdokain haladó Üsd-Vágd Város, Szoboszlay Eszter és Szuhay Gergely alkotása. Nemcsak azért, mert gyermekkorunkat idézik a bájos állatkák, hanem mert kellő adag irónia szükségeltetett elkészítéséhez. A Szabadság téri ostromot életképként bemutató pályamű szereplői közül a Molotov-koktélt készítő mosómedvelány a kedvencünk, ám, mint stábunk egyik tagja megjegyezte, nem kellően autentikus a seregszemle, hiszen hiányzik a kalapos kukac.

 

Több plakáttal kapcsolatban is felvetődik viszont a közérthetőség kérdése; van néhány üzenet, amit nem olyan egyszerű dekódolni. Ez nem mindig baj, hiszen nem kell minden üzenetet lebutítani, attól elvész a varázs. Az azonban problémás, ha a sokadik látogató is értetlenül áll egy alkotás előtt - felmerül a gondolat, hogy van-e egyáltalán üzenet. Egy húsz év körüli srác érdeklődésünkre elmondta: "marhára nem vágom a piskótásat, vagy milyet. Lehet, hogy aki tervezte, annak csak simán tetszett a süti. Fogalmam sincs, mit mond vele."

A megkérdezettek többségének az "iWiWes izé" és a "rasszistázós" tetszett a legjobban. Előbbi Hegyi Péter "Hogysmint, Hegyusz"-a, mely az alkotó ismerőseinek iWiWes galériájából tallóz - érdekes módon mindegyikük külföldön tartózkodik, de erre csak hosszabb szemlélődés után jön rá az ember - ezzel is megkapva a felfedezés örömét. A másik, nem reprezentatív felmérésünkön győztes plakát bájos fricska a baloldal felé, mely a Rasszista kártya© kijátszását javasolja.

 

Teret kap még a dohányzás-ellenes népnevelés, mely, úgy tűnik, betalál a célcsoportban: néhány tini megpillantotta, és kővé meredve nézte, majd nyögések közepette megszállta őket a vallásos érzület ("Jézusom!"). Mi azonban nemcsak a plakátokra vagyunk kíváncsiak: tüzetesen megszemléljük a hulladék-állatokat, melyeket a Felhő pavilonban állomásozó Zöld Műhely tagjai alkottak. Az öt művész a helyszínen készít műalkotások az odacipelt lomokból, sötétedés után pedig ugyanitt animációs filmvetítés is zajlik.

Pár lépéssel odább, a Nike galériája mellett az Insomnia Reklámügynökség ötletpontjába botlunk, ahol minden nap karitatív észosztás zajlik. Bárki letéphet ugyanis egy kérdés-papírt, és problémáját ráírva egy csipesz segítségével rögzítheti egy fregolin. Másnap aztán választ kap mindenki az őket foglalkoztató gondokra. Láthatóan sok a kérdés és sok a nézelődő is - jókat röhögünk a kukacoskodókon és szomorkodunk a bánatosakon. Előbbiek közé tartoznak a "Miben tartják a mindent oldó savat" és a "Mi az élet értelme" szerzői, mások az összeveszés lélektanán, és a rendes férfiakat meg nem becsülő nők természetén keseregnek.

Kellemes meglepetés volt még a telefonfülke-tárlat is, ahol a pályaműveket talán még a plakátszekciónál is nagyobb érdeklődés övezte. Többen perceket is eltöltöttek a Rakétában, mely friss levegőt ígért és levendulaillatot adott, Sokan irkáltak egy másik fülkét teljesen beborító post-it címkékre, mindenki megkísérelt bemenni egy ószeresnek is becsületére váló, otthonos példányba, de találtunk olyat is, ahol még Jane Austen is remekül érezte volna magát.

 

C-PRESS - STOP 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2019-11-21
  Ma visszahúzódó hangulatban leszünk, örülünk, ha otthon tölthetjük a szabadidőnket. Semmi kedvünk kimozdulni otthonról. Inkább praktikus teendőink kötik le a figyelmünket, szívesen teszünk, veszünk otthon. Ma a csendes elmélkedés napja van! Vonuljunk el és gondolkodjunk el kapcsolatainkon, értékrendünkön. Ennek ma különösen nagy aktualitása lehet. Ha lehet, kerüljük a társaságot, hiszen inkább fáraszt, mint szórakoztat minket.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.november 21-től 27-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-11-20
  Ma fontossá válik a munkánk, szeretnénk tökéletesen megfelelni az elvárásoknak. Ennek érdekében több feladatot vállalunk fel, mint amennyi ideális lenne. Szívesen túlórázunk, vagy vállalunk át feladatokat a munkatársaktól. A ma vágott haj tovább megőrzi szépségét és formáját, a dauer szép hullámokat ad, és a hajfestés is sokáig tartós marad. A legjobb, ha a mai napon keressük fel a fodrászunkat, nem csalódunk az eredményben. Akár új frizurával is kísérletezhetünk.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.november 20-tól 26-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek