Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Erdély Dániel - Meghalt egy cigány
2007-09-11 10:14
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Lakatos Menyhért (1926-2007)Lakatos Menyhért (1926-2007)
Egy cigány király, mint a másik, Boldizsár. A szerecsen. Olyan volt a temetése is. Sokan voltunk. Rég találkoztunk. Egyszer a metróban. Mintha akkor is a fekete bőrkabátja lett volna rajta. Megöleltem örömömben. Kicsit, diszkréten visszahőkölt, de a tartozásomat e heves üdvözletemmel próbáltam némiképp kipótolni. Aztán tavaly vagy tavalyelőtt felhívtam, hogy születésnapján üdvözöljem. Tartózkodó volt. Nem nehéz megjegyezni a születése napját. Ugyanúgy április 11., mint a fiamé, Jakabé vagy József Attiláé. Azaz a költészet napja.

 

A temetésen sok jó arc, régi ismerős. Kovács Jóska Hontalan, a költő lelkesen üdvözölt. Inkább az élet! Ezt éreztem. Nem akartak sírni. Sírtak a hegedűk. Úgy, ahogy még azelőtt soha. A ravatalozóból kiszüremkedő keserédes cigányzene felgyorsuló, majd megtorpanó futamai a közös zokogás rohamait idézte. Iványi Gábor beszélt Choli búcsúzója után. A kilépők kezében a vonók megcsillantak a tompa fényben, és a szemerkélő esőben hosszú gyertyákként fénylettek. Menyhértet cipelték az erre kiszemeltek. A tömeg, akit eddig ő cipelt a vállán, megroskadt egy kissé a veszteség terhe alatt. Leginkább Anka, Menyhért lánya, aki egy nehéz élet alatt ropogó sziklatömbként kapaszkodott a körülötte állókba, hogy el ne dőljön. Ez volt hát a jövő. A "Tenyérből mondtál jövendőt" jelene. Az életükkel egymásba kapaszkodók jelene. Akik élni akarnak.

A gyerekkor messze már. Menyhért nálunk lakott gyönyörű szép lányával, Ankával hat éven át. Ott váltak füstössé a képek, anyám rajzolta az emlékező portréját a borítóra. Az első nyomdából kijövő példányt Menyhért nekem dedikálta, születésnapomra. Naponta ültem ott. Csodáltam a folyamatos örömvágyat, vidámságot, mosolygást, a fura-mura vendégeket.

Menyhért jó művész és jó közönség volt. Apám performanszait, műveit, gondolkodását speciális fordítókon keresztül remekül értette és értékelte. Ankával és a feleségemmel, Jutkával sokfele elmentünk. Bakonyba is, az indiánokhoz, ahol Ankát "Háttal mosolygó"-nak hívtuk. Otthon, ahol biztonságban érezte magát, a szemünkbe is nevetett.

Egyszer egy nagy baj történt. A szomszéd szobába, ahova félig átlógott Menyhérték cserépkályhája, hogy így mindkét szobát egyszerre fűtse, a modern kor szerencsétlen vívmányaként bevezették a Hérát. A gázcsövek tartották a fémajtót. Eldugult a szelep. A szerelő kijött, én ott okoskodtam. Próbáltam segíteni, hátha meggyullad végre a nagyláng. A szerelő mögöttem és egy páran a családból. A tűz csak nem indult meg. A gáz azonban megtöltötte a kályha terét, és a következő szikra felrobbantotta a kályhát. A fejem oly közel volt a szerkezet által rögzített pajzsként viselkedő ajtóhoz, hogy minden szilánk kikerült.

A szomszéd helyiségben az ágyán békésen szunyókáló Ankát arcul találta egy cserép, ahogy a szerelőt és másokat is érték, jól megütötték a szilánkok. Kisebb-nagyobb sebet rajtam kívül mindenki kapott. Én csak egy nagyon tompa durranást hallottam, majd körülvett a por. Kitámolyogtunk a közös előszobába. Menyhért sírva szorongatta a lányát, akiből ömlött a vér. Szinte dalolva becézgette a fájdalomtól. Régen volt ez. Anka tökéletesen meggyógyult, de a rázkódó zokogást és a fájdalmas, nyüszítő éneket máig hallom.

Azóta évtizedek teltek el. Menyhért híres író lett, de ugyanolyan közvetlen és természetes maradt, mint azelőtt. Élvezettel használta szófordulatait, amelyekről érezte, hogy ízesek, ezért még meg is nyomta őket: Dehogysenem!

Volt egy másik fura szava is: A szót, "szégyen", egészen furcsán mondta ki. És különösen, amikor önmagáról beszélt, akkor tűnt föl, hogy nem azt mondta: "szégyellem" avagy "nem szégyellem", hanem így mondta: "szégellem". Aztán kiderült, hogy számára a szégyennek fontos tartalma van. Olyan bölcsességet mondott, amit máig emésztek. Egyszer, egy hosszú beszélgetés közben kivágta, hogy az ember az, amit igazán szégell. Ha szégyelli a cigányságát, akkor annak érzi magát.

Ha szégyelleni kell magamat azért, ahova tartozom, akkor is vállalom. ő sohasem szégyellte. Sőt, büszke volt rá. Vállalta és megmutatta - nem csak a saját nevében -, hogy ez az elnyomott, saját magát is gyűrűbe záró embercsoport rendkívüli kultúra és nyelv birtokosa. Ez a nyelv, ez a történet, ez a világ szép is, mély is, ha merik, ha élik, ha vállalják. Igazi nagyszerű cigánykultúra és nem azok a sztereotípiák, amelyeket a külvilág és sokszor önmaguk is ráaggatnak. Ki kell törni a cigányság kettős elszigeteltségéből. Írni, tanulni, énekelni, sírni kell. És bátran szégyenkezni. Menyhért, óriási ember voltál. Mikor megjelent a könyved, anyádnál, elért sikereden örvendezve, és annak kifejezésének igazi irodalmi értéket tulajdonítva, büszkén mondtad el, hogy az ő kritikája volt a legfontosabb számodra.

Így hangzott: Jó könyvet írtál, fiam.

Meghalt egy cigány.

Erdély Dániel

 

C-PRESS - Élet és Irodalom 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-11-11
  Ma érzéki hangulatban leszünk, így különösen kedvezőek a szerelmes találkák. Örülünk egy ínyenc vacsorának, egy zenés szórakozóhelynek, és a szex is kedvünkre van, - szeretnénk minden percét kiélvezni. Ma érzékenyebbé válhatnak a füleink! Ha úszni megyünk, és nem szeretnénk, hogy a víz a fülünkbe menjen, akkor viseljünk füldugót. Óvakodjunk attól, hogy huzatos helyen tartózkodjunk! Az érzékeny fülűek viseljenek sapkát, ami védelmet jelent.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 10-től 16-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek