Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Cigányozás egy rendőrségi hírben és az ORFK honlapján
2007-09-07 21:58
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
 Cigányozás egy rendőrségi hírben és az ORFK honlapjánAnnak ellenére, hogy ez törvénytelen, az egyik fővárosi lap legutóbbi számában egy bűnügyi hírben közzétették egy ismeretlen elkövető vélt roma származását. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) honlapján is olvasható olyan hír, amely jelöli a keresett tettesek vélt cigány származását. Az újság főszerkesztője elnézést kért, a kerületi rendőrségnél helyesbítést ígérnek, az ORFK szóvivője pedig azt, hogy leveteti a honlapról a jogellenes tartalmat.

 

 

A Pesti 7 Nap legutóbbi számában, a helyi érdekű hírek rovatban egy ismeretlen elkövető személyleírásánál közlik annak vélt roma származását az alábbi módon: „sötét bőrű, barna szemű, fekete hajú, lapos, kampós orrú, sűrű, vastag szemöldökű roma férfi.” Az újság főszerkesztője elnézést kér a történtekért. Dalia László a Roma Sajtóközpontnak elmondta: tisztában van azzal, hogy ez jogszabálysértő, szerinte a szerkesztő nem olvasta el rendesen a rendőrségtől kapott anyagot. A főszerkesztő azt ígérte: a jövőben fokozottan figyelnek majd az érzékeny adatokra.

A csepeli rendőrkapitány-helyettes úgy nyilatkozott: tévedésből került a szövegbe a vélt származás megjelölése. Bereczki Tamás hozzátette: átnézik, hogy még hova küldték el a felhívást, és mindenhol módosítást kérnek. Holott már 1996-ban egy belső utasításában az akkori országos rendőrfőkapitány is azt hangsúlyozza, hogy "normasértő az, ha a rendőrség (...) a körözésnél vagy egyéb esetekben alkalmazott személyleírásnál népcsoportra, nemzetiségre vagy etnikumra utaló megjelölést használ" és 1997-ben a kisebbségi és az adatvédelmi biztos közös állásfoglalása is törvénysértőnek minősítette ezt a gyakorlatot, a mai napig közölnek lapok olyan rendőrségi felhívásokat, amelyek cigány szármázásra utalnak. Márciusban az Újpesti Napló tette közzé egy tettes vélt roma származását, szó szerint átvéve a kerületi kapitányság felhívását.

A lap főszerkesztője elnézést kért, az újpesti rendőrkapitányság vezetője pedig úgy védekezett, hogy átvették a sajtóközleményben azt, ahogy a sértett fogalmazott. Arra a felvetésre, hogy szabályosan már a feljelentési jegyzőkönyve sem kerülhetne be egy ilyen kitétel, Práger Ferenc úgy válaszolt: kötelességük szó szerint felvenni a sértettek által elmondottakat a jegyzőkönyvbe.

Az Országos Rendőr-főkapitányság honlapján a mai napig is olvasható ilyen hír. Egy tavalyi esztergomi rablást például így írnak le: „ Egy 19 éves dorogi fiatalembert 4 fő ismeretlen roma származású férfi a kora délutáni órákban Esztergomban, egy kis összekötő utcában lefogta, megfenyegették és elvették 45.000,-Ft értékű mobiltelefonját.„ Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a Roma Sajtóközpontnak azt mondta: azonnal törölteti a honlapról a jogellenes szöveget. Dr. Garamvölgyi László hozzátette: a megyéknek közvetlen hozzáférésük van az ORFK honlapjához, így kerülhet rá kifogásolható tartalom, az ilyen azonban a szóvivő szerint egyre kevesebb.

C-PRESS - hvg.hu - Roma Sajtóközpont

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-11-11
  Ma érzéki hangulatban leszünk, így különösen kedvezőek a szerelmes találkák. Örülünk egy ínyenc vacsorának, egy zenés szórakozóhelynek, és a szex is kedvünkre van, - szeretnénk minden percét kiélvezni. Ma érzékenyebbé válhatnak a füleink! Ha úszni megyünk, és nem szeretnénk, hogy a víz a fülünkbe menjen, akkor viseljünk füldugót. Óvakodjunk attól, hogy huzatos helyen tartózkodjunk! Az érzékeny fülűek viseljenek sapkát, ami védelmet jelent.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 10-től 16-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek