Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Az iskola bezárása jogsértő a közigazgatási hivatal szerint
2007-09-07 21:56
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Kállai ErnőKállai Ernő a mátraszőlősi önkormányzatnál kezdeményezi, hogy hétfőtől biztosítsák a településen bezárt iskolában az alapfokú oktatást; a kisebbségi ombudsman erről az ügyben született állásfoglalásában írt.

 

 

Az illetékes közigazgatási hivatal már egyértelműen törvénysértőnek minősítette az iskola megszüntetéséről hozott döntést. Az iskola bezárását megelőző eljárás számos lépésében jogsértő, ami a kisebbségi jogokkal kapcsolatos visszásságot eredményezett - olvasható a dokumentumban.

 

Mint a kisebbségi ombudsman írta, "a feltárt alkotmányos visszásság orvoslása érdekében (...) azzal a kezdeményezéssel fordulok Mátraszőlős Község Önkormányzat Képviselő-testületéhez, hogy szeptember 10-től biztosítsa a Mátraszőlősi Általános Iskolában az alapfokú oktatást, különös tekintettel a cigány kisebbségi oktatás folytatására". Az eljárási hibákkal kapcsolatban Kállai Ernő kifejtette, hogy az önkormányzat nem módosította intézkedési tervét az intézményrendszer átszervezésével kapcsolatban, és ennek elmulasztásával nem csupán elvonta több szervezetnek az átalakítási koncepció megismerésével kapcsolatos jogát, hanem sérült azok együttdöntési joga is.

Az önkormányzat nem a törvényeknek megfelelően véleményeztette azon határozatát, amely az iskola megszüntetésének és a Pásztóval kötendő közoktatási társulásnak a szándékáról szól. A véleményezésre jogosult szervezetek (például a szülők, a kisebbségi önkormányzat) álláspontjuk kialakításakor ugyanis nem ismerhették meg a törvény által előírt megyei önkormányzati és független szakértői véleményeket. A Nógrád Megyei Önkormányzat oktatási bizottsága és az Oktatási Hivatal által javasolt szakértő nem vizsgálta - a megfelelő színvonal biztosításának témakörében - a cigány kisebbségi oktatás folytatásának lehetőségét - olvasható az ombudsman közleményében.

Kállai Ernő azt írta: jelenleg nem folyik cigány kisebbségi oktatás Pásztó egyik intézményében sem, így - a program folytatásának hiányában - a kisebbségi oktatásban eddig résztvevő gyermekek joga sérül. A cigány kisebbségi önkormányzat - mint írta - vétót emelt az iskola megszüntetése és a pásztói társulás ellen. A bizottság, amelyet az egyetértés pótlására hívtak össze, szintén elutasította az önkormányzat iskolamegszüntető határozatát. A helyi önkormányzat augusztus 30-án ennek ellenére jogutód nélkül megszüntette a mátraszőlősi iskolát.

"Az állásfoglalás nem jelenti azt, hogy általánosságban is ellenezném a gazdasági okokból fenntarthatatlan iskolák megszüntetését, amennyiben arra megfelelő előkészítés, széleskörű tájékoztatás és a jogszabályok betartása mellett kerül sor. A képviselő-testület döntése során azonban semmilyen körülmények között nem hagyhatja figyelmen kívül a törvényekben meghatározott eljárási rendet" - zárul a dokumentum.

C-PRESS - Népszava online - MTI
 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-11-11
  Ma érzéki hangulatban leszünk, így különösen kedvezőek a szerelmes találkák. Örülünk egy ínyenc vacsorának, egy zenés szórakozóhelynek, és a szex is kedvünkre van, - szeretnénk minden percét kiélvezni. Ma érzékenyebbé válhatnak a füleink! Ha úszni megyünk, és nem szeretnénk, hogy a víz a fülünkbe menjen, akkor viseljünk füldugót. Óvakodjunk attól, hogy huzatos helyen tartózkodjunk! Az érzékeny fülűek viseljenek sapkát, ami védelmet jelent.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 10-től 16-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek