Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
"A cigányok felelősek a fertőzésért" - maradt a konfliktus Nyírmihálydiban
2007-09-07 21:53
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
"A cigányok felelősek a fertőzésért" - maradt a konfliktus NyírmihálydibanA majd két hónapig tartó Hepatitis A vírusnak 36 kiskorú vált áldozatává Nyírmihálydiban. A falu lakosai közöl összesen 713 főt oltottak be, a járvány elmúlt - de a mélyen elnyomott előítéletek a felszínre törtek a helyi polgármester és a falu roma közössége között.

 

Nyisztor Ferenc polgármestert a médiában tett kijelentései miatt életveszélyesen megfenyegették, majd nem sokkal később a Kisebbségi Hivatal indított ellene vizsgálatot.
Mint arról már beszámoltunk, július 3-án Hepatitis vírus ütötte fel a fejét egy szabolcsi kis faluban. Nyírmihálydiban már egy hete semmilyen megbetegedést nem regisztráltak a hatóságok, a kedélyek mégsem csillapodnak. A járvány gyors terjedése felszínre hozta az addig mélyen elnyomott előítéleteket - az addig békésen élő faluban fellángolt a roma-magyar konfliktus.

Először telefonon életveszélyesen megfenyegették a polgármestert, mondván, őt és a fiát "eltüntetik". Nyisztor Ferenc ugyanis a szociális segélyek kifizetését a roma lakosság számára ahhoz a feltételhez kötötte, hogy minden roma portán épüljön rendes árnyékszék (a Hepatitis ugyanis a cigányok lakta utcákat érintette), majd a jogilag kétséges szankció miatt Kállai Ernő ombudsman indított ellene vizsgálatot.

"A cigány mindig tele van indulattal, ha az ő kárukra hoz fel valamit az ember" -mondta a Hírszerzőnek Nyisztor Ferenc. A polgármester kijelentette: a fertőzésért a cigányok a felelősek, mert 45 olyan porta van a faluban, ahol nincs udvari árnyékszék.

"Addig nem fizetem ki a szociális segélyeket, ameddig minden háznál nem épül legalább egy udvari WC" - erősítette meg lapunknak Nyisztor, aki szerint a fertőzés miatt még mindig vannak gyerekek, akik kórházban fekszenek, ők a tanulmányaikat a hónap végén kezdhetik el.

Ki hozott szégyent a falura?


A polgármester az őt ért fenyegetésről kérdésünkre azt mondta, a névtelen telefon a cigányság köréből jöhetett. A Nyírbátori Rendőrkapitányságon tett feljelentése nyomán "az ügyben folyik a nyomozás" - fűzte hozzá a falu első embere.

"A médiák és az újságok egyoldalúan mutatták be a kialakult helyzetet, a polgármester pedig a saját faluját szégyenítette le" - mondta lapunknak Nagy József. A helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat (CKÖ) vezetője szerint a nyírszentmihályi cigányokat "legyalázták és megszégyenítették". Kifejtette, hogy nem ért egyet a polgármester állításával, hiszen ő csak egy olyan családot ismer a faluban, amelynek szüksége volt WC-re. 

 

"A cigányok felelősek a fertőzésért" - maradt a konfliktus Nyírmihálydiban
Hepatitis-oltásra várva: Nyírmihálydi megszégyenült (Fotó: MTI)
 

 

Mint elmondta, a Szabolcs Megyei Cigány Közgyűlés elnökétől ennek ellenére öt új WC-t kaptak, és Horváth Aladár mellett Száva Vince (a Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesületének elnöke) is lelátogatott a faluba. Száva járt a cigányok lakta házakban, a cigányok életkörülményeit filmre vette, és a látogatás alkalmával Nagy szerint kijelentette: "más helyeken a romák sokkal rosszabb körülmények között élnek".

"Száva anyagi segítséget is ígért, de látta hogy itt erre semmi szükség nincsen"-mondta a cigány kisebbségi elnök. Nagy egyébként nem érti, hogy ebben az évben miért nem írták még alá az együttműködési megállapodást a CKÖ és a nyírmihálydi Polgármesteri Hivatal között.

Lapunknak úgy vélekedett, hogy az itteni romák zöme nem szociális segélyből él; sokan napszámból és fekete munkából tartják fenn magukat, seprűt kötnek, kosarakat fonnak, azt viszik eladni a piacra. Az elnök szerint az ügy hátterében valószínűleg az állhat, hogy a helyi cigányság körülbelül 15%-a nem Nyisztor Ferencet támogatta a választásokon, és szerinte a polgármester a 2010-es választásokon már nem is fog elindulni. "Néhány roma nem rá szavazott, ez a fájó pontja" - fűzte hozzá Nagy.

A romák felét érintette

Bajnay Benő tisztifőorvos a Hírszerző kérdésére megerősítette, hogy az első megbetegedést július elején észlelték, és a 2024 fős település jól elhatárolható, romák lakta részén lokalizálódott a járvány.

Kifejtette, hogy a faluban a romák száma körülbelül 900 fő, ebből a vírus 450 főt veszélyeztetett. Első körben őket oltották be, és a közeledő iskolakezdés miatt a tizennyolc év alatti korosztályt is ellátták megfelelő védettséggel.

Mint megtudtuk, a múlt hét folyamán aktív immunizálást végeztek a 2-20 év közötti korosztály számára is, így a településen összesen 713 főt részesítettek védőoltásban. Rámutatott, hogy akik megkapták az oltást, azok több éves védettséget szereztek, és akik egyszer már elkapták a hepatitis A vírust, azok egy életre immunisak ezzel a betegséggel szemben.

Kezet kell mosni

"A romák lakta településrészen a higiéniás viszonyok változóak, van jobb és rosszabb közegészségüggyel rendelkező porta" - fogalmazott a tisztifőorvos. Bajnay kifejtette, hogy a hepatitis A vírus egy úgynevezett entero vírus, amely szájon át kerül a szervezetbe, és a széklettel ürül ki.

Kizárólag kontakt úton terjed, vagyis úgy, hogy valaki a kezével érintkezik a széklettel, majd nem mos kezet és utána ugyanazzal a kézzel megfog például egy kanalat.

"A gyermekeknél a betegség különösen gyors lefolyású és szövődménymentesen gyógyul" - mondta Bajnay. Véleménye szerint a végső megoldást az jelentené, ha a szennyvízcsatornára a falu minden lakosa rácsatlakozna.

"A hivatal vizsgálatot indított a polgármester médiában elhangzott kijelentései nyomán" - mondta lapunknak Kállai Ernő. Az ombudsman kifejtette, hogy a Kisebbségi Hivatal az illetékes szervekhez fog fordulni, ha jogsértést tapasztal a szociális kifizetésekkel kapcsolatban.

Kállai közölte, hogy az általa vezetett hivatalnak nem kötelessége vizsgálni a nyírmihálydi higiénés viszonyokat, de az eset kapcsán felmerül a kérdés, hogy ahol ilyen rossz egészségügyi feltételek mellett élnek az emberek, és ilyen körülmények között nevelkednek gyerekek, akkor a helyi védőnői szolgálat miért nem jelzett időben az illetékes hatóságok felé, és miért kellett megvárni, hogy országos botrány robbanjon ki az ügyből?

A vizsgálat ezekre a kérdésekre várhatóan nem tér ki.

 

C-PRESS - Hírszerző 

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2019.november 16-tól 22-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2019-11-16
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, szeretetre és gyengédségre vágyunk. Különösen nagy lesz bennünk a romantika iránti igény, szeretnénk közelebb kerülni párunkhoz. Ha nem hajlandó odafigyelni ránk, akkor megsértődünk. Ma mellkasunk kerül előtérbe, jól tesszük, ha néhány órát friss levegőn tartózkodunk. Érdemes a melleinkkel foglalkoznunk, sok olyan természetes eljárás létezik, amely növelheti a mellek feszességét. Ilyen lehet például a mellek kézi zuhanyozóval történő megedzése, melytől jobb lesz a mell tartása.
 • Heti szexhoroszkóp 2019.november 15-től 21-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2019-11-15
  Ma mozgékony hangulatban leszünk, szívesen megyünk hosszabb-rövidebb utakra. Jó alkalom a mai, hogy vidékre utazzunk, leróni kegyeletünket elhunyt családtagjaink felé. Hasznos mindezt összekötni egy rokonlátogatással. Ma felületesebben viszonyulunk kedvesünkhöz, talán az empatikus tulajdonságok sem tengnek túl bennünk. Figyelmetlenek lehetünk és ezzel nagyon megbánthatjuk szerelmünket. Talán ki szeretné nekünk önteni a szívét és még csak végig sem hallgatjuk.
 • Te jó vagy úgy, ahogy vagy!
  Folyton másoknak akarunk megfelelni, miközben megfeledkezünk arról, hogy ez úgy, ahogy van, lehetetlen. Megannyi szerepben éljük az életünket, vagyunk gyermekek, szülők, beosztottak és felettesek, házastársak és szerelmesek, szomszédok, barátok, virtuális influencerek?
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek