Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Tökös tanárok nyűgözték le Sólyomot
2007-09-05 22:33
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Sólyom László Cserhátsurányban tartott tanévnyítótBelevaló tanárok és úri cigányok lakják a helyiek szerint az alig ezer fős Cserhátsurányt, a település kincsének azonban a helyi iskola számít, amely mindent megtesz a diákok érdekében: egy tanulónak is indítanak külön nyelvórát, a suli sportolói rendszerint országos döntőkben végzik, a roma diákokat pedig középiskolába juttatják tovább. Az iskola a köztársarsági elnök szerint is példakép lehetne a diákokért harcoló falvak számára, bár a helyieket legalább annyira meglepte Sólyom László mosolya, mint az iskola menybemenetele.

 

A kistelepülések iskolái sorra szűnnek meg a gyerekhiány miatt, de a Nógrád megyei Cserhátsurány nem csupán a környező falvak diákjait vonzza, hanem már Balassagyarmatról is elszipkázza a hatéveseket. Nem mindig volt ez így. Néhány éve hónapok alatt közel 40 gyereket vittek el a szülők a helyi iskolából, majdnem le kellett húzni a rolót. "A probléma láttán nem felemeltük a kezünket, hanem munkába fogtunk. Tökös kis gárda ez" - elevenítette fel a nehéz időket Sztancsik József, a Tessedik Sámuel iskola igazgatója.

 

A fejlesztések végül olyan jól sikerültek, hogy Sólyom László köztársági elnök szombaton a 960 lakosú faluban tartotta meg a tanévnyitó ünnepséget. Az államfő azt mondta: a korábban bezárásra ítélt iskola jelenleg vonzza a környékbeli diákokat, átlagon felüli oktatást kínál. Ezt azzal támasztotta alá, hogy intézményben végzettek 65 százaléka tanul tovább a felsőoktatásban. Sólyom László kiemelte azt is, hogy miközben több iskolában elkülönítve oktatják a romákat, addig a Cserhátsurány és a szomszédos Herencsény által közösen működtetett iskola diákjainak 30 százalékát kitevő cigánygyerekek minden évben nyújtanak valamilyen kiemelkedő teljesítményt.

A falu szélén három fehér kockatömbből és hatalmas zöld övezetből álló iskola dolgozóit szintén mellbe vágta az elnöki vizit. "Szombatig nem is gondoltuk, hogy ilyen jó a suli" - mondta a helybéli takarékpénztárban ücsörgő asszony, akit az is meglepett, hogy Sólyom László tud mosolyogni. "Azt hittük mogorva fickó, nem gondoltuk, hogy jó fej" - fűzte tovább a gondolatot egy buszmegállóban várakozó 20 éves suhanc, akinek különösen tetszett, ahogy az államfő elvegyült a helyiek között. "Semmivel sem különb, mint a többi iskola" - magyarázta egy tanárnő, aki szerint legfeljebb a gyerekek teljesítményén érzik, hogy jól mennek a dolgok.

A testnevelés tanárból két éve igazgatóvá előlépő Sztancsik szerint a siker titka, hogy több olyan programot vezettek be, amivel a városi iskolák elcsábítják a gyerekeket. Cserhátsurányban ráerősítettek a nyelvoktatásra, ráadásul háromféle művészeti képzés (modern tánc, színjátszás, kerámiakészítés) közül választhatnak a szülők. Sikeres a sportoktatás is, a diákok duatlonból, atlétikából, birkózásból, gyaloglásból kerültek be már diákolimpiai döntőbe - büszkélkedett Sztancsik, aki meglehetősen népszerű a faluban. Az [origo] riportét kalauzoló igazgatóhoz folyamatosan rohantak a tanulók, hogy elújságolják, mi történt velük. Egy helybéli az "Üdvözlöm igazgató úr, jó volt a tévében" mondat kíséretében emelt kalapot, a kocsmáros pedig a reformer direktor duatlonos teljesítményéről nyilatkozott elismerően.

Az igazgató, az [origo] munkatársának azt mondta: minden tanulóra külön próbálnak figyelni, ez azt jelenti, hogy a bekerüléskor minden diákkal tesztet töltenek ki. Ha itt kiderül valami hiányosság, akkor azt az iskola - Sztancsik szerint - igyekszik orvosolni. Ha egy diáknak beszédhibája van, akkor például logopédus foglalkozik vele. Egy 40 év körüli édesanya az iskola körültekintő módszereit azzal támasztotta alá, hogy tavaly az ő lánya volt az egyedüli az osztályból, aki németül akart tanulni, a többiek az angolt választották. Az asszony szerint az iskola nem problémázott, egy főnek is biztosította a nyelvoktatást. Az általunk megkérdezett szülők mindegyike szerint zökkenőmentesen kezelik a problémákat az iskolában.

 

Hangsúlyosan kezelik, hogy az eltérő adottságú gyerekek egy szintre kerüljenek, különösen igaz ez a roma gyerekekre, akik 102 fős diáksereg harmadát teszik ki. "Minden évben van olyan roma diákunk, akikre büszkék lehetünk" - magyarázta az igazgató-helyettes, Bóta Bernadett. Két éve 9 pályázóból 7 tanuló, tavaly pedig 3 pályázóból 2 diák nyert azon az oktatási tárca által kiírt útravaló ösztöndíj programon, amely hátrányos helyzetű tanulókat támogatja. A pályázat segítségével került például a balassagyarmati középiskolába az a jelenleg 16 éves fiú, akinek az édesanyja többször volt kórházban, az édesapja kezét pedig egy munkagép tette tönkre. "Csaba talán soha nem volt gyerek, még a hivatali ügyeket is ő intézte mindig" - mondta Bóta a fiúról, akit szerinte nem a tehetsége, inkább a szorgalma emelt ki.

A mindössze 10-15 fős osztálylétszámokkal dolgozó iskola részben a roma oktatásnak köszönheti a fennmaradást, a roma diákok után ugyanis több normatívát kapnak. A tárca támogatja a nemzetiségi képzést is, ami azt jelenti, hogy irodalom és történelemórán a roma kultúrával is megismerkednek a diákok. Talán az oktatás is szerepet játszhat abban, hogy a romákról Cserhátsurányszerte jó véleménnyel vannak. "Még a templomban is rendszeresen olvasnak fel" - hozott példát a cigányok közéleti szerepvállalására egy helybéli nő. "Úri cigányok ezek" - helyeselt az asszonnyal beszélgető férfi.

Sztancsik jövőre az iskola bevételeit szakképzési programmal próbálja növelni. Ennek lényege, hogy az iskola a környék hátrányos helyzetű, munkanélküli fiataljainak speciális szakképzésű kurzusokat indítanak. A gyakorlati képzést a tervek szerint olyan helyi vállalatok biztosítanák, akik munkásokat keresnek. A munkanélküli fiatalok olyan képzést kapnának, amire biztosan szükség van. Az érintett vállalatok az adójuk egy százalékát pedig az iskolának ajánlanák fel - ecsetelte fejlesztési terveit Sztancsik. 

 

C-PRESS - Origo 

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Ajándék vagy a világ számára!
  Mindannyian különlegesek vagyunk, egyedi tulajdonságokkal és adottságokkal. Mindannyiunkban van olyan tehetség, ami csak ránk jellemző, amivel senki más nem rendelkezik, ami ahhoz szükséges, hogy betöltsük a saját küldetésünket.
  image
 • Ma van az év utolsó tízmilliószoros napja!
  A tibetiek szerint a tízmilliószoros napon minden, amit teszel, gondolsz, érzel vagy mondasz, az tízmilliószorosan száll vissza rád.
  image
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 18-tól 24-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-11-18
  Ma a gyermekeinkkel való foglalkozás, közös játék ideje van. Vegyük ki a részünket a szórakozásaikból, legyünk újra mi is gyermekek. Az önfeledt bohóckodás megerősíti a szülő-gyermek kapcsolatot! Ma a gerincünk lesz érzékenyebb, - ha hajlamosak vagyunk a hátfájásra, akkor ma találkozunk a kellemetlen panasszal. Segíthet a masszőr, vagy vásároljunk gyógyterméket, mely enyhíti a kellemetlen fájdalmat. Sok múlik a matracunk minőségén is.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 17-től 23-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek