Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png
Mátraszőlős iskola nélkül - Vizsgálódik az ombudsman
2007-09-05 09:54
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Mátraszőlős iskola nélkül - Vizsgálódik az ombudsmanMintegy 40 gyermek nem kezdte meg a tanévet a Nógrád megyei Mátraszőlősön, miután az önkormányzat az utolsó pillanatban, augusztus 30-án döntött a helyi általános iskola megszüntetéséről.

 

 

A megyei közigazgatási hivatal jogszabálysértőnek tartja az önkormányzati döntést, és az oktatás folytatására szólított fel, ám a falu vezetése már ennek sem tudna eleget tenni. Hétfőn az intézmény lelakatolt bejárata előtt csendesen demonstráltak a helyiek. Az ombudsman azonnali vizsgálatot rendelt el.

 

A Magyar Nemzet munkatárásnak Török Józsefné pedagógus a helyszínen elevenítette fel az elmúlt hónapok történéseit. ő ebben az iskolában tanított, péntektől öt kollégájával együtt munkanélküli.
– Januárban 93 tanulónk volt. Mivel a 7. és 8. osztályba járók létszáma nem érte el a törvényben előírt 15 főt, az önkormányzat társulni szeretett volna Pásztóval, hogy közös fenntartásban működtessék tovább az iskolát.

Két lehetőségük volt: az alsósok Mátraszőlősön maradnak, és a felsősök járnak Pásztóra, vagy minden tanuló Pásztóra jár. Ezt követően a mátraszőlősi szülők aláírásgyűjtést kezdeményeztek azért, hogy ne szűnjön meg a helyi iskola.

Elmondásából kiderül: a polgármester egy júniusi közmeghallgatáson kijelentette, hogy az önkormányzat anyagi okok miatt nem akarja az iskolát fenntartani. Az erről szóló határozatot a cigány kisebbségi képviselők aláírták, majd ezt visszavonták. Véleményük szerint nem volt törvényes a határozathozatal, hiszen egyenként, hamis adatokat közölve, a lakásukon kereste fel őket a polgármester.

Júliusban a faluvezető azt állította, hogy a tanulócsoportok öszszevonásával még egy évig működni fog az intézmény, de lehet, hogy az önkormányzati dolgozók nem kapnak fizetést, mert nem lesz rá pénz. Ezt követően sok szülő átíratta a gyermekét a pásztói iskolák valamelyikébe. Egy héttel később az is kiderült, hogy mégis lesz társulás a pásztói iskolákkal, és gyakorlatilag csak a cigány gyermekek maradnak Mátraszőlősön.

Török Józsefné elmondta: augusztusra 53 tanuló maradt a mátraszőlősi iskolában, közülük 43 cigány származású. Pénteken, amikor az évnyitóra, illetve a tanévkezdésre készülődtek, írásban arról értesítették őket, hogy az önkormányzati testület augusztus 28-i döntése alapján megszűnik az iskola és a pedagógusok munkaviszonya is.

Pásztóra mehetnek

Pásztó két általános iskolája tudja fogadni a gyerekeket - közölte Bartus László, a közeli város oktatási osztályvezetője aki úgy fogalmazott: „bárhogyan is döntöttek Mátraszőlősön, a gyerekeket tudják iskoláztatni, ezt a pásztói intézmények biztosítják."

Szandai László, a Nógrád Megyei Közigazgatási Hivatal vezetője az MTI-nek elmondta: mivel a fenntartó nemzeti etnikai kisebbségi nevelést is folytatott, az iskola megszüntetéséhez be kellett volna szerezni a helyi kisebbségi önkormányzat egyetértését, ezt azonban a testület nem adta meg. Ennek hiányában a döntés jogszabálysértő és érvénytelen. A hivatal szeptemberig 7-ig adott határidőt a jogszabálysértés megszüntetésére. Ha tehát 10-étől nem folytatódik az oktatás, a közigazgatási hivatal bírósághoz fordul.

A kisebbségi önkormányzat egyébként korábban egyetértő véleményt adott, de azt visszavonta. Bartus László, a pásztói oktatási osztály vezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy van olyan osztály, ahol három gyerek maradt Mátraszőlősön, így már nincsenek meg az iskola újraindításának feltételei.

Hozzátette: amíg a szülők nem íratják be a gyerekeket a pásztói iskolákba, addig Mátraszőlős jegyzőjének van feladata, neki kell eljárnia, hogy a szülő eleget tegyen a tankötelezettség teljesítésének. Hangsúlyozta: a gyerekeket a tanév folyamán bármikor felveszik Pásztóra, hiszen érvényes társulási megállapodás van.

Márokpapiban a posta után az iskola is bezárt

A Tiszaháton, a Beregben tizenegy iskolát vontak össze, és csak három iskolában maradt meg a nyolcosztályos képzés. A márokpapi iskolába idén már nem csengettek be. Az épületet az árvíz után, 2004-ben 150 milliós támogatásból építették fel - 2005-ben pedig uniós pályázaton nyertek pénzt a számítástechnikai termek és nyelvi laborok kialakítására - hangzott el a HírTv-ben.

Tizenegy pedagógus került az utcára. Az új korszerű konyha és az új tornaterem is kihasználatlanul, üresen áll. A helyieknek a bezárt posta után most már iskolájuk sincs.

Szeptembertől negyven gyereknek kell a tizenöt kilométerre lévő Csarodára járniuk. Iskolabuszt csak a környező települések összefogásával tudnak indítani. Ha távolsági busszal mennének - 1-1,5 órát kellene utazniuk naponta, hogy iskolába járhassanak.

Az ombudsman azonnali vizsgálatot rendelt el

Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa az MTI-nek kedden délután elmondta: az ombudsmani hivatalhoz beadvány érkezett az ügyben, ezért elrendelte az azonnali vizsgálatot.

Hozzátette: mivel még a tanév elején vannak a gyerekek, a héten döntés fog születni a diákok elhelyezéséről.

A kisebbségi ombudsman szerdán személyesen tárgyal a település önkormányzatával és az iskola vezetésével a kérdés megoldásáról.

Az oktatási tárca nem intézkedhet az iskolabezárással kapcsolatban

Az oktatási tárca nem dönthet és nem intézkedhet az iskolabezárással kapcsolatban, mivel ezek a döntések az önkormányzat hatáskörében vannak, de folyamatosan figyelemmel kísérik a helyzetet, és a saját eszközeikkel támogatják a törvényes és gyors döntés megszületését - írta a minisztérium.

C-PRESS - MNO - MTI/Magyar Nemzet/HírTv

 

 

 

 
 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2019-11-17
  Ma érzelmes hangulatban leszünk, különösen gyermekeinkre vagyunk ráhangolódva. Segítsünk nekik problémáik megoldásában. Egy őszinte beszélgetés nagyon sokat jelent, közelebb hoz egymáshoz! Ma gyomrunk lesz érzékenyebb, - érdemes jobban figyelnünk arra, hogy mit eszünk. Részesítsük előnyben a könnyebb ételeket. Ne együnk egyszerre túl sokat, inkább kisebb adagokat válasszunk. Többször is fogyaszthatunk kekszet, vagy élőflórás készítményeket!
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 17-től 23-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2019-11-16
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, szeretetre és gyengédségre vágyunk. Különösen nagy lesz bennünk a romantika iránti igény, szeretnénk közelebb kerülni párunkhoz. Ha nem hajlandó odafigyelni ránk, akkor megsértődünk. Ma mellkasunk kerül előtérbe, jól tesszük, ha néhány órát friss levegőn tartózkodunk. Érdemes a melleinkkel foglalkoznunk, sok olyan természetes eljárás létezik, amely növelheti a mellek feszességét. Ilyen lehet például a mellek kézi zuhanyozóval történő megedzése, melytől jobb lesz a mell tartása.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2019.november 16-tól 22-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Heti szexhoroszkóp 2019.november 15-től 21-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek