Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png
Provokációs design
2007-09-05 09:19
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Provokációs designVagy tíz napja reggel a Kossuth Lajos utcában beleszaladtam egy "cigánybűnözéses" plakátba. Szabályos nagyságúba, nem kézzel írtba-rajzoltba. Gondolom, hajnalban rakhatták ki, a Jobbikra hivatkozott. Átrohantam a lámpánál. Mire észbe kaptam, hogy le kellett volna tépni, már átértem.

 

Valahonnan épp elkéstem, nem fordultam vissza. Utólag, azért, valamelyest szégyelltem magam.

 

Azután szombaton kimentem a ballib értelmiség anti-Magyar Garda gyűlésére. Indokolt, bár nem túl eredeti pátosz, elegáns, bár nehezen megközelíthető helyen a Vár tövében, a Tabánban. Annál kicsit többen voltunk, mint amennyire számítottam, s jóval többen, mint ahogy azt fanyalgó web-kiadványok tudni vélik. De ez utólag mindegy. Itt lent antifasiszták, s fent a Varban már [most épp?] inkább [proto]fasiszták, egyformán statisztái vagyunk ugyanannak a politikai designnak - a magyar radikális jobboldal sajátos újjászervezési kísérletének.


A magyar radikális nemzeti oldal ma két alapelemében különbözik az európai főáramtól. Először is nálunk igen magas, pillanatnyilag az európai átlagnak mintegy kétszerese a magukat radikális jobboldalinak vallók aránya. Másodszor, ez a radikális nemzeti tábor mindezidáig itthon nem tudja magát tartósan komoly önálló politikai erőként megfogalmazni. A hasonló eszmevilágú csoportokat máshol markáns politikai alternatívaként forgalmazzák. Olyanokként, akik nemcsak a felvilágosodás-párti baloldallal, hanem az egész mai politikai rendszerrel szemben tudják magukat alapvetően másként megmutatni. Persze, ehhez ott vezérek is kellettek. A 90-es évek elején-közepén itthon az akkoriak nagyobbrészt Csurka köré rendeződve - a köz jó részének rémületére - még ki tudták használni az alkotmány kínálta politika teret. Azóta tömegeiket - ezek persze egységes támogatói menetoszlopba soha nem álltak össze - többségükben a Fidesz szerezte meg. A polgári párt szavazóinak - becslésünk szerint - egy ötöde-hatoda ma a radikálisok közül kerül ki. Tulajdonképpen ezek nélkül - tehát, ha a nagy ellenzéki párt valóban kizárólag a jobbközépre, a klasszikus értelemben vett "polgári" csoportokra építene - ma reménye sem lehetne sikerre, vagy akár komoly kihívói pozícióra a választásokon. Persze nem könnyű a radikálisokat a karámon belül tartani. Politikai reakcióik alkalmiak, zsigeriek, sztereotípiákból, s az ellenségkeresés néhány egyszerűbb képletéből állnak össze. A politikai konzervativizmushoz nyilvánvalóan semmi közük. Azonban kellenek politikusok, megfogalmazások, kell egy radikális arc, hogy ezeket a tíz-, sőt százezreket befogják, vagy mégse idegenítsék el. Bizonyára ezek az emberek sok mérsékelt polgári jobboldalinak nem tetszenek. Azok igazi középosztálybeliként idegenkednek a lumpen-nemzetiektől. Hiszen van ízlésük. De ők is tudnak számolni. Tudják, lehet, hogy épp ezek szavazatai szerzik meg, vagy vissza nekik a hatalmat. Hát akkor miért mitől határolódjanak el? Utálkozva, de valahogy elviselik őket. Végül is, nyilvánvalóan szükségük van rajuk.


Egy ilyen rendszerben semmi rendkívüli nincs abban, hogy a parlamenten kívül rekedt radikális jobboldal akciózik. Mi mást tehetne? Újabb integráló vezéralakjai hiányoznak. A média az ilyen arcnélküli mozgalmakkal, ha nem kavarnak botrányokat, egyáltalán nem foglalkozik. Hát akkor hogyan másként kerülhetnének az országos reflektorfénybe? Enélkül meg hogyan álmodhatnának arról, hogy a Fidesztől jobbra is bejut majd 2010-ben valamilyen politikai formáció az Országgyűlésbe? Ha minden összejön, a hátramaradt 2-3 év ilyen imágóépítésre azért elegendő lehet. Ráadásul az utolsó években a Fidesz dolga a radikálisok bekötésénél nehezedett. Láthatóan nem találja meg azokat az elsőosztályú politikusait, akik a nyilvánosság előtt is felvállalnák a párttörzs és a radikális nemzetiek közötti összekötő szerepet. Végül is, ha valaki igazán belenőne ebbe, esetleg így feláldozná jövőbeli EU-s, Európai Néppartbeli karrierjét. A politikai szobatisztaság ott azért inkább számít. 2002 táján ilyesmi még Kövért nem izgatta. De ő e tekintetben visszavonult, vagy hátrébb került. Wittner Mária gyűlölködő amatőr. Nem elsővonalbeli Fidesz politikus. Bizonyos bekötő funkciók így itt Orbánra maradnak - amúgy is túlterhelt politikai-ideológiai szerepeit tovább nehezítve. Az EU-s játéktér mindezt tovább bonyolítja. Ha a sikerhez ez kell, láthatóan a radikálisok karámba terelését a Fidesznek elnézik azok a nagy európai jobbközép pártok is, akik maguk ilyesmit otthon soha sem tennének. De hát sokszor itt a végeken a multik is meglépnek olyasmiket, amikért otthon parlamenti vizsgálóbizottság járna. Mindennek azért így is vannak határai. S ilyenkor a Fidesz radikálisaival szemben is kénytelen az európai többségi oldalra állni. Persze, lehet, hogy ezt örömmel teszi, s nem aggódik, hogy közben a saját húsába vág. Nem akarok vádaskodni.


Így a Jobbiknak nyilvánvalóan a provokáció az egyetlen lehetősége. Ha most nem próbál meg markáns radikális jobb kikristályosodási pontokat felkínálni, később már nem lesz elég ideje az építkezéshez a választásokig. Szempontjukból érthetőek a támadási övezetek is. A vidéket kétségtelenül a romaellenes hisztériakeltésen keresztül lehet megfogni. A "nemzeti kultúrharc" népi-urbánus kódjai ott érthetetlenek. Zsidók arrafelé már nem laknak. Az országos, sőt a nemzetközi médiában, pedig az átfogóbb neofasiszta áthallások működnek a legegyszerűbben. Ezt most közösen - támadók s megtámadottak, illetve az akciót mímelők - sikeresen be is bizonyítottuk. Nem is kell beszélni, néhány külső, vagy akar analógiás, '43-44-esre emlékeztető szimbólum felmutatása elég ahhoz, hogy a most elbizonytalanítottak, vagy egykor megtámadottak beinduljanak. Egy kis késessel, meggyőződésből, vagy számításból azután a teljes politikai osztály csatlakozik hozzájuk. S a jobb-radikálisoknak máris olyan médiájuk van, amilyenről másképp csak álmodhattak volna. Vona Gáborral interjút [ha rövidet is] készített az ARD, a legnagyobb s legbefolyásosabb német tévécsatorna is. Hány magyar parlamenti szereplő nyilatkozott az utolsó tíz évben az ARD-nek?


Mindebből egy központi kérdés következik. Az előttünk álló 2-3 évben a radikális nemzetiek száma igazán számottevően szerintem, nem csökken. Tehát elindul a harc megjelenítésük jogáért a választásokon. A Fidesz nyilvánvalóan az életéért küzd, amikor meg akarja őrizni szavazataikat. Ezt a küzdelmet nem biztos, hogy megkönnyíti a ballib tábor, amikor másnaponta felszólítja, hogy határolódjon el. De lehet, hogy igen. Komolyan elemezni kellene az eshetőségeket. De ha a Fidesz nem tudja lekötni őket, a radikálisok nem tűnnek el, hanem kiömlenek, elterülnek a jobbszélen. A Jobbik meg össze szeretné őket onnan söpörni. Persze, itt még meg kell küzdenie a MIÉP-pel is. Az győzni még e korlátozott pályán belül sem tud, de azért ahhoz még erősnek tűnik, hogy valószínűleg meg tudja akadályozni, hogy nélküle komoly radikális nemzeti blokk kialakulhasson.


De igazán a baloldali tervezők sem tudjak, mi lenne nekik a rokonszenvesebb? Most racionálisan kívánatosabbnak tűnne, ha a Fidesz szavazók egy csoportja, akár jobbfelé, de a nagy gyűjtőpártból kifarolna. Ha képviseletük így is bejut a parlamentbe, akkor a klasszikus jobboldalnak sokkal nehezebb lenne velük alkalmanként megegyeznie, mint ahogyan ez ma történik. Ráadásul egy valódi neofasiszta közeli párt jelenléte - akármilyen kicsi is - erőteljesen mozgósítaná a választókat a baloldali-liberális oldalon is. Tehát az ész azt diktálja, hogy egy megerősödő Jobbik 2010-ben egészében nem is jönne olyan rosszul. Csak az átkozott gyomrunkkal kellene közben valamit csinálni.

 

Tamás Pál szociológus

 

C-PRESS - nepszava.hu 

 

 

 

 
 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2019-11-17
  Ma érzelmes hangulatban leszünk, különösen gyermekeinkre vagyunk ráhangolódva. Segítsünk nekik problémáik megoldásában. Egy őszinte beszélgetés nagyon sokat jelent, közelebb hoz egymáshoz! Ma gyomrunk lesz érzékenyebb, - érdemes jobban figyelnünk arra, hogy mit eszünk. Részesítsük előnyben a könnyebb ételeket. Ne együnk egyszerre túl sokat, inkább kisebb adagokat válasszunk. Többször is fogyaszthatunk kekszet, vagy élőflórás készítményeket!
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 17-től 23-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2019-11-16
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, szeretetre és gyengédségre vágyunk. Különösen nagy lesz bennünk a romantika iránti igény, szeretnénk közelebb kerülni párunkhoz. Ha nem hajlandó odafigyelni ránk, akkor megsértődünk. Ma mellkasunk kerül előtérbe, jól tesszük, ha néhány órát friss levegőn tartózkodunk. Érdemes a melleinkkel foglalkoznunk, sok olyan természetes eljárás létezik, amely növelheti a mellek feszességét. Ilyen lehet például a mellek kézi zuhanyozóval történő megedzése, melytől jobb lesz a mell tartása.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2019.november 16-tól 22-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Heti szexhoroszkóp 2019.november 15-től 21-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek