Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
"Nem beteg vagyok, hanem cigány"
2007-09-02 10:45
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Hatszáznyolcvanan vannak, akiket kötelezően be kell oltaniA Nyírmihálydiban kitört fertőző májgyulladásjárvány következtében az elmúlt napokban megbolydult az egész falu: forrnak az indulatok, az utcákon szinte tapintható a feszültség, és mindenki azt tanácsolja a kisközséget megrohanó sajtósoknak, hogy ne nagyon közlekedjenek rendőri kíséret nélkül a helyi cigányság lakta utcákban.

 

De ha nem fogadjuk meg a tanácsokat, és igyekszünk a probléma mélyére ásni, akkor hamar rádöbbenünk: Nyírmihálydiban az embereket elsősorban nem is a tömeges megbetegedés, valamint az azzal járó, sokak által fölösleges hercehurcának tekintett egészségügyi óvintézkedések bevezetése foglalkoztatja, hanem a "gócpont" kérdése.

Ki okozta a fertőzést?

Ezen vesztek össze egymással a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisközség lakói, mert az erre a kérdésre adott válaszok súlyosan sértik a lakosság önérzetét. A cigányok azt tartják sérelmesnek, hogy a faluban - és a híradások nyomán szerintük már az egész országban - őket okolják a járvány kitöréséért, holott közöttük kevesebben vannak azok, akik koszosan, igénytelenül élnek. Azt állítják: a cigányok többsége szegény ugyan, de tiszta. A nem cigányok pedig azt nem értik, hogy a romák mit nem értenek, hiszen - mondják - a betegek mindannyian cigányok, és csakis közöttük vannak olyanok, akik nem megfelelő higiénés körülmények között élnek. Márpedig a hepatitis A-vírusnak éppen az igénytelenség a melegágya: a járvány ott terjed, ahol rosszak a kommunális és személyhigiénés feltételek.

Vagyis úgy tűnik: a hepatitisjárvány Nyírmihálydiban nem is annyira egészségügyi, hanem inkább szociális kérdés. Már több mint húszan kerültek kórházba, az Állami Népegészségügyi és Tisztifőorvosi Szolgálat elrendelte minden 2-20 év közötti lakos kötelező beoltását, és tervezik több porta fertőtlenítését. Ebben a helyzetben olaj volt a tűzre Nyisztor Ferenc polgármester bejelentése, amely szerint szeptember elején visszatartja azoknak az embereknek a szociális segélyét, akik nem ásnak maguknak kerti árnyékszéket - a járvány kitörésében ugyanis szerepe volt annak, hogy sokan illemhely használata nélkül végzik el a szükségüket. 

 

A polgármester bejelentését óriási felháborodás követte, a falu vezetője még életveszélyes fenyegetést is kapott telefonon, ami miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen. A segélyekkel kapcsolatos tervei miatt fölhívta a polgármestert Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter, aki fölajánlotta a segítségét a probléma megoldásában, ugyanakkor fölhívta a polgármester figyelmét a törvényesség betartására.

A romák szerint az ügy újabb bizonyítéka annak, hogy ki akarják utálni a faluból a cigányokat. A másik oldalon ellenben úgy vélekednek, hogy az ügy inkább annak a bizonyítéka: a romák nem képesek a többség normáinak megfelelően élni.

- Nem törvényes a segélyek visszatartása, de eredményes: az érintett utcákban elkezdtek kerti budikat ácsolni az emberek - mondja Nyisztor Ferenc, amikor felkeresem hivatali irodájában.

Megtudom tőle: több helyen azért nem látni kerti illemhelyet, mert ezek fenntartása pénzbe kerülne, hiszen rendszeresen üríteni kell őket az úgynevezett szippantókocsikkal. Egy-egy szippantás nyolcezer forintba kerül. A másik megoldás, a szennyvízhálózatra való rácsatlakozás ugyancsak pénzbe kerül: a polgármester szerint tízezer forintból lehet kihozni. Igaz, ezt a pénzt sok család nem képes kifizetni, nem beszélve arról, hogy a rácsatlakozás után minden hónapban fizetni kell a csatornadíjat.

Az anyagiak hiánya nem csak a helyi romákat sújtja, hanem az önkormányzatot is. Úgyhogy a falu - ez morbid ugyan, de igaz - bizonyos értelemben még jól is járt a járvány kitörésével, ugyanis több helyről pénzbeli és természetbeni felajánlások érkeztek az önkormányzathoz. Aba-Horváth István Hajdú-Bihar megyei roma vezető az Országos Cigány Önkormányzatban viselt képviselői tisztségéért járó egyéves tiszteletdíjat - mintegy 400 ezer forintot - utaltat át Nyírmihálydinak. Fülöp István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke a megyei vis maior keretből különít el a falunak 200 ezer forintot. Ezenkívül jelentkezett az Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesületének vezetője, Száva Vince - aki egyben a Magyar Kisebbségek Pártja elnöke - azzal: egyesületük vállalja, hogy társadalmi munkában besegít az árnyékszékek kialakításában. Száva Vincétől megtudtuk: munkásokat toboroznak és autóbusszal utaznak Nyírmihálydira, szerszámokat is visznek magukkal, mert - mint mondta - példát akarnak mutatni arra, hogy a gondokat csak összefogással lehet megoldani. Az önkormányzat vállalta a szükséges faanyagok beszerzését, de - mondta Száva Vince - ha szükséges, ebben is segítenek.

A helyi romákkal folytatott beszélgetésekből kiderül: Nyisztor Ferenc polgármestert a legtöbb roma nem kedveli. Szerintük a polgármester sértően, lekezelően beszél velük. Nagy József, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője szerint a mostani járványügyet is csak a polgármester "fújta föl". Közbevetésemre, hogy a járványt nem Nyisztor Ferenc robbantotta ki, Nagy József azt válaszolja: a probléma nem olyan nagy, amilyennek a polgármester beállítja.

- Van egy-két cigány család, amely mosdatlanabb, de a többség tiszta - állítja. 

 

Arra a kérdésre, hogy a helyi kisebbségi önkormányzat összefog-e a lakosság segítségére siető többi roma vezetővel, s adott esetben beszáll-e az adakozásba, Nagy József azt válaszolja: neki nincs miből adakozni, a tiszteletdíja negyedévente 12 ezer 500 forint, a rokkantnyugdíja pedig havi 24 ezer. Csak úgy tudnak megélni - mondja -, hogy alkalmi munkát vállalnak. Megismerkedem a feleségével, Angélával is, aki körbevezet a házukban, és megmutatja a fürdőszobát, a WC-t és a gyerekszobát.

- Tisztán élünk, nem értem, miért fújja föl a sajtó ezt az ügyet - teszi hozzá.

De a kép sajnos, nem olyan szép, amilyennek az elnök és a felesége bemutatja. ők valóban ápoltan, tisztán élnek, de ha valaki végigmegy a Temető utcán, nyomorúságos körülményeket tapasztal. Gondozatlan házakat, elhanyagolt udvarokat, mosdatlan gyerekeket látni itt.

A kétezer lelkes faluban összesen 680-an vannak azok a 2-20 év közöttiek, akiket kötelezően be kell oltani. Az oltásra azonban nem jelentkezett mindenki: a 680 főből szerdáig csak mintegy 260-at oltottak be, igaz, szerdán délután már egyszerre három orvos végezte az oltást. A falu háziorvosa, Perneczky János azt mondja: aki nem ismeri a magyar valóságot, nem hiszi el, hogy a XXI. században hadakozni kell a szülőkkel a gyerekek beoltásáért.

- Meg kell küzdenem velük, hogy beolthassam a gyerekeket - mondja a fiatal orvos. - Olyanokat mondanak nekem, hogy majd biztosan lebénul a gyerek az injekciótól. Mit lehet az ilyesmire válaszolni? 

 

Perneczky János szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy a hepatitis A-vírus a viszonylag veszélytelenebbek közül való, ugyanis nem lehet belehalni. De - teszi hozzá - ezt sokszor hiába mondja azoknak a szülőknek, akik éppen az egészséget jelentő szérumtól féltik a gyermekeiket.

Perneczky János háziorvos és két társa villámgyorsan dolgozik. Nagyon nagy rajtuk a felelősség, mert akit ők nem oltanak be, az jövő héten nem mehet iskolába. A kicsik egyébként meglepően jól tűrik a megpróbáltatásokat. Az orvosi rendelő előtt többtucatnyian várnak a védőoltásra, s mielőtt belépnének az épületbe, mindenkinek kezet kell mosnia a fertőtlenítő folyadékban. A gyerekeknél sokkal feszültebbek a szülők, akik szinte egyfolytában kiabálnak az újságírókkal, tévésekkel, operatőrökkel. Azt sérelmezik, hogy felvételek készülnek róluk, és akkor az egész ország azt hiszi majd: ők betegek.

- Nem beteg vagyok, hanem cigány - veti oda nekem egy asszony. De a nagy hangzavarban alig érteni a szavát. 

 

C-PRESS - NOL.hu 

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek