Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Borult égből Sólyom-villámok - Elemzők a köztársasági elnök rendszerkritikájáról
2007-08-22 14:16
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Borult égből Sólyom-villámok - Elemzők a köztársasági elnök rendszerkritikájárólA bizalmatlanság a félelemből ered. A politika nagy bűne, hogy bevezette a riválissal szembeni félelemkeltés módszerét. Korrupt állam és rabló piac - egymás párjai. Vajon mely pártra vagy pártokra vonatkoznak Sólyom László ünnepi beszédének kitételei?

 

Ma, a globalizált gazdaság korában az állam központi erejére, magas szakképzettségére és korrupciómentességére van szükség - talán Sólyom László hétfői, székesfehérvári ünnepi beszédének ez a mondata fejezi ki a leginkább, miként vélekedik az államfő az ország állapotáról. Augusztus 20-a általános tónusához képest kemény szavakkal ostorozta az államfő a politikai elitet. Kérdés, mit ér majd a kritika?

- Miután tavaly ősszel nem ezt tette, az államfőnek most körpofonokat kell osztania, hogy elnöki tekintélyét helyreállítsa - Kiszelly Zoltán politológus szerint részben erről szólt Sólyom László beszéde. Igyekszik ugyanis elkerülni a hitviták csapdahelyzetét, ami abból ered, hogy a választók többsége "pártszemüvegen" keresztül nézi az ország helyzetét.

A politológus szerint az elnök augusztus 20-án ismét felvázolta küldetésének fő célkitűzéseit, nemzeti szabadelvű állam-, illetve nemzetfelfogását, amit a maga tanáros módján igyekszik elfogadtatni a társadalommal. Ezzel a leckével azonban Kiszelly szerint a baloldal nem tud mit kezdeni. A konfliktusra további törésvonalak rakódnak (állam és piac, állam és polgár viszonya), amivel kapcsolatban a köztársasági elnök ismét értésre adta: amenynyiben a pártok nem képesek alapvető változtatásokra, a "megtisztulásra", akkor a civil szféra, az állampolgári tudatosság erősítésével kell azokat kikényszeríteni. A két politikai oldal ugyanis változatlanul zéró összegű játszmának tekinti a politikát. Csak úgy tudják elképzelni a maguk sikerét, hogy az egyben a másik oldal veszteségével járjon. Az államfő jól érzékeli, hogy részben a kulturális megosztottság miatt is képtelenek a pártok a távlati gondolkodásra, a kompromiszszumokra, ezáltal gúzsba kötik immár az egész országot. Ezért is igyekszik az államfő valamiféle kiegyezést elérni, hiszen látja, hogyan húznak el mellettünk a szomszédos országok.

Kiszelly Zoltán emlékeztetett a kampányfinanszírozásról és a költségvetésről szóló pártközi egyeztetésekre - Sólyom ezekhez megadta az alaphangot, lényegében figyelmeztette a pártokat, hogy nekik is érdekük kilépni az ördögi körből, bár kicsi az esélye annak, hogy a pártok "túllépjenek" a választási logikán, s áldásukat adják a saját mozgásterüket jelentősen korlátozó intézkedésekre, mint amilyen például a költségvetés "automatizálása" volna. Ezért is kérdés, jegyezte meg a szakértő, vajon hogyan reagál az államfő, ha a pártok kitáncolnak az általa javasolt témák mögül. Feltehető, úgy ahogy most: körpofonokkal.

- Sólyom László székesfehérvári, "királypárti" beszédében olyan követelményt állít a pártok elé, amelyeket lehetetlen teljesíteni - mondta Somogyi Zoltán. A Political Capital igazgatója szerint "a politikai riválissal szembeni félelemkeltés" alapvető mozgatója a politikának. Ez az, ami elviszi a politika iránt nem túlságosan érdeklődő tömegeket a szavazásra. A félelemkeltés arra is alkalmas, hogy a nagy politikai táborokat egyben tartsa. Természetesen akkor működik ez jól, ha a félelemkeltés kifelé történik, és nem befelé. A köztársasági elnök, pozíciójánál fogva azonban kívül áll ezen a körön, neki a nemzet egészét kell retorikailag képviselnie, ezt is tette a beszédében. Sólyom László ellenségképe - amivel szemben félelmet kelt -, a "félelemkeltő" pártpolitika.

Somogyi szerint, aki az egység hiányáról beszél, az az egység megteremtőjeként kíván fellépni. Ez illeszkedik is Sólyom László eddigi megszólalásaihoz, amelyekben többször is a pártokkal, a pártpolitikával szemben határozta meg magát. Az államfő olyan pontokon bírálta a pártok politikáját, amelyeket a választók jelentős része is elutasít: például a korrupció, a túl éles politikai küzdelem. Tehát úgy próbálja helyreállítani az állam és a pártok iránti bizalmat, hogy maga is bírálatokat fogalmaz meg velük szemben. Észrevétlenül ugyan, de például arról is beszélt, hogy az állam képviselői, azaz a mindenkori kormánypárti politikusok gazdasági résztvevői is egyben a piacnak.

Mindenesetre ahhoz jó taktikát választott a köztársasági elnök, hogy augusztus 20-án az ő beszéde legyen a leghangsúlyosabb. Ez nem sokaknak sikerült korábban: Szent István ünnepe eddig a rutinszerű üzenetismétlésekről szólt, vagy a természeti katasztrófákról - állapította meg végezetül a Political Capital igazgatója. 

 

C-PRESS - NOL.hu 

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Sport hírek