Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image
Prímások alkonya
2007-08-01 15:43
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

Prímások alkonyaIfjabb Sánta Ferenc márciusban Kossuth-díjat kapott. Ez az ő műfajában több mint ritkaság. Ráadásul a prímást akkor érte a kései dicsőség, amikor a reformkorból elszármazott műfaj, a cigányzene egyre halkabban szól Pesten és Budán.

 

Ifjabb Sánta persze nem is olyan ifjú. A dinasztia negyedik tagja. Ezernyi régi története van. A világhírű prímást józsefvárosi otthonában munkatársunk kereste fel.

 

 

Dédapja még dzsentriknek húzta, nagyapja „az ördögöt is megtáncoltatta”, apja nevét emléktábla őrzi Jászberényben, a Lehel étterem falán. Ifjabb Sánta Ferenc a dinasztia negyedik tagja.

Kaposváron nőtt fel, s hétévesen vette kezébe a vonót. Még Bene Ferivel rúgta a bőrt. Élt-halt a fociért. A Bene szólt is neki: jöjjön a Rákócziba. De a legkisebb Sánta az esések után könnyen tört. Orvos állította fel a diagnózist: csontgyenge. Jobb, ha marad a kaptafánál. Inkább a hegedű.

Apja szigorúan fogta. Ha nem gyakorolt, elmaradt a hétvégi szurkolás. Vasárnap focimeccsre, bokszra jártak.

Még csak tizenhárom, amikor tanára, Lehota Dezső beülteti a kaposvári szimfonikusokhoz. Édesanyja sír, de a pécsi szakfelügyelőknek tetszik az ifjú hegedűs. Felvételi nélkül kerül a pécsi zeneművészeti gimnáziumba. Csajkovszkij és Felix Mendelsohn mellett az apa átad a fiának néhány ősi csárdástechnikát. Jól jöhet az még.

A középiskolában Gréf Tildi néni zárja rá az ajtót. A módszer beválik. Ferenc egyedül marad a hegedűvel, kénytelen órákon át gyakorolni. Korábban napokra eltűnt az úttörőházban, többen pingpongozni is látják. A szülők aggódnak. Mi lesz, ha elkallódik? Csomagolnak, s gyorsan eladják a kaposvári házat. Pécs-Bányatelepre kerülnek, ahol minden cigányzenés hely foglalt. Idősebb Sánta „csak” a Nádorban kap állást. Mivel jól húzza, ismerősök révén a Széchenyi térre költözhetnek. Nyáron a gyerekszínészekkel haknizik. Zenés darabokkal járják a falvakat, mások között Pécsi Ildikó is velük tart. (Negyven év után együtt veszik át a Kossuth-díjat.)

A Zeneakadémián Ney Tibornak, a rádiózenekar koncertmesterének tanítványa. A család a fővárosba is követi a fiút. A Kertész utcában találnak kibírható társbérletet. Közös a konyha és a fürdőszoba, a zene viszont nem zavarja a lakótársakat. Ferencet időnként elragadják a barátok a klasszikusok mellől. Sorra látogatják a vendéglátóhelyeket.

Kovács Apollóniával muzsikál vidéken. A hegedű tanszakon akkoriban nem tiltották az efféle kiruccanásokat. Ha nem megy a komolyzene rovására, nem árt egy kis kalandozás. És Sánta pompásan játszott Bachot, Paganinit. Nem vetette vissza a Monti-csárdás. Hanem az alvilág csaknem elnyelte. Életének erről a szakaszáról röviden annyit mond: „A tönk szélén álltam, az mentett meg, hogy megnősültem.” Pedig Badi Magdolnából színésznő is lehetett volna. A szőke lány a barátnőjét kísérte a főiskolai felvételire Major Tamáshoz. A direktor biztatta: mondjon ő is egy verset. Sikere volt, filmszerepet is ajánlottak neki. De ifjabb Sánta nem repesett az örömtől. Magdinak választania kellett Ferenc és a színpad között. A prímást választotta, s ennek negyven éve.

A nyolcvanas évekig ő az egyetlen cigányprímás, aki hegedűművészként végez az akadémián. „De apunak szalonzenére volt szerződése Svédországba. Nem engedték ki. Én utaztam helyette.” Pécsi osztálytárssal találkozik a göteborgi utcán. A honfi szintén zenész, bemutatja Sántát a koncertmesternek. A karmester ámul a játékán. Másnap szerződteti a göteborgi szimfonikusokhoz. Ferenc egy évig bírja a skandináv miliőt. Nem tud egy helyben megülni. „Mindenütt jó, de legjobb úton.” Ha klasszikust játszik, a cigányzene hiányzik. Ha cigányul húzza, Beethovenről álmodik.

 

Németországban „kurparkokban” muzsikál. Évekig szonátákkal, operaslágerekkel gyógyítja a betegeket. A Fekete-erdőben Helmut Kohl a visszatérő vendég.

Itthon a Hilton és az Átrium prímása. Pelének, Bobby Moore-nak, Sylvester Stallonénak játszik a Menekülés a győzelembe forgatásának idején. A sztárok reggelig táncolnak Sánta zenéjére. Dubaiban a sejknek muzsikál.

 

 


Velencében öt évig hegedül a Szent Márk téren. Egy nap különös figura telepedik a kávézó asztalához. Sapkáját mélyen a szemébe húzza, de így is egyre többen kérnek tőle autogramot. A cigányprímás felismeri kedvenc futballistáját. Megáll előtte, s csak annyit mond: talán emlékszel. Budapest, Hilton. Pelé leveszi a sapkáját, megöleli a hegedűst.

A Piazza San Marcón láthatja Staller Ilonát is. Cioccolina fehér lovon érkezik, anyaszült meztelen. „Ungharese, ungharese!” – mutogatják az olasz kollégák Sántának a másik „világhírű” magyart.

Amikor René Kollo, a híres Wagner-operista szervezett gálakoncertet Budapesten, a műsorba Sánta zenekarát is meghívta. Gina Lollobrigida énekelte Puccini Toscáját. Érdekes produkció volt. A színésznő a végén a tolmácsával üzent a prímásnak: az öltözőben várja, annyira megtetszett a játéka. Az isteni Gina ajtaja előtt Vitray Tamás, Antal Imre toporgott, de Sánta beelőzte őket. A művésznő fényképet nyújtott át a hegedűsnek, amelyre felírta itáliai címét. Egy Sánta-cédét kért cserébe. Kár, hogy a fotó aznap éjjel címestül, Lollóstul együtt eltűnt.

Svájcban Polanski, Shirley Bessey, Yehudi Menuhin vacsorázik az étteremben, ahol Sánta muzsikál. Amikor Roger Moore lépett be az ajtón, Ferenc az Angyal zenéjébe kezdett. A sztár a házába invitálta a zenészeket. Hozzátette: hangszereiket se hagyják otthon. „Egész jól tudott magyarul. Káromkodni Tony Curtistől tanult. A felesége velencei nő volt, olaszul is beszélgettünk. Sok whisky elfogyott.”

Kilencvenhétben az innsbrucki szimfonikusok szólistája. Rimszkij-Korszakov Dongójával sikeres. Offenbachot játszik az Indiai-óceánon. Kenyától Bombayig muzsikál a Miss Europa nevű luxushajón. Japánba most készül huszadszor.

Alig egy éve, hogy menedzsere hívta telefonon: azonnal üljön repülőre, Svájcban várja egy fellépés. José Carreras eljegyzésén kell hegedülnie. „Azt hittem, elájulok a meglepetéstől. Operaáriákkal nem készültem, de nem vallottam szégyent. Carrerasnak Leoncavallo Mattinatája a legkedvesebb dala. Együtt adtuk elő. A „Madrid, Madrid...” kezdetű nótát viszont hiába játszottam, oda se figyelt. Így tudtam meg: a művész nem spanyol, hanem katalán.”

Kína az egyetlen ország, ahol ifjabb Sánta nem muzsikált. Fia a Nemzeti Filharmonikusoknál hegedül, lányából zongoraművész lett, az unokák sorra nyerik a versenyeket.

„Nem az asztalt, hanem a pódiumot szeretem. Mégis mindig hazajövök a Józsefvárosba. Itt, a szobában próbálunk a bőgősökkel. A Magyar Nemzeti Cigányzenekar művészeti vezetője vagyok. Nyugdíjasként is fáj, ha megkérdik, hol játszom, és nem tudok egy éttermet mondani, ahol meghallgathatnak. Most a Várban muzsikálok. Egyre halkabb a cigányzene Pesten.” 

 

C-PRESS - 168ora.hu 

 

 

2017201620152014201320122011201020092008200720062005

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Sport hírek