Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Exkluzív tudósítás a hevesi romákról készülő dokumentumfilm forgatásról
2007-07-24 11:52
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Exkluzív tudósítás a hevesi romákról készülő dokumentumfilm forgatásról"Pisztollyal a számban kellett azt mondanom, hogy rohadt, semmirekellő cigány vagyok" - maguk a romák beszélnek az elmúlt hetek eseményeiről.

 

 

 

Hevesen hetekkel ezelőtt még egymás házát és autóit gyújtották fel azok a romák, akik szombat este összegyűltek városukban, hogy megnézzenek egy filmet, nyilvános vetítésen. Ezúttal békességben, hangos szavak nélkül zajlott a találkozó. A látványosság nem mindennapi a kisvárosban, eddig példanélküli eseménynek számít, hogy egy neves rendező, Ragályi Elemér készítette filmet vetítenek a romák lakta városrészben. A filmválasztás persze nem véletlen...

Mintegy 80-100 helyi roma érkezett az esti mozizásra, volt zsíroskenyér lilahagymával, hideg sör, kóla, mi kellhet még. A Nincs kegyelem! című alkotás kockái fél kilenc körül kezdték megvílágítani a vásznat, a tömeg kezdetben alig figyelt, majd amikor számukra is kiderült, hogy a történetet mindannyian ismerik, hallották már, a drótkerítésen csüngő férfiak és nők is a vászonra meredtek.

A vetítés végén nyugodt hangnemben, de felháborodva meséltek az érintettek. Ragályi Elemér a szombat esti beszélgetésekből egy dokumentumfilmet készít, a film főszereplői azok a hevesi romák lesznek, akiktől az utóbbi időben volt hangos a sajtó. Velük együtt szólalnak meg azok a képviselők és helybeliek, akik a probléma gyökerét látva tanácsokat adhatnának a magasabb székekben ülőknek a helyzet megoldására, ha ugyan érdekelné őket.

A cigányok felelevenítik a korábbi hetek eseményeit, őszintén beszélnek arról, hogy elsősorban a médiát okolják a kisebbséggel szembeni negatív megítélésért és a szerintük a rendőrök is jogtalanul lépnek föl ellenük. Az ok, amiért megverik őket annyi, hogy barna a bőrük: "A búcsúból cipeltek a kihallgatásra, pisztollyal a számban kellett azt mondanom, hogy rohadt, semmirekellő cigány vagyok, míg végül a fegyver letört egy darabot a fogamból" - meséli Rudika, aki már régóta ismerős a rendőrség körében. Egy asszony a búcsúban történt, felháborító és értelmetlen intézkedésről beszél: " A férjemet elkapták és a földre rántottáka kommandósok, verni kezdték, közben elkaptak engemet is meg a tizenegy éves kislányunkat és ugyanúgy bántak velünk is. A kisfiam csak azért menekült meg, mert megijedt és elszaladt onnan. Verték a férfiakat, nőket, gyerekeket. Egy csecsemőt úgy elhajítottak, ha nincs ott valaki, aki elkapja, ott hal meg az a gyerek. Felrúgtak egy babakocsit is, amiben egy három éves, szellemi fogyatékos gyerek ült. Ezek láttán nemcsak mi cigányok, de már a magyarok is megdöbbentek és felháborodtak."

Lajkó Julianna, az Összefogás Heves Városáért Egyesület képviselője tanárként pontosan látja, mi folyik itt. "Ezeknek a gyerekeknek nincs gyermekkoruk. Teljes jogú felnőttként kezelik őket a családban, ugyanazok a kötelezettségek vonatkoznak a kicsikre, a 6-8 éves gyerekekre, mint a felnőttekre. Nem gyermekként kezelik őket, esténként együtt kártyázik a család hajnalig, együtt néznek pornófilmet, reggel a szomszéd kiabálására ébrednek. Ezek az események és tapasztalatok határozzák meg egész további életüket. Óriási kulturális hátránnyal indulnak az életbe. Annyira tanulatlanok, hogy alapvető dolgokat sem értenek meg, konfliktusok sora elé állítja őket, melyekre végül agresszivitással reagálnak."

Konkoly Dezső évekig a hevesi kisebbséget képviselte az önkormányzatban. Megerősíti azt a tényt, hogy a szülők nem járatják a gyerekeket óvodába, iskolába, nem érzik át a felelősséget. Sokszor gyermekként szülnek gyermeket ezek a romák.

Budai Sándor tíz éve polgárőrként dolgozik Hevesen: "itt nőttem fel, közel a hatvanhoz elmondhatom, hogy az elejétől kezdve ismerem a helyi roma-problémát." Budai a rendszerváltás legnagyobb vesztesének véli a cigányságot. "Minden kisebbség, nép és nemzet annyit érdemel, amennyit kiharcol magának. A cigányok ennyit tudtak kiharcolni maguknak, ezért tartanak itt, ahol most. Nem liszttel és száraz tésztával kellene megvenni a szavazataikat. A probléma durvulását mutatják a város bűnözési statisztikái is. Tíz évvel ezelőtt még csak a ház körül tűntek el dolgok, ma már az udvarról is,sőt már a lakásokba is bemennek, visznek mindent ami mozdítható, fém vagy fémnek gondolják. Szegények, de hát Istenem, mi is szegények voltuk gyermek koromban, mégsem loptuk el azt, ami a másé. A város többi részén azt mondják az emberek, azért nem ássák fel a kertet, és nem ültetnek semmit, mert a cigányok úgyis ellopják. A romák és nem romák között erős ellentét húzódik, de sokkal fejlettebb az az ellentét, ami a roma társadalmon belül van. Ide vezetett a ház és autó égetés.

Közben a háttérben suttogják a késő éjszakáig ott maradt romák: "A családok közötti háború minden esetben úgy kezdődik itt, hogy az egyik család férfijai összeverődnek egy csoportba, keresnek a másik családból egy gyereket, aki éppen egyedül van, boltba megy, vagy a kocsmába, elkapják, jól megverik." Ezután a megvert gyerek családja bosszút akar állni, előkerülnek a kaszák, ásók, gereblyék, lándzsákat gyártanak és egymásnak esnek. Beavatkozik a rendőrség, megérkeznek a kommandósok, hamarosan az újságírók is a helyszínre sieteknek és kialakul a romákról az a megítélés, ami most jellemző a kisebbségre, és amelyen úgy tűnik, végre megpróbálnak ők maguk is javítani.

A filmforgatásra és vetítésre meghívót kapott a város önkormányzatának minden képviselője, és a polgármeter is, de - többségük, beleértve a város első emberét is - egyéb elfoglaltság miatt nem tudtak megjelenni.


C-PRESS - Göcző Nóra/hirado.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek