Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Enyves kezek
2007-07-20 14:56
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Enyves kezekNem csak az ifjúsági közéletet érintheti Zuschlag János botránya. Jelentőséget az ad az ügynek, hogy az egykori szocialista országgyűlési képviselő Puch László MSZP-pénztárnok munkatársa volt. Az ifjú politikus kezdeményezésére alapított ernyőszervezetet 2004-ben Gyurcsány Ferenc súlyos milliókkal támogatta.


Az MSZP-ben a legtöbben legyintettek, amikor bejárta a sajtót a hír: civil pályázati pénzekkel való visszaélés miatt eljárás folyik Zuschlag János volt szocialista országgyűlési képviselő ellen. Egyesek biztosak voltak abban, hogy előbb-utóbb lebukik a politikus, mások pedig úgy vélekedtek, Zuschlag ezt az ügyet is megússza. A Bács-Kiskun megyei szocialista fenegyerek ugyanis sok mindent túlélt már. 2004 októberében le kellett mondania országgyűlési mandátumáról, miután a Hír Tv kamerája rögzítette, amint a holokauszt áldozatain élcelődött. Bár a pártban sokan a fejét követelték, Zuschlag csak hátrébb lépett: 2006-ban a megyei közgyűlés tagja lett, ő a párt kiskunhalasi szervezetének vezetője és az MSZP Bács-Kiskun megyei ügyvezető elnöke.

ÖNKÉNTES FELPONTOZÁS

A megyei főügyészség "különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett" csalással gyanúsít több ifjú szocialista politikust. A gyanú szerint csak papíron létező egyesületeik, alapítványaik nevében nyert pályázati támogatásaikkal nem számoltak el, azokat saját céljaikra hasznosították. Közel ötvenmillió forint tűnt így el. A vallomások szerint az ügy főszereplője, a közpénzelnyelő rendszer létrehozója Zuschlag János - aki egyébként tagadja a vádakat.

"A nyolc gyanúsítottból hetet már kihallgattunk. ők panaszt tettek az eljárás ellen, ám kifogásaikat a főügyészség elutasította" - tájékoztatja lapunkat Szabó Ferenc, a megyei főügyészség szóvivője (Zuschlag János személyi titkárát, Lados Istvánt egyelőre körözik). Azt is megtudjuk, hogy két éve indult az eljárás, akkor még csak a számvitel rendjének megsértése miatt, az eljárás előrehaladtával aztán egyre több csontváz dőlt ki a szekrényből. Mentelmi jog felfüggesztéséért nem fordultak az Országgyűléshez, azt viszont az ügyész nem árulja el, hogy hány embert hallgattak meg tanúként. "Ezt még korai lenne tudatni a nyilvánossággal" - mondja.

Az ifjúsági civilszervezetek világa túlságosan kicsi ahhoz, hogy sokáig lehessen zsonglőrködni a támogatásokkal. A pénzek jelentős része a Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram (GYIA) hét, egyenként tizenegy tagú Regionális Ifjúsági Tanácsán (RIT) folyik keresztül. A hét testület évente fejenként körülbelül negyvenmillió forinttal gazdálkodhat. Ezenkívül még a Nemzeti Civil Alapprogram is bonyolít le pályázatokat, melyeken magukat országos ifjúsági szervezetnek vallók is elindulhatnak.

A hatóságok látókörébe került alapítványok, egyesületek nem fogták vissza magukat, indultak, ahol csak lehetett. S nyertek is, annak rendje és módja szerint, méghozzá Zuschlag János közreműködésével, aki ügyelt rá, hogy minden éhes szájnak jusson betevő falat. Egy lapunknak nyilatkozó ifjúságpolitikai szakértő szerint egy idő után már nem is volt szükség telefonálni, mert a döntést előkészítő bíráló tudta, mely pályázatot kell felpontozni - függetlenül az anyag minőségétől.

A rendszer tehát olajozottan működött, hála az ifjúsági közéletben régi játékos Zuschlag Jánosnak. A politikus már 17 évesen az Ifjú Szocialisták Mozgalmánál (ISZM) vitézkedett, 1998-ban, 21 évesen pedig bekerült az Országgyűlésbe. Az Orbán-kormány idején az ISZM az inkább jobboldalinak elkönyvelt ernyőszervezet, az Országos Gyermek- és Ifjúsági Parlament (OGYIP) tagja volt, az Újhelyi István vezette Fiatal Baloldal pedig a Magyar Gyermek- és Ifjúsági Tanácsot (MAGYIT) erősítette. Így az ISZM komolyabb alkupozícióban volt, s jobban tudta érdekeit érvényesíteni. Emiatt több konfliktusba keveredett az Újhelyi-csapattal.

PUCH LÁSZLÓ KÖZELÉBEN


A 2002-es választás előtt a két ifiszoci szervezet felsőbb pártnyomásra egyesült, s elvbaráti szövetségben próbálták a teljes magyar ifjúsági szférát összefogó ernyőszervezetet létrehozni. Ez végül 2003 decemberében sikerült, amikor is 278 szervezet részvételével megalakult a Gyermek- és Ifjúsági Konferencia (GYIK). A születést botrányok övezték: az alakuló ülésről kiszivárgott íveken például a házigazdák megjelölték az ellenségesnek vélt civileket. A hallgatói önkormányzatokat tömörítő szövetség nem is lépett be az új szervezetbe. Az összejövetelt Zuschlag János készítette elő és vezényelte le a háttérből, az ülésen ott voltak mindazok a szervezetek, amelyeket most az ügyészség vizsgál - a Jövő Fiataljai Egyesülettől az Y-Generáció Egyesületen át a Bács-Kiskun Megyei Ifjúsági Szövetségig.

Az ellenzők nem csak ezt kifogásolták: szerintük volt olyan küldött a GYIK alakuló ülésén, aki három egyesületet is képviselt, kérdésessé téve a delegáló szervezet komolyságát. Az akkori kormánynak azonban nem voltak ilyen kétségei. Az új ernyőszervezet működéséhez 2004-ben a Gyurcsány Ferenc vezette Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium 12 millió forinttal járult hozzá - a 300 ezer egyetemistát képviselő Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) ugyanekkor négymilliót kapott. Akkoriban többen úgy tudták, a tárca vezetésének szívügye az új szervezet: Szilvásy György közigazgatási államtitkárra (ma a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter) és Mesterházy Attila politikai államtitkárra is számíthatott a szárnyait próbálgató GYIK. A később éppen Gyurcsány Ferenc által megszüntetett tárca vezetői stratégiai kérdésnek tekintették, hogy az addig jobboldali vadászmezőnek számító ifjúsági szférában is baloldali fordulat következzen be.

Zuschlag János 2004-es bukása nem hozott változást az ifjúságpolitikai háttérmozgásban, sőt a politikus még erősödött is. 2005 októberében a Népszabadság is megírta, hogy Zuschlag Puch László pártpénztárnok munkatársaként dolgozott. A pozíció védettséget jelentett számára, még azt is megengedhette magának, hogy szűkebb pátriájában, Kiskunhalason lebegtesse indulását a 2006-os országgyűlési választásokon. (Végül elállt e tervétől.) Az MSZP belviszonyait ismerők éppen Zuschlag betonkemény pozíciói miatt nem hisznek abban, hogy véletlenül kapott mostanában az ügy nagyobb nyilvánosságot. A párt régi vonalát képviselő Puch Lászlóval ugyanis Gyurcsány Ferenc viszonya soha nem volt kiegyensúlyozott. A miniszterelnök idén, a februári tisztújítás előtt megpróbálta elmozdítani pénztárnoki székéből a minden titkok tudóját; az akció akkor nem sikerült, a hírek kiegyezésről szóltak. Most a "nagyok" mintha újra kiásták volna a csatabárdot: a Zuschlag János elleni nyomozás a célegyenesbe fordult, hiába próbált a politikus - az Élet és Irodalom információi szerint - magasabb szinten közbenjárni a vizsgálatok leállításáért.

A MEGÚJULÁS ZÁSZLÓVIVőI

A Zuschlag bábáskodásával létrejött, visszaéléssel vádolt egyesületeknek korábban helyt adó GYIK most a megújulás zászlaját lobogtatja. A továbbra is hatalomközeli ernyőszervezet az ellenőrzés fontosságát hangsúlyozta július 4-i közleményében, miközben áttételesen sejtetni engedi, hogy a szoci ifjak nem csak a saját zsebükre dolgozhattak. "A GYIK megalakulása óta képviselt álláspontja, hogy a politikai pártok ifjúsági szervezetei, a pártok alapítványaihoz hasonlóan, alanyi jogon kapjanak támogatást a működésükhöz. Ezzel elkerülhető lenne, hogy különböző szakmai köntösbe bújtatott programokkal próbáljanak forráshoz jutni, illetve talán megelőzhetőek lennének a napokban napvilágra került Bács-Kiskun megyeihez hasonló esetek is." A szervezet azt is üdvözölte, hogy a kabinet utasítására a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrzi az összes, 1998 és 2006 között kiutalt állami forrás felhasználását. A civilszervezetek viszont ezen felháborodtak, mondván, csak öt évig kötelesek megőrizni a pályázati dokumentációt. A pénzek felhasználását többször ellenőrizték az illetékes szervek, nem lehet egy egész szférát büntetni néhány enyveskezű miatt - így a civilek.

A tiszteletreméltóság azért is fontos a GYIK-eseknek, mert hamarosan ők lesznek a magyarországi ifjúságpolitika erős emberei. Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszterként ugyanis egyik első döntésével átalakította a regionális ifjúsági tanácsokat: kimaradnának a nagycsaládosok, a HÖOK, az OGYIP és a MAGYIT delegáltjai, helyükre a kormányközeli GYIK négy embere kerül. Az egyházak továbbra is két embert küldhetnek, ám a történelmi felekezetek mellett két kisegyház is bekerült a delegálók közé. Így a kormányküldöttekkel együtt sikerülhet a hatalomnak kedvező többséget kialakítani a tizenegy fős testületben. A rendelet ellen a KDNP máris tiltakozott, mondván, a GYIK-et a háttérből továbbra is az ifjúsági pénzek elsíbolásával vádolt Zuschlag János és köre irányítja.

 

Enyves kezek 

 

C-PRESS - HetiVálasz 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2019.november 15-től 21-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2019-11-15
  Ma mozgékony hangulatban leszünk, szívesen megyünk hosszabb-rövidebb utakra. Jó alkalom a mai, hogy vidékre utazzunk, leróni kegyeletünket elhunyt családtagjaink felé. Hasznos mindezt összekötni egy rokonlátogatással. Ma felületesebben viszonyulunk kedvesünkhöz, talán az empatikus tulajdonságok sem tengnek túl bennünk. Figyelmetlenek lehetünk és ezzel nagyon megbánthatjuk szerelmünket. Talán ki szeretné nekünk önteni a szívét és még csak végig sem hallgatjuk.
 • Te jó vagy úgy, ahogy vagy!
  Folyton másoknak akarunk megfelelni, miközben megfeledkezünk arról, hogy ez úgy, ahogy van, lehetetlen. Megannyi szerepben éljük az életünket, vagyunk gyermekek, szülők, beosztottak és felettesek, házastársak és szerelmesek, szomszédok, barátok, virtuális influencerek?
  image
 • Kínai horoszkóp: a Disznó hónapja az újrakezdést hozza
  Meglehetősen változékony és különösen aktív időszak várható a Disznó hónapjában, ezért ahogy mindig, most is érdemes minél tudatosabban felkészülni rá.
  image
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.november 14-től 20-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek