Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"Cigányból úgysem lesz semmi"
2007-07-19 08:47
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

ImageAmikor egy zárt, teljes munkanélküliséggel sújtott falusi roma közösség végképp nem talál utat a felemelkedéshez, az újszülött válik az egyetlen örömforrássá. Ilyen helyzetben könnyen adódik az a következtetés, hogy nem érdemes a gyerekszámot korlátozni.

 

 

Csak a mát éljük túl, holnap majd lesz valahogy - ez a mentalitás uralkodik a gettósodó falvakban és térségekben lakó cigányokon. Kérdés, hogy a kilátástalan szegénység állapotában miért születik jóval több gyerek az átlagosnál. Korábbi felmérések bizonyították: a cigány családok - szemben a közhiedelmekkel - anyagilag nem érdekeltek abban, hogy a munkából szerzett jövedelmek helyett családi pótlékból, gyerekek után járó támogatásokból teremtsék elő megélhetésük forrásait. Durst Judit megfordította a kérdést, és arra keresett választ: készteti-e valami születésszabályozásra a kirekesztettségben élő embereket. A szociológus az ország egyik legelmaradottabb vidékén, egy meg nem nevezett faluban vizsgálta a roma lakosság gyermekvállalási szokásait.

A szóban forgó észak-magyarországi falu cigány népessége a Kádár-korszakban főleg a környékbeli bányákban, építőipari vállalatoknál vagy a postánál dolgozott. A rendszerváltáskor elveszítették munkájukat. Az alacsony képzettségű romák az új viszonyokhoz nem tudtak alkalmazkodni, álláshoz jutásukat az etnikai diszkrimináció is akadályozta. A fiatalok már csak hallomásból, szüleik elmondásából ismerik a munkaerőpiac világát. Közülük még soha senkinek nem volt állandó munkaviszonya - ad helyzetképet Durst Judit a Demográfia című folyóiratban megjelent tanulmányában.

A romáknál erősen rögzült családmodell szerint a nők feladata elsősorban a szülés, a gyereknevelés és a háztartás vezetése. Esetükben a munkanélküliség nem jelent tragédiát, a férfiaknál azonban presztízsveszteséget okoz: nem tudnak eleget tenni a kenyérkereső szerepének. Ebben a helyzetben, amely sem a szűkebb közösségben megszerezhető tekintélynek, sem önbecsülésüknek nem használ, macsóságuk bizonyításának egyik legkézenfekvőbb, szinte kizárólagos eszköze a sikeres "házasélet": a terhes feleség és a gyerek.

A faluban egyre inkább kialakult az a meggyőződés, hogy fölösleges tanulni, a "cigányból úgysem lesz semmi". A helybeli roma fiatalok között mostanában nem sok akad, akinek legalább a nyolc általánost sikerül elvégeznie. A szociológus szerint nagyon erős elszántság kell ahhoz, hogy valaki dacoljon a falu cigány közösségének véleményével, és elengedje gyerekét a 25 kilométerre lévő - nem túl magas színvonalú, de nagy lemondások árán egyedül elérhető - szakiskolába tanulni.

A legnagyobb értéke a csecsemőnek van. Ezzel lehet büszkélkedni. A gyönyörű, barna szemű újszülötteket a cigány asszonyok büszkén tologatják a babakocsiban: a velük máskor beszédbe nem elegyedő parasztok se tudják megállni, hogy egy-két dicsérő szót ne ejtsenek a kicsikről. A gyakorlatilag semmiféle tőkével, semmiféle presztízsnövelő eszközzel nem rendelkező cigányoknak a csecsemő, az utód az örömforrás. A falubeli szegény romák arra a következtetésre jutottak, hogy többé nem érdemes gyermekszámukat korlátozni.

Durst Judit tanulmányából kiderül, hogy ez a fajta gyermekvállalási stratégia mindenekelőtt a körülményekkel, nem pedig a családok etnikai hovatartozásával magyarázható. Valószínűleg nagyobb ösztönzést éreznének a születésszabályozásra, ha enyhülne kirekesztettségük, és a hagyományos nemi szerepek betöltésén kívül bármi más lehetőségük lenne elismertségük növelésére.

Az egyik szomszédos településen például, ahol ugyancsak túlnyomórészt cigányok laknak, számottevően kevesebb gyerek születik. Abban a faluban van általános iskola, a nagy többség legalább a nyolc osztályt kijárta. A másik fontos különbség, hogy a férfiak egy része tavasztól őszig alkalmi munkákon dolgozik a fővárosban. Módjuk van megismerkedni másfajta szerepmintákkal. Az itteni fiatal roma férfiak már egyáltalán nem tartják kívánatosnak a tinédzserkori gyermekvállalást. Esetük azt mutatja - hangsúlyozza Durst Judit -, hogy a társadalmi integráció minimális foka, a magasabb státusú rétegekkel való "hídszerű" kapcsolatok demográfiai szempontból (is) fontos előrelépést jelentenek.

Hablicsek László demográfus elemzése - amely szintén a Demográfiában jelent meg - arra hívja fel a figyelmet, hogy a hazai cigányság lélekszáma az elmúlt évszázadban folyamatosan emelkedett, és lényegesen meghaladta a népesség egészében tapasztalt mértéket. A kilencvenes években a romák aránya - köszönhetően az országos szint több mint kétszeresét kitevő magas termékenységnek - négyről hat százalékra nőtt. A roma és nem roma népesség jövőbeli alakulásában nagy eltérések várhatók: ezek következtében minden életkori csoportban emelkedik a cigány kisebbség aránya.

A demográfus szerint egyre sürgetőbb feladat egy olyan hosszú távú politika érvényre juttatása, amely a romák minél gyorsabb integrációját eredményezi. Csak megismételni lehet, amit már annyiszor leírtak: az iskolázottságot és a foglalkoztatást segítő, létbiztonságot erősítő intézkedésekre van szükség.

A magyarországi törvények szerint az állampolgárok etnikai hovatartozása szenzitív, különösen érzékeny adatnak minősül, arról tilos nyilvántartást vezetni. A romák valós létszámát a népszámlálási eredmények nem árulják el: a kérdőívek kitöltésekor sokan nem merték vagy nem akarták vállalni származásukat. A Kemény István szociológus vezetésével készült kutatások során azokat tekintették cigányoknak, akiket a környezetük annak tart. Kaltenbach Jenő volt kisebbségi ombudsman már évekkel ezelőtt megállapította, hogy rosszul értelmezik az adatvédelmet. Az Európa Tanács rasszizmus és intolerancia elleni bizottsága munkacsoportot hozott létre, amely azt vizsgálta, hogyan lehet nyilvántartásba venni etnikai adatokat a személyiségi jogok sérelme nélkül. Máskülönben a romák helyzetének alakulásáról sem lesznek objektív mérőszámok.

 

(Cz. G.)

 

C-PRESS - Népszabadság 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Ajándék vagy a világ számára!
  Mindannyian különlegesek vagyunk, egyedi tulajdonságokkal és adottságokkal. Mindannyiunkban van olyan tehetség, ami csak ránk jellemző, amivel senki más nem rendelkezik, ami ahhoz szükséges, hogy betöltsük a saját küldetésünket.
  image
 • Ma van az év utolsó tízmilliószoros napja!
  A tibetiek szerint a tízmilliószoros napon minden, amit teszel, gondolsz, érzel vagy mondasz, az tízmilliószorosan száll vissza rád.
  image
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 18-tól 24-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-11-18
  Ma a gyermekeinkkel való foglalkozás, közös játék ideje van. Vegyük ki a részünket a szórakozásaikból, legyünk újra mi is gyermekek. Az önfeledt bohóckodás megerősíti a szülő-gyermek kapcsolatot! Ma a gerincünk lesz érzékenyebb, - ha hajlamosak vagyunk a hátfájásra, akkor ma találkozunk a kellemetlen panasszal. Segíthet a masszőr, vagy vásároljunk gyógyterméket, mely enyhíti a kellemetlen fájdalmat. Sok múlik a matracunk minőségén is.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 17-től 23-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek