Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Juliskának azért örültek a lerázott romák
2007-07-15 11:55
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Juliskának azért örültek a lerázott romákMiért nem csomagolhattak nápolyit a szabadszállási roma asszonyok? A történetet vizsgáló hatóság szerint nem akartak cigányokat felvenni a cégek, amelyek azonban azt állítják, félreértés történt. A roma nőket megdöbbentette, hogy érettségijük és munkatapasztalatuk ellenére így jártak, de az jólesett nekik, hogy a városban többen is kiálltak mellettük. Igaz, akad olyan szereplő is, akinek már "tele van a bogyója" az üggyel.

 

 

 

A munkaközvetítéssel foglalkozó középkorú férfi udvariasan fogadta a Szabadszállásról érkező csoportot - hat nőt és egy férfit - a Budapest belvárosában lévő épület lépcsőházában. Mindenkivel kezet fogott és előzékenyen kísérte be őket irodájába. A szabadszállásiak számára úgy tűnhetett, minden rendben lesz, hamarosan megkapják a csomagolói állást, amire jelentkeztek. A február utolsó napján kezdődött történet azonban teljesen máshogy alakult: pár nap alatt kiderült, hogy a munkából nem lett semmi, az ügyben pedig diszkrimináció gyanúja miatt eljárást indított az Egyenlő Bánásmód Hatóság, amely múlt héten hirdette ki határozatát.

A hatóság egymillió forintra büntette a munkaközvetítő céget, kétmillióra pedig azt a vállalkozást, amely számára a dolgozókat toborozta. A határozat szerint a két cég megsértette az egyenlő bánásmódról szóló törvényt, amikor visszautasította három szabadszállási nő jelentkezését "kisebbséghez való tartozásuk és bőrszínük miatt". Az érintett asszonyok ugyanis roma származásúak. ők indították el az eljárást, amelyben a hatóság igazat adott nekik, és kiszabta a szokatlanul nagy összegű bírságokat.

Mari bukkant rá a hirdetésre

A határozat ugyan nem tartalmazza sem a kérelmezők, sem a megbírságolt cégek nevét, de az [origo]-nak sikerült beszélnie az ügy több szereplőjével is, igaz, ahhoz szinte senki nem járult hozzá, hogy közöljük teljes nevét. A három roma asszony közül ketten testvérek, Ilonának és Marinak hívják őket, negyvenes éveikben járnak. ők mesélték el a történteket - amelyek nagyjából megegyeznek a határozatban foglaltakkal - Ilona szabadszállási házában.

Mari volt az, aki egy hirdetési újságban rábukkant a csomagolási munkáról szóló felhívásra. Telefonált a megadott számra, és meg is beszélték, hogy február 28-án, szerdán délelőtt találkoznak Budapesten. Szólt testvérének is, és közösen megszervezték az utat. Hívták öt ismerősüket, akikkel korábban dolgoztak együtt, és megkértek egy személyszállítással foglalkozó helyi vállalkozót, hogy mikrobuszával vigye el őket a fővárosi találkozóra. Ilona és Mari elmondása szerint hamar megegyeztek a munkaközvetítővel. Napi tízórás műszakról lett volna szó, 410 forintos nettó órabérrel.

Némi gondot csak az jelentett, hogy miként fognak bejárni a Bács-Kiskun megyei Szabadszállásról Budapestre. A munkaközvetítő ugyanis - a nők elmondása és az EBH határozata szerint - közölte, hogy ennek költségeit a dolgozóknak kell állni. Rögtön felmerült azonban a lehetőség, hogy a jelenlévő sofőr legyen az, aki rendszeresen szállítja őket. Ekkor Ilona és Mari elmondása szerint a csomagoló munkára jelentkezőket kiküldték a helyiségből, a sofőr és a munkaközvetítő pedig elkezdett egyezkedni. Végül arra jutottak, hogy a szállításért havonta 14-15 ezer forintot kellene fizetniük fejenként a dolgozóknak.

 

Ilona lakásában meséltek a történtekről

 Ilona lakásában meséltek a történtekről

 

ők ezt vállalták, és az asszonyok elmondása szerint úgy tűnt, sínen van a dolog, meg fogják kapni az állást. A két nő azt állítja ugyanis - és ez szerepel a határozatban is -, hogy a munkaközvetítő a találkozón közölte, még további hét-nyolc embert kell szereznie, hogy legyenek váltótársaik, és a rákövetkező héten megkezdhetik a munkát. Két nappal később derült ki, hogy ez mégsem így lesz.

Üzent a munkaközvetítő

Az EBH határozata szerint a munkaközvetítő megüzente telefonon, hogy felveszik a jelentkezőket, de csak azokat, akik nem romák. A hatóság dokumentumából az derül ki, hogy a munkaközvetítő a szabadszállásiakat szállító sofőrt hívta fel, és vele közölte ezt. ő ezt nem adta át közvetlenül a romáknak, hanem egy másik, szintén a csomagoló állásra jelentkező, nem roma asszonyt - akit a történet szereplői Juliskaként emlegettek - hívott fel, aki végül is átadta a rossz hírt.

Ez már szombat délelőtt történt, vagyis három nappal a budapesti út után. Juliska Marit hívta fel, aki épp a helyi kenyérboltban vásárolt. A roma asszony azt mondta, teljesen letaglózta a hír. "Másnak talán tíz keze van, és húsz lába, így jobban tud dolgozni, mint én?" - tette fel a kérdést, amikor az [origo]-nak felidézte a történteket. Juliska hívása után beszélt testvérével is, aki ugyancsak értetlenül állt a történtek előtt. "Egész éjjel nem tudtam aludni" - emlékezett vissza Ilona, aki eldöntötte, nem hagyja annyiban a dolgot, és az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordul. Kézzel írt levelében úgy fogalmazott: "Szeretném, ha példaként szolgálna az esetünk mindenki számára. Megaláztak bennünket."

Az EBH március végén tartott egy tárgyalást Szabadszálláson, az önkormányzat épületében, ahol jelen volt a három roma asszony, a sofőr, Juliska és a munkaközvetítő cég képviselője. A vállalkozás részéről, amely a csomagoló munkára keresett embereket, nem érkezett senki. Arra hivatkoztak, hogy alaptalannak tartják a róluk szóló állításokat, később azonban a hatóság meghallgatta őket is. Az eljárás során mindkét vállalkozás tagadta, hogy diszkriminálták volna a roma jelentkezőket.

 

C-PRESS - Origo 

 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2019-11-17
  Ma érzelmes hangulatban leszünk, különösen gyermekeinkre vagyunk ráhangolódva. Segítsünk nekik problémáik megoldásában. Egy őszinte beszélgetés nagyon sokat jelent, közelebb hoz egymáshoz! Ma gyomrunk lesz érzékenyebb, - érdemes jobban figyelnünk arra, hogy mit eszünk. Részesítsük előnyben a könnyebb ételeket. Ne együnk egyszerre túl sokat, inkább kisebb adagokat válasszunk. Többször is fogyaszthatunk kekszet, vagy élőflórás készítményeket!
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 17-től 23-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2019-11-16
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, szeretetre és gyengédségre vágyunk. Különösen nagy lesz bennünk a romantika iránti igény, szeretnénk közelebb kerülni párunkhoz. Ha nem hajlandó odafigyelni ránk, akkor megsértődünk. Ma mellkasunk kerül előtérbe, jól tesszük, ha néhány órát friss levegőn tartózkodunk. Érdemes a melleinkkel foglalkoznunk, sok olyan természetes eljárás létezik, amely növelheti a mellek feszességét. Ilyen lehet például a mellek kézi zuhanyozóval történő megedzése, melytől jobb lesz a mell tartása.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2019.november 16-tól 22-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Heti szexhoroszkóp 2019.november 15-től 21-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek