Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A romák foglalkoztatása lesz a legnehezebb
2007-07-09 21:06
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A romák foglalkoztatása lesz a legnehezebb2007. július elsejétől Magyarország vette át a Roma Integráció Évtizede Program nemzetközi elnökségét. A kormány több olyan lépést is tervez, amely növelheti a romaügy iránti elkötelezettséget a döntéshozók körében. A program Stratégiai Tervét az országgyűlés a közelmúltban fogadta el.

 

Hazánkban a reprezentatív szociológiai felmérések szerint mintegy 520-650 ezer roma él, ez a szám azonban nem egyezik a 2001-ben végzett népszámlálással. A különbség a társadalmi megbélyegzéstől való félelemben és asszimilációs törekvésekben gyökeredzik. Ezt a problémát állítja pengeélre a Stratégia Terv. A dokumentum elfogadása előtt még 2005-ben a hét régióban 700 civil szervezet és intézmény bevonásával egyeztették és dolgozták ki az abban foglalt intézkedéseket - ismertette a közelmúltban Ürmös Andor. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium főosztályvezetője közölte: a 2015-ig tartó programra legkevesebb 70-75 milliárd forintos forrást biztosít az unió, és emellett a hazai költségvetésre is lehet számítani.

 

A romák foglalkoztatása lesz a legnehezebb 

 
A stratégiai terv

A Roma Integráció Évtizede Program kilenc közép- és délkelet-európai ország - Horvátország, Bulgária, Románia, Macedónia, Csehország, Szerbia, Montenegró, Szlovákia, Magyarország - között létrejött nemzetközi együttműködés, amelynek célja, hogy felgyorsítsa a romák társadalmi és gazdasági integrációját, és egyben hozzájáruljon a romákról alkotott kép javításához. A Stratégiai Terv hosszú távra, 2015-ig, négy prioritási területen - oktatás, foglalkoztatás, lakhatás és egészségügy - az egyenlő bánásmód érvényesítésével kapcsolatban, továbbá a kultúra, a média és a sport területén határoz meg átfogó célokat, ehhez kapcsolódóan konkrét feladatokat, mutatókat. A szükséges intézkedésekről kétéves intézkedési tervek készülnek. Az első ilyen terv a 2008-2009 közötti időszakra szól majd, és a kormánynak szeptember 30-ig kell elfogadnia.

Oktatás, foglalkoztatás, lakhatás, egészségügy

Az oktatáson belül az integrált tanítás kiterjesztésére, az alternatív pedagógiai módszerek alkalmazására, valamint a romákkal szembeni diszkrimináció csökkentésére helyezik a hangsúlyt - fejtette ki Ürmös Andor. Egy korábbi kutatás szerint ugyanis, óvodába a három-ötéves gyermekek közül országosan 88, míg a roma gyerekek közül csak 42 százalék kerül. Általános iskolát a cigány fiatalok 82, 5 százaléka, a középiskolát pedig, csak 5 százalékuk fejezi be, a felsőoktatásba pedig elenyésző számú cigány jár, mindössze 1,2 százalék. A Stratégiai tervben a foglalkoztatás is fontos helyet kap. A cigányok foglalkoztatásának jellemzői közé tartoznak a nem bejelentett, alkalmai munkák. Ráadásul az adatok azt sugallják, hogy ezt a kérdést lesz a legnehezebb megoldani, mivel a tizenöt és hetvennégy év közötti roma férfiak kevesebb, mint harmadának, a nők hatodának volt valamilyen munkajövedelem az elsődleges megélhetési forrása.

A programban különösen nagy hangsúlyt kap az esélyegyenlőség, valamint a romák lakhatási körülményeinek javítása is. A romák túlnyomó része az ország gazdasági, infrastrukturális, foglalkoztatási hátrányokkal sújtott kistérségeiben él. Az elmúlt évtizedben pedig a romák és nem romák lakhatási elkülönülése drámai mértékben nőtt, és több tízezerre tehető azon családok száma, amelyek szegregált, komfortnélküli körülmények között élnek. A program szociálpolitikai kedvezményekkel, valamint a települési és térségi szegregáció nagyarányú csökkentésével kívánja segíteni a cigányok életkörülményeinek jobbítását.

Az egészségügy területén is van még teendő: a romák egészségi állapotának, valamint az egészségügyi ellátórendszerhez való hozzáférésük javítása, illetve a születéskor várható élettartam növelése.

Rauh Edit esélyegyenlőségi szakállamtitkár kifejtette: a következő években a kulturális autonómia kiszélesítését külön feladatként kezelik majd és Magyarország a program nemzetközi elnöksége idején az eddigi 9 ország mellé újabb országokat kíván meghívni és határozottabb kommunikációs kampányt indítani.

A roma civil szervezetek képviselői közül többen felszólaltak a program ismertetése után, hogy kifejezzék álláspontjukat a Stratégiai Tervvel kapcsolatban. Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke, leginkább kérdéseket fogalmazott meg a program finanszírozásával, monitoringjával kapcsolatban és zárszóként csak annyit fűzött hozzá: "A program annyit ér, amennyit megvalósítnak belőle."

C-PRESS - Gyimóthy Éva - ugyvezeto.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 19-től 25-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-19
  Ma már nyoma sem lesz bennünk a túlérzékenységnek, nagyvonalúan bocsátunk meg az elmúlt napok sérelmeiért. Játékos hangulatban vagyunk, szívesen szórakoztatjuk a kollégákat, de ne ezzel menjen el a munkanap! Érzékenyebbé válhat a keringési rendszerünk, ezért jó, ha ma nem erőltetjük meg magunkat különösebben, hanem pihenünk egy kicsit. Ha hajlamunk van rá, hogy a vállaink, hátunk izomzata fájdalmasan bemerevedjék, akkor ezzel számolnunk kell a mai napon.
 • Ajándék vagy a világ számára!
  Mindannyian különlegesek vagyunk, egyedi tulajdonságokkal és adottságokkal. Mindannyiunkban van olyan tehetség, ami csak ránk jellemző, amivel senki más nem rendelkezik, ami ahhoz szükséges, hogy betöltsük a saját küldetésünket.
  image
 • Ma van az év utolsó tízmilliószoros napja!
  A tibetiek szerint a tízmilliószoros napon minden, amit teszel, gondolsz, érzel vagy mondasz, az tízmilliószorosan száll vissza rád.
  image
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 18-tól 24-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek