Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Elfogult ítélet miatt pikkelhet Kanada a magyar cigányokra
2007-07-07 22:41
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Elfogult ítélet miatt pikkelhet Kanada a magyar cigányokraElfogatóparancsot adtak ki Kanadában egy Magyarországról elmenekült cigány lelkipásztor ellen, aki családjával együtt megszökött a kitoloncolás elől.


A férfi éveken át sikertelenül kért menekültstátust Kanadában, sok magyarországi romához hasonlóan: egy 1999-es bírósági ítélet nyomán a magyar romáknak szinte semmi esélyük a befogadásra, míg az Európa más részeiből menekülő cigányok jóval nagyobb része kap menekültstátust. A később elfogultnak nyilvánított precedens-ítéletben nagy szerepe volt négy magyarországi tanúnak, akik sikeresen győzték meg az ottani hatóságokat arról, hogy a Kanadába menekülő magyarországi cigányok alaptalanul hivatkoznak üldöztetésre.

"Nem hiszem, hogy ő lett volna, akit ki kell tenni" - mondta Balogh Attiláról Lukács Tibor, aki az Ontario állambeli Hamiltonban él, és jól ismeri az ottani roma közösséget, az oda érkező magyarországi roma családokat. Lukács többször járt azokon az istentiszteleteken, melyeket Balogh Attila vezetett.

A helyiek szerint a Magyarországról elmenekült férfi Ontario állam, ha nem egész Kanada egyetlen roma lelkipásztora volt. "Jó három évig működött itt a gyülekezete, sok roma járt oda, sokat segített, ingyen ételosztásokat csinált" - mesélte az [origo]-nak Lukács. Beszédén érezni: Kanadában elszokott a magyar nyelvtől.

A helyi újság, a The Hamilton Spectator szerint Balogh Attila még Magyarországon lett pünkösdista lelkész. Azért menekült el, mert öt szkinhed rátámadt. 2001-ben érkezett a feleségével együtt Kanadába, ahol menedékjogot kért. A család éveken át nem kapott engedélyt a maradásra, és minden jogi lehetőségét kimerítette, végül 2007 elején megszületett a döntés kitoloncolásukról. Ez csak azért késett hónapikog, mert a család ötéves - már kanadai állampolgár - kisfiának útlevelére vártak.

Júniusban azonban a család nem jelent meg a reptéren, ahonnan Budapestre indult volna a gépük. Eltűnésük után egész Kanadára érvényes elfogatóparancsot adtak ki ellenük. Patrizia Giolti, a kanadai határszolgálat (CBSA) szóvivője az adatvédelemre hivatkozva nem nyilatkozott Balogh Attila ügyéről az [origo]-nak, de közölte: ha valaki eltűnik, elfogatóparancsot adhatnak ki ellene, és mindazoknak, akik sikertelenül folyamodtak menekültstátusért, el kell hagyniuk Kanadát. Kitoloncolás azokra vár, akik már minden törvényes utat kimerítettek - mondta.

A The Hamilton Spectator szerint a család barátai nem tudtak róla, hogy szökésre készülnek Baloghék. Balogh ügyvédjének, Shane Watsonnak sincs tudomása ügyfele hollétéről, és nem tud róluk Lukács Tibor sem. "Nem tudom, miért ment el, de nagyon félhetett Magyarországra menni" - mondta Lukács.

"Ez olyan, mint a börtön, hogy bujdosni kell. Nem lehet munkát vállalni, orvost nem látogathat, vele van a felesége, gyereke, nem jó ez" - tette hozzá. Lukács a lelkész miatt több telefonhívást is kapott a 850 fős hamiltoni roma közösség tagjaitól, akiket megosztott a család szökése. "Vannak romák, akik kicsit felháborodtak, hogy nem ment haza, mert nem tetszik nekik, hogy a pásztor elbújt" - fogalmazott.

Balogh Attila és ügyvédje mindennel megpróbálkoztak, hogy Kanadában maradhasson a család. Kérelmet nyújtottak be méltányossági és humanitárius alapon is. Ennek elbírálása az ügyvéd szerint folyamatban van. A hamiltoni romák közül sokan úgy gondolják, ahelyett, hogy illegalitásba vonul, a családnak Magyarországon kellett volna megvárnia a döntést. A humanitárius alapú kérelmet mindenesetre nem befolyásolja a szökés és az sem, hogy a család Kanadában van-e még, vagy már az országon kívül - mondta Shane Watson.

 

C-PRESS - Origo 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2019-11-17
  Ma érzelmes hangulatban leszünk, különösen gyermekeinkre vagyunk ráhangolódva. Segítsünk nekik problémáik megoldásában. Egy őszinte beszélgetés nagyon sokat jelent, közelebb hoz egymáshoz! Ma gyomrunk lesz érzékenyebb, - érdemes jobban figyelnünk arra, hogy mit eszünk. Részesítsük előnyben a könnyebb ételeket. Ne együnk egyszerre túl sokat, inkább kisebb adagokat válasszunk. Többször is fogyaszthatunk kekszet, vagy élőflórás készítményeket!
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 17-től 23-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2019-11-16
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, szeretetre és gyengédségre vágyunk. Különösen nagy lesz bennünk a romantika iránti igény, szeretnénk közelebb kerülni párunkhoz. Ha nem hajlandó odafigyelni ránk, akkor megsértődünk. Ma mellkasunk kerül előtérbe, jól tesszük, ha néhány órát friss levegőn tartózkodunk. Érdemes a melleinkkel foglalkoznunk, sok olyan természetes eljárás létezik, amely növelheti a mellek feszességét. Ilyen lehet például a mellek kézi zuhanyozóval történő megedzése, melytől jobb lesz a mell tartása.
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2019.november 16-tól 22-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Heti szexhoroszkóp 2019.november 15-től 21-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek