Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png
Lakatos Elza - Szórakozni a holtakon
2007-07-03 09:47
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

Lakatos Elza - Szórakozni a holtakonAz ország egyik legnagyobb tömegsírja a várpalotai Grábler-tó környékén van, ahol száznál is több romát lőttek halomra a II. világháború során.

 

Nem járt nekik tisztességes temetés, még csak sírjelet sem kaptak, és több mint hatvan évet kellett várniuk arra, hogy emlékhelyet állítsanak fel a tiszteletükre.

 

A hetvenes években vidámpark, most magántulajdonban lévő kedvelt horgászhely van a kivégzés helyén, ahol a jövőben akár egy szórakoztató központ is épülhet.

 

 

Múlt

 

"Csendőr bácsik, ne bántsatok, én soha nem hiányoztam az iskolából" - így könyörgött szemtanúk szerint egy kislány az életéért a nyilasoknak a várpalotai Grábler-tó melletti akácosban, az ország egyik legnagyobb tömegmészárlásának a helyszínén. Nem járt könyörület sem neki, sem annak a csaknem százharminc székesfehérvári és várpalotai romának, akiket 1945 februárjában hazaárulás vádjával végeztek ki a nyilasok a várpalotai kiserdőben. A férfiakat kihajtották a Grábler-tó melletti akácosba, gödröt ásattak velük, és lelövöldözték őket - olvasható Könczöl Imre Várpalota rövid története című tanulmányában, mely szerint ezután 15-20 fős csoportokban kiterelték a többieket is, és ugyanígy végeztek velük. "Amikor már csend lett, kihoztak a bakterházból egy karbidlámpát, és megvizsgáltak minket. Én csak benn feküdtem a gödörben: nem mozogtam. Mikor eltávoztak és csönd lett, mindenkit megnyomtam magam körül, hogy melyik él még. Ráesett a kezem a kislányra, az viszszacsípett engemet. Mondom: ki vagy? Melyik vagy? Azt mondja: én vagyok a Falat. Te, mondom, húzz fel, nem bírok felállni" - emlékezett vissza később Lakatos Angéla, Mici, aki nyolc lövéssel a karjában élte túl a vérengzést, de a gödörben maradt az anyja, az apja, a testvérei, a gyerekei. A másik túlélő az akkor tizennégy éves Raffael Margit, Falat volt. ő is mindenkit elvesztett: négy bátyját, anyját, apját, utóbbit még korábban Németországba vittek, és nem tért haza onnan.

 

A tömegsírt azóta ellepte a Grábler-tó vize és a feledés homálya. Halastó van most a tömegmészárlás helyszínén. A rendszerváltás után eladta a tavat az önkormányzat egy vállalkozásnak: a Palota Ipari Park fő tulajdonosa a Bányavagyon-hasznosító Rt., résztulajdonosa a város önkormányzata. Nem megyünk oda, mert elzavarnak bennünket a rendőrök - magyarázza alkalmi kísérőnk, Babai Elemér, a helyi roma önkormányzat elnöke, aki szerint egymás közt csak cigánykárásznak nevezik a palotaiak a tavat. Csendben araszolunk egy lankás úton a tó melletti akácosig, amely önkormányzati tulajdon maradt. Fekete hamu, tégladarabok és egy műanyag tányér jelzi, hogy a szabadban főtt nemrég valakinek az ebédje. Magánterület, belépni tilos! tábla fogad bennünket egy málladozó vakolatú lapos tetős épületnél, amely gombatárolóként működött valaha. Pár méterrel odébb rózsaszín paplan és párna várja gazdáját a pázsitra ágyazva. Ha más nem is, a hajléktalanok biztos, hogy gyakorta látogatják a kivégzés helyszínét. Nád, sás, moszat lepi el a Grábler-tó vizét.

 

Közelmúlt

 

Kutatók szerint nem lehet tudni, hogy pontosan hol nyugszanak itt a romák. Az 1946-os népbírósági tárgyalás során a székesfehérvári népügyészség vezetője helyszíni szemlét tartott Várpalotán, mely során azt állapította meg, hogy száztizennyolc cigányt végeztek ki itt a csendőrök. Azt azonban lehet tudni, hogy a tömegsír feltárása után hová temették az áldozatokat, ha volt egyáltalán újratemetés. Az biztos, hogy máig jeltelen tömegsírban nyugszik itt valahol több mint száz roma, akik nemhogy tisztességes temetést, még csak sírjelet sem kaptak: 1974-ben például azért nem állítottak emlékművet az áldozatoknak, mert a Fejér megyei népfront vezetői szerint köztörvényes bűnözők voltak a halomra gyilkolt gyerekek és öregek. Viszont vidámparkot üzemeltettek a helyszínen. A kilencvenes évek második felében helytörténészek segítségével kezdte el kutatni a helyi kisebbségi önkormányzat a roma holokauszt történetét Várpalotán. Végül 2006-ig kellett várniuk a romáknak az áldozatok előtt tisztelgő emlékhely átadására, igaz, nem a tónál, hanem a városközpontban. Két éve még azzal utasította el a városi képviselőtestület a roma emlékhelyről szóló előterjesztést, hogy a város már rendelkezik olyan emlékművel, amely a világháború áldozatainak emlékét örökíti meg. Ez a Thury téren van: itt áll a Thury-vár, ahol a tömegmészárlással egy időben négy-öt cigányt agyonlőttek a nyilasok. Az egyik halott nyakába az "így jár, aki hazaáruló" feliratú táblát tettek. Ettől a helytől pár méterre, az 56-os emlékmű és Cölöpvár között áll most a roma emlékhely, amely a Mensch Nemzetközi Alapítvány és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány támogatásával készült el tavaly. Az önkormányzat elképzelése az volt, hogy a tónál állítsák fel a kopjafát. "Nem mentem bele, mert tudtam, hogy szétszedték volna. A téren is megrongálták. Hogy helyezzek el egy emlékművet egy erdőben?" - háborog az elnök, aki saját zsebből finanszírozta a kopjafa szállítási költségét és a talapzat elkészítését.

 

Jelen

 

Fiatal pár ölelkezik az emlékmű melletti padsoron. Szétrebbennek, akár a galambok, mikor megszólítom őket. A fiú szerint nem kellett volna több mint hatvan évet várni az emlékműre, ha nem romák lettek volna az áldozatok. A fiú elmondja: pecázni is kijár a Grábler-tóhoz, de nem eszi meg a kifogott halakat, sosem lehet tudni, mi van a mélyben. A helyieket viszont szerinte általában nem érdekli, hogy mi történt itt a romákkal, és miután több honlap is hirdeti, máshonnan is járnak ide horgászni. Bár eddig még nem döntött a közgyűlés a Grábler-tó melletti akácos sorsáról, mindenképpen eladja az önkormányzat a területet - közölte Szabó-Bátor Tamás, a városfejlesztési, idegenforgalmi és mezőgazdasági bizottság elnöke. Azt meséli: év elején már tárgyaltak egy befektetővel egy szórakoztató-központ létrehozásáról, ahol egyebek mellett futball- és fallabdapálya várta volna a látogatókat. "Mindenre nyitottak vagyunk", tette hozzá az elnök, aki szerint ipari vagy kulturális célokra is eladnák a területet. Felvetésemre azonban némi töprengés után azt mondta: a kegyeleti szempontokat igyekeznek figyelembe venni.

 

"Több mint hatvan évvel a tömeggyilkosság után nincs értelme a földi maradványok után kutatni", véli Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság főtitkára, aki szerint ma már legfeljebb egy emléktábla kihelyezéséről dönthetne a bizottság a tó melletti akácosban, melyet szerinte magánszemélyek, a helyi önkormányzat és kisebbségi társulások finanszírozhatnának. Ám ehhez állampolgári beadványt kell benyújtania a bizottsághoz, melyhez csatolni kell a történészek birtokában lévő dokumentumokat. Ugyanakkor úgy tűnik, a városlakók ki akarják törölni az emlékezetükből a tragédiát. A Sztojka család leszármazottai sem igen beszélnek már arról, mi történt Falattal 1945-ben, bár az unokák ismerik a történetet. Halottak napján sem visznek virágot az akácfákra. Ám a tóhoz sosem járnak horgászni romák.

  

A holokauszt magyarországi roma áldozatainak számáról máig viták folynak: öt- és ötvenezer közöttiek a becslések. 1944-ben a "zsidókérdés megoldásának mintájára a cigánykérdés megoldása" is elkezdődött: augusztusban a hadügyminisztérium elrendelte a 18 és 52 év közötti "kóbor" és "letelepedett, foglalkozás nélküli" cigány férfiak katonai munkaszolgálatát; több településen tömeggyilkosságokra került sor.

 

Doboz: A közeli Kötegyánban 1944. szeptember utolsó napjaiban tábori csendőrök érkeztek a falu telepére. Romákat fogdostak össze. Sarkadra vezetett az első út az akkori csendőrlaktanyába, ahol a nagyszalontai cigányokkal együtt napokig verték őket, majd az orosz támadás hírére Doboz felé indultak velük gyalog a csendőrök. A kísérők száma öt, az elhurcoltaké huszonegy fő volt. A romákat október ötödikén a dobozi a temetőben lőtték agyon, miután megásatták velük a sírjukat. A gyilkosokat 1956 nyarán a népbíróság elítélte.

 

Kiskassán a helybéli romák egy részét 1944 novemberétől 1945 februárjáig Komáromba deportálták. Az otthon maradottakat 1945 januárjában tábori csendőrök körülfogták, megásatták velük a sírjukat, és belelövöldözték őket.

 

Lajoskomáromban a tábori csendőrök megásatták a helybeli romákkal a saját sírjukat, majd belelövöldözték őket. A férfiakat a temetőárokban, a nőket és gyermekeket a falu szélén, a mezőn gyilkolták meg. Az áldozatok sírja jeltelen.

 

Lengyelben a csendőrök "vadászattal" lövöldözték le a romákat. Az áldozatoknak ma a temetőben emlékhelyük van. A csendőröket 1957-ben elítélték.

 

Lentiben a romák egy csoportját Komáromba vitték, akik később Németországba kerültek lágerbe. A másik csoportot helyben lőttek agyon tábori csendőrök, nyilasok, 1945 februárjában.

 

Pincehelyen egy csoport romát a tábori csendőrök legéppuskáztak 1945 januárjában. Másokat pedig 1944 szeptemberétől 1945 áprilisáig Komáromba, majd onnan Dachauba deportáltak.

 

A pocsaji telepi romák egy részét 1944 májusában Debrecenbe vitték gettóba. Az otthon maradottakkal októberben egy csoport tábori csendőr megásatta a sírjukat, és belegéppuskázta őket.

 

Szabadbattyánban a romák egy részét Kistarcsára, majd Pápára, kényszermunkára internálták. Több romát azonban helyben gyilkoltak meg, megásatva velük sírjukat.

 

Szabadegyházán, az akkori Szolgaegyházán helyben több cigány családot a csendőrök "vadászattal" lelövöldöztek.

 

Várpalota, Grábler-tó: Veszprémből, Székesfehérvárról, Bicskéről deportálnak ide romákat. Összesen 114 embert lőnek agyon a nyilasok, belegéppuskázva őket a megásott tömegsírba. A bicskei cigánytelep lakóinak egy részét a helyi községháza udvarán gyűjtik össze a nyilasok, és viszik Várpalotára. Egy másik csoportot később akarnak deportálni, de megjelennek a szovjet csapatok és felszabadítják őket. Székesfehérvárott lezárták a telepet, és előbb Komáromba vitték a romákat, majd innen többeket németországi lágerekbe hurcoltak (Mauthausen, Dachau). Januárban a várost visszafoglalták a német-magyar erők. Azzal vádoltak néhány romát, hogy az oroszoknak segítettek lovak beszerzésében. Körbefogták a telepet a nyilas csendőrök, és elhajtottak mindenkit Várpalotára. Itt a környékbeli romákkal együtt a Grábler-tónál tömegsírt ásattak velük, és belegéppuskázták őket.

 

C-PRESS - ÉS

 

 

 

 
 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti általános horoszkóp 2019.november 12-től 18-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-11-12
  Ma türelmesebb hangulatban leszünk. Torkunk, nyakunk tájéka lesz sokkal érzékenyebb. Jó ötlet, ha nem iszunk túlságosan hideg italokat, nem eszünk jeges édességeket. A hideg a fogainknak sem tesz majd jót, különösen akkor, ha érzékenyebbek a fogaink. Inkább igyunk szobahőmérsékletű innivalót.
 • Heti munkahoroszkóp 2019.november 11-től 17-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2019-11-11
  Ma érzéki hangulatban leszünk, így különösen kedvezőek a szerelmes találkák. Örülünk egy ínyenc vacsorának, egy zenés szórakozóhelynek, és a szex is kedvünkre van, - szeretnénk minden percét kiélvezni. Ma érzékenyebbé válhatnak a füleink! Ha úszni megyünk, és nem szeretnénk, hogy a víz a fülünkbe menjen, akkor viseljünk füldugót. Óvakodjunk attól, hogy huzatos helyen tartózkodjunk! Az érzékeny fülűek viseljenek sapkát, ami védelmet jelent.
 • Heti wellness horoszkóp 2019.november 10-től 16-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek