Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Hivatalba lépett az új kisebbségi ombudsman
2007-07-03 09:21
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

Kállai ErnőHivatalba lépett, majd megtartotta első munkaértekezletét Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa; a kisebbségi ombudsmant hétfői első munkanapján Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos mutatta be a hivatal munkatársainak.

 Kállai Ernő a posztjáról tizenkét év után leköszönt Kaltenbach Jenőt váltotta, akinek megbízatása június 30-án járt le.

 

Az új kisebbségi ombudsman személyében először lépett hivatalba az Országgyűlés által megbízott roma származású tisztségviselő.

Az országgyűlési biztos hivatalba lépésekor elsőként a Magyar Távirati Iroda tudósítójának adott interjút. A politológusi és tanári diplomával is rendelkező Kállai Ernő elmondta, hogy bár első hete még a hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatának és munkatársainak megismerésével zajlik, legelső munkanapján levelet ír a 13 országos kisebbségi önkormányzat elnökének, hogy a hivatalában találkozóra invitálja a kisebbségi vezetőket. "A találkozót követően én szeretném meglátogatni őket székházukban" - tette hozzá.

Az ombudsman - aki megválasztásáról korábban azt nyilatkozta: "ez üzenet a roma integráció számára, és azt jelenti, hogy a romák számára is van esély a felemelkedésre" - hangsúlyozta: hatéves megbízatása alatt valamennyi kisebbség érdekét egyaránt képviselni fogja, ezért baráti kezet nyújtva kívánja kialakítani a közös kapcsolatokat, mert - meggyőződése szerint - kisebbségi ügyekben együttműködésre, konszenzusra van szükség.

Arra a kérdésre, hogy jelenthet-e közös munkájukban feszültséget az, hogy a kisebbségi önkormányzatok - a cigányokat kivéve - más személyt ajánlottak ombudsmannak az államfő figyelmébe, úgy válaszolt: "ezen már túlléptem, új, tiszta lappal indulok".

Mint mondta, kedden levélben keresi meg Sólyom László köztársasági elnököt, a házelnököt és a parlamenti pártok elnökeit, frakcióvezetőit, kérve, hogy az Országgyűlés a következő években határozottabb munkával próbáljon előrelépni a kisebbségi ügyekben. A legsürgetőbbnek a kisebbségek parlamenti képviseletének megvalósítását említette. A megválasztása óta eltelt idő alatt szakemberekkel konzultált azoknak a programoknak a kidolgozásáról, amelyeket hatéves megbízatása idején kíván megvalósítani - mondta.

Az új kisebbségi ombudsman - aki nem tervezi, hogy nyári szabadságra menjen - az MTI-nek azt mondta: mint általában, "az élet írja a forgatókönyvet", ezért már az első alkalommal tartott értekezletén jelezte munkatársainak, hogy a Hevesen két héttel ezelőtt történt rendőr-roma konfliktusról szeretne tájékozódni, elemezni az esetet, és a rendelkezésére álló lehetőségek felhasználásával kivizsgálni "az egymásnak feszülő két álláspontot".

Kállai Ernő megbízatása idejére szünetelteti munkaviszonyát a Magyar Tudományos Akadémián, ahol társadalomkutatóként és jogászként az Etnikai-Nemzeti Kisebbségkutató Intézet romológiai kutatócsoportját vezette. A váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán átadta a tanszékvezetést, néhány alkalommal viszont fog tanítani abban az intézményben, amelyben az országban elsőként hozta létre a roma nemzetiségi óvodapedagógus és tanító szakot. Ezzel együtt nem kíván kivonulni a tudományos életből, továbbra is ír publikációkat, végez kutatásokat és tart előadásokat - jegyezte meg.

Az ombudsman hivatalába egyetlen "bizalmi" munkatársat vitt magával, László Boglárkát, aki korában a BKV Zrt.-nél dolgozott, és aki a hivatalban megüresedett titkárságvezetői posztot fogja ellátni. Kállai Ernő kijelentette: munkatársai közül mindenkinek bizalmat szavaz. "Szakmai körökben azt hallottam, hogy nagyon jó szakemberek dolgoznak ebben a hivatalban" - tette hozzá.

A 38 éves kétgyermekes ombudsman frissen festett irodájába csak néhány könyvet kíván átvinni korábbi munkahelyéről, a falra pedig édesapja festményeiből helyez el néhányat. Íróasztalán néhány apróbb személyes tárgy között lesz az a kő is, amelyre óvodás kislánya két hatalmas szemet festett, hogy azon keresztül kísérje figyelemmel édesapját, amíg munkaidejét tölti.

Kállai Ernőt 326 igen szavazattal, 14 ellenében június 11-én választott meg az Országgyűlés, és a kisebbségi ombudsman megbízatása hat évre szól.

C-PRESS - MTI -NOL.hu / Fotó: Móricz Simon

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2019.november 15-től 21-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2019-11-15
  Ma mozgékony hangulatban leszünk, szívesen megyünk hosszabb-rövidebb utakra. Jó alkalom a mai, hogy vidékre utazzunk, leróni kegyeletünket elhunyt családtagjaink felé. Hasznos mindezt összekötni egy rokonlátogatással. Ma felületesebben viszonyulunk kedvesünkhöz, talán az empatikus tulajdonságok sem tengnek túl bennünk. Figyelmetlenek lehetünk és ezzel nagyon megbánthatjuk szerelmünket. Talán ki szeretné nekünk önteni a szívét és még csak végig sem hallgatjuk.
 • Te jó vagy úgy, ahogy vagy!
  Folyton másoknak akarunk megfelelni, miközben megfeledkezünk arról, hogy ez úgy, ahogy van, lehetetlen. Megannyi szerepben éljük az életünket, vagyunk gyermekek, szülők, beosztottak és felettesek, házastársak és szerelmesek, szomszédok, barátok, virtuális influencerek?
  image
 • Kínai horoszkóp: a Disznó hónapja az újrakezdést hozza
  Meglehetősen változékony és különösen aktív időszak várható a Disznó hónapjában, ezért ahogy mindig, most is érdemes minél tudatosabban felkészülni rá.
  image
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2019.november 14-től 20-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek