Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Helycserés védekezés
2007-06-22 09:53
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

Heti VálaszA kormányátalakítás legfeljebb az MSZP-nek üzen. Gyurcsány Ferenc másodlagos frissességű kabinetjében Kiss Péter megerősödött, ám nagyobb felelősség is szakadt a nyakába.

 

"A Miniszterelnöki Hivatal a "boszorkánykonyhája" annak, ami a kormányban történik" - jelentette ki 2003-ban, első kancellária- miniszteri kinevezésekor Kiss Péter, megindokolva, miért tartja jelentősnek az először Kiss Elemér lemondása után megörökölt feladatot. A Gyurcsány Ferenc egyik fő pártbeli ellenlábasának tartott szocialista politikus múlt heti kinevezésével harmadszorra kerül ugyanabba a székbe.

 

Az új kormányszóvivők 

 

A jelen miniszterelnöke ugyanis 2004-es hatalomra jutásakor megtartotta a kancellária élén, hogy aztán a 2006-os választások után a szociális és munkaügyi tárca élére "száműzze" esetleges vetélytársát. (Medgyessy Péter bukása után az MSZP akkori vezetése Kiss Pétert jelölte miniszterelnöknek, s Gyurcsány ő ellenében lett kormányfő.)

A NAGY SZÍNJÁTÉK

Egyes értelmezések szerint Kiss a múlt heti kormányátalakítás győztese. A kancellária idén 50 milliárd forintos költségvetésével az egyik legjobban eleresztett tárca, s a - kormányfő-helyettesi posztján megerősített - új miniszter operatív irányítója lett a főbb döntéseket előkészítő kormánykabinetnek is. A testület elvi vezetője Gyurcsány Ferenc, tagjai közt pedig megtaláljuk Kóka János SZDSZelnököt, Veres János pénzügyminisztert és Szilvásy Györgyöt, a kancellária vezetőjéből a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterré lefokozott, ám a teljes bukástól megmentett politikust.

Bár Gyurcsány tervei szerint a kormányzati informatika Szilvásy alá kerülne, s a kancellária feladatainak egy részét a közigazgatás átalakításáért felelős tárca nélküli miniszterré kinevezett Draskovics Tibor (a megszűnő Államreform Bizottság vezetője) örökli, Kiss még így is fontos tisztségbe került. Azt viszont a majdani politikai helyzet fogja eldönteni, hogy mennyiben igyekszik Gyurcsány Ferenc ellensúlyaként fellépni, illetve tekintélyét mennyiben fogja arra használni, hogy vonakodó párttársait a kormányfő szövetségeseként a reformok mellé állítsa. "Kiss Szilvásynál százszor alkalmasabb annak a színháznak az eljátszására, hogy a szocialisták felé a nagy egyeztető szerepében tűnjön fel anélkül, hogy a reformok túlontúl felpuhulnának. A miniszterelnök meg közben időt nyer, legalábbis a következő nagy próbatételig, a 2008-as költségvetés elfogadásáig" - magyarázza lapunknak Gyurcsány Ferenc bizalmasa.

A kormányátalakítás másik olvasata szerint a miniszterelnök most ugyanazt játssza el Kiss Péterrel, mint amit Medgyessy Péter ővele, amikor az ambiciózus főtanácsadót megtette sportminiszterének. "Gyurcsányt kitették a napra, hogy olvadjon" - fogalmazott 2003 májusában lapunknak az MSZP bennfentese, akinek vélekedése ráillhet a kancelláriaminiszter mostani helyzetére is. Kiss szélesebb jogköre ugyanis egyúttal fokozott felelősséget jelent, s ezentúl a kormányzás árnyéka a korábbinál nagyobb mértékben vetül őreá is. Nem véletlen, hogy egyes szocialisták szerint a kormányátalakítás igazi kérdése az, hogy a politikus milyen feltételeket szabott a kancelláriaminiszterség elvállalásához.

BOTRÁNYRÓL BOTRÁNYRA

Bár a mindenkori kabinetek megalakulásának egyéves évfordulóján megszokott a sorok átrendezése, a mostani átalakítás egyik közvetlen kiváltó okát Szilvásy György tarthatatlan helyzete jelentette. Kormányzati forrásaink szerint az eddigi kancelláriaminiszter számára nagynak bizonyult a rá szabott kabát, és a tárcavezetéssel járó megannyi feladatot nem tudta teljes értékűen ellátni - ennyiben tehát van alapja a magyarázatnak, hogy a politikus (gyermeke születésére hivatkozva) időzavarba került. Szilvásy ugyanakkor a miniszterelnök hű társaként úgy kapta meg a nemzetbiztonság felügyeletét, hogy a nevéhez fűződő botrányok - a külföldi terrorfenyegetésről bedobott "értesülések", a Magyar Nemzet újságíróinak zaklatása, az Egymásért Alapítvány visszaélései - miatt arra is rászolgálhatott volna, hogy eltávolítsák a területnek még a környékéről is.

Informátorunk szerint a kinevezésnek van egy kézenfekvő magyarázata: a miniszterelnöknek nemigen van más bizalmi embere, akire rá tudná bízni ezt a kényes feladatot. Sőt, ha valami csoda folytán megvalósulna Szilvásy régóta dédelgetett, eddig a Fidesz habozásán elakadó terve, és - a másik Gyurcsány-ellenpontnak tartott - Szekeres Imrétől meg tudná szerezni a katonai titkosszolgálatokat is, új posztja még jelentősebbé válhatna; a fegyvertény pedig az MSZP elnökhelyettesének gyengülését is jelezné. A honvédelmi miniszter erőtlenedésére azonban nem mutatnak jelek, ha csak az nem, hogy nem sikerült megvédenie a vele egy platformon lévő Lamperth Mónikát attól, hogy az önkormányzatok már belakott világát a szociális és munkaügyi tárcára cserélje. Persze Lamperthet sem kell félteni, hiszen új minisztériuma is befolyásos, a pénzosztásra számos alkalmat kínáló hely, többek közt az Új Magyarország fejlesztési tervnek a területet támogató, több tízmilliárd forintról rendelkező programjaival.

KI IDőT NYER, ÉLETET NYER

A miniszterek között azonban a legtöbb pénzről a kormányfő "felfedezettje", az önkormányzati és területfejlesztési minisztérium élére kerülő Bajnai Gordon fog rendelkezni, hiszen új munkakörében is felügyelheti a fejlesztési tervek végrehajtását és az uniós források felhasználását. Előrelépése ugyanakkor abban az esetben válhat valóban jelentős tényezővé, ha igazak azok a - Stumpf István politológus által is osztott - vélekedések, melyek szerint Gyurcsány Ferenc végzetes meggyengülése esetén Bajnai lehet a miniszterelnök egyik alternatívája.

A kormányátalakításhoz az SZDSZ-nek annyi hozzászólnivalója volt, hogy a párt leszögezte: tudomásul veszi a döntést, ám maga is javaslatokkal áll elő. Amellett, hogy a szabad demokraták nem bíznák Szilvásyra a kormányzati informatikát, hétfőn azt szorgalmazták, hogy Garamhegyi Ábelnek, a gazdasági tárca államtitkárának személyében legyen a kormánynak egy, a külgazdaságért felelős biztosa, a kormánykabinet ülésein lehessen jelen Horn Gábor, a koalíciós egyeztetésért felelős államtitkár, s cserébe felajánlották, hogy a testület munkájában az MSZP oldaláról vegyen részt Draskovics Tibor, illetve Gál J. Zoltán is.

"Ha az európai parlamenti választáson nem leszünk sikeresek, akkor elküldhettek" - ígérte Gyurcsány Ferenc tavaly októberben a személyéről tartott bizalmi szavazáson a kormánypárti frakciók tagjainak. Lapzártánkkor a koalícós egyeztetés még nem ért véget, ám annyi már látszott: bár a szocialisták mind szorosabb felügyelet alá fogják a miniszterelnököt, a politikus a sorok rendezésével addig is némi időt - és ami még ennél is fontosabb: életet - nyert.

 

C-PRESS - Heti Válasz 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Sport hírek