Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Roma származású szóvivője lesz a kabinetnek
2007-06-16 12:34
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

OrszágházÁtszabta kormányát Gyurcsány Ferenc - a várakozásokhoz képest nem kicsit, nagyon. Mert nemcsak a gombokat cserélte fel, illetve ki, de a kormányzati kabát fazonját is átalakította. Nem csupán a miniszterek körét bolygatta meg, hanem részben a struktúrát is átformálta.

 

A miniszterelnök tegnap bejelentette, hogy július elsejétől átalakítja kormányát. A változások tengelyében a kormányzati központ, azaz a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) van, ahol Szilvásy Györgyöt Kiss Péter váltja. Csak ennek következtében összesen öt poszt cserélt gazdát. Szilvásy, az előd, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterként folytatja (ő felel a kormányzati informatikáért is), a kormányfő államtitkárt is rendelt mellé, Iváncsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium jelenlegi államtitkára segíti. A HM "vezérkarát" így ki kell pótolni, ott Vadai Ágnes lesz az államtitkár. Ez egyben annak beismerése, hogy hiba volt 2002-ben, az "áramvonalasítás" jegyében a polgári titkosszolgálatokat a kancelláriát vezető miniszter felügyelete alá rendelni.

Kiss távozása a Szociális és Munkaügyi Minisztériumból (SZMM) két pozíciót nyitott ki. Utódjául ugyanis Gyurcsány Ferenc Lamperth Mónikát, az önkormányzati és területfejlesztési tárca vezetőjét szemelte ki. E minisztérium új gazdája Bajnai Gordon, aki eddig kormánybiztosként a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget vezette.

Az államreform-bizottságot szintén kormánybiztosként irányító Draskovics Tiborra az újra osztott szerepek közül szintén egy tárca nélküli miniszteri poszt jutott - a MeH-ben dolgozik majd, s a központi közigazgatás szervezése, koordinálása lesz a dolga. A személyi váltások mennyiségi summája: két kormánybiztosi poszt megszűnt, két tárca nélküli miniszterit létrehoztak (a két pozíció fizetése ugyanaz), és teremtettek még egy államtitkári helyet.

Eddig a kormányátalakítás szigorúan vett személyzeti része. Ám a miniszterelnök - legalábbis ezt mondta - ezúttal sem az emberhez keresett új rendszert, hanem fordítva. Márpedig alaposan megforgatta a jelenlegi szisztémát. Kiss nem abba a Miniszterelnöki Hivatalba jön vissza, mint amiből elment. A hivatal mind szervezetében, mind pedig feladatkörében átalakul, s nem csupán azért, mert Draskovics a MeH operatív embere, Kiss pedig elsősorban a politikai kooperációt végzi. Ráadásul Gyurcsány létrehozza a hetente ülésező kormánykabinetet, a politikai döntéshozatal új testületét. A "kiskormányt" a két koalíciós párt elnöke, a gazdasági, a társadalompolitikai és a nemzetbiztonsági kabinet vezetője alkotja. Így helyet kap benne Gyurcsány, Kóka János, Veres János pénzügyminiszter, Kiss Péter, valamint Szilvásy György. Szilvásy, tehát mint a miniszterelnök bizalmi embere nem kerül ki a politikai stratégiaalkotó centrumból. Ez az ötös fogat dolgozza ki ugyanis a legfontosabb kérdésekben a követendő álláspontot.

A miniszterelnök vezette testület második embere Kiss, az ő gondja, hogy a koalíciós pártokkal és a kabinetvezetőkkel együttműködve világos politikai mandátumot alakítson ki közép- és hosszú távú kérdésekben. Vagyis a klasszikus kancelláriaminiszteri szerep megváltozik. Ahogy a MeH vezetőcseréje nyomán - ha nem is gyökeresen - a politika is. A reformtempó persze nem lassul, csak jön a Kiss és Lendvai Ildikó által gyakran emlegetett konszolidációs politika, amely a fontos ügyek gyors megoldására, illetve több "emberi" nyelven szóló magyarázatra épít.

A megszűnő államreformbizottság bázisán megalakul a kormányfő szakmai, politikai, stratégiai tanácsadó testülete, amit szintén Draskovics vezet. Az kérdés, hogy a grémium érdemi szerepe mekkora lesz, már csak azért is, mert a korábbi csapattagok is panaszkodtak a rendszertelen, sokszor formálisnak tekinthető ülésekre.

Ahogy a második Gyurcsány-kormány megalakulásakor, közvetlenül a miniszterelnökhöz rendelten, a direkt pártpolitikától - legalábbis elvben - független, szimbolikus államreform-bizottság, úgy a másik önálló szervezet, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség sem maradt érintetlen. Ha csak részben is, de betagozódott a miniszteriális rendszerbe. A szervezet vezetője, Bajnai Gordon az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium élén folytatja munkáját, egyben miniszterként felügyeli az ügynökséget. Hogy az ágazati és a pártérdekek ne érvényesülhessenek az uniós pénzek elosztásakor, arra a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület öt, a MeH-hez tartozó államtitkára ügyel. Baja Ferenc, Burány Sándor, Kolber István, Magyar Bálint és Németh Imre az úgynevezett "ellensúly" - helyük és funkciójuk konkrét értéke nehezen mérhető. Egy azonban biztos: Gyurcsány mostani döntésével gyakorlatilag szakított korábbi alapvetésével, miszerint az állam akkor működik hatékonyan, ha a pártemberek vezette tárcák feje felett központi kormányzati szervek ügyelnek a változásokra és a különböző pénzekre. És egy régi ellenzéki panaszt is orvosolt: ezentúl az uniós pénzek egyik nagy elosztó bázisának vezetője - miniszterként - interpellálható lesz a parlamentben.

A Népszabadság értesülése szerint néhány napon belül bejelentik a hamarosan munkába álló két új kormányszóvivő kilétét. Az egyik Daróczi Dávid (35) lesz, a Kormányszóvivői Iroda teológiát végzett roma származású vezetője, a másik pedig Budai Bernadett (30) politológus, aki a Vision Consulting elemzőjeként korábban többször bírálta a kormány kommunikációját. 

 

C-PRESS - NOL.HU 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Sport hírek