Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Choli Daróczi József: Milyen társadalmi szükségletek indokolják a cigány politika egységesülését
2007-06-11 13:36
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Choli Daróczi JózsefMindaddig, amíg a cigányság "Rosszhiszemű-, Jogcím-, Foglalkozásnélküli-, Vagyon- és Hajléktalan, Képzetlen, Kifosztott és Kisemmizett, Megtűrt és Prostituált Társadalmon Kívüli" népcsoportja az országnak, mindaddig, amíg a "cigánybűnözés" nem cigány bűnözés Magyarországon, addig nincs jelentőssége, nem értelmezhető az oktatási-, foglalkoztatási-, lakhatási-, megélhetési-, beilleszkedési integráció fogalma.

 

 

Éppen a napokban, 2007. június 8-án került a kezembe egy meglehetősen szűkszavú tudósítás arról, hogy Farkas Flórián, a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség elnöke kétnapos tanácskozást tartott mintegy kilencszáz (900) település cigány képviselőivel. A tanácskozás eredményeként létrehozták a Cigány Önkormányzatok Országos Szövetségét. Naiv kérdésnek tűnik, de rólam köztudott, hogy mindig is naiv voltam, főleg cigánypolitikai (nem cigány politikai) kérdésekben, így hát naiv módon megkérdezem, hogyha létrejött, márpedig létrejött a Lungo Drom és az MCF Választási Koaliciója közötti megállapodás, miért nem e megállapodás szellemében, miért nem a cél szem előtt tartásával próbálnak a cigányok együtt dolgozni a még mindig nagyszámú nincstelen, kisemmizett, szegény, a még nem polgárosodott cigányság érdekében az Országos Cigány Önkormányzat keretein belül, amely önkormányzatnak Farkas Flórián is tagja?

A magyarországi cigányság, mint társadalmi jelenség azt a jövőbeni rémképet jeleníti meg, amely szerint a magyarországi cigányság húsz, negyven év múlva az ország legkiszolgáltatottabb koldusa; zárt intézetek: börtönök, árvaházak, gyermekotthonok, ideggondozó intézetek (sárgaházak), illetve a zárt intézeteken kívüli cigányság a népbetegségek biológiai bombái lesznek.

Ezeket a "biológiai bombákat) a többségi társadalom (joggal) kirekeszti majd a társadalomból, éppen az önvédelem etikája okán. Létrehozza a cigány rezervátumokat, az elkülönített gettókat (amelyeket egyenlőre cigány telepeknek fognak hívni), mert csak így tud majd védekezni a fertőzésekkel szemben a társadalom.

Megkérdezhetném magamtól (ha megmerném szólítani magamat), lesznek-e cigány rezervátumok Magyarországon? Igen, lesznek! Mondanám magamnak. Csak idő és cigánypolitikai helyzet, cigánypolitikai szituáció kérdése. Ugyanis, a cigánykérdés mai állása szerint az, ahogyan a mindenkori kormányok, azok alegységei, a végrehajtó hatalom intézményei látva a cigány önszerveződések tehetetlenségét, egymásra acsarkodását, hogyan kezelik, merthogy mi másként kezelhetnék a cigányügyet, perspektivikusan csak a rezervátumok és a zárt intézmények víziója jelenhet meg lelki szemeink előtt. Ez látszik az egyetlen megmaradási lehetőségnek a magyarországi cigány számára. De vajon így megmaradhat?

Mindaddig, amit van faji megkülönböztetés Magyarországon, Európában, addig lesznek devianciák is, mert az egyik megléte gerjeszti, provokálja a másik kialakulását, létrejöttét (ha még nem volt meg), megmaradását és működését. A jelenség egy bipoláris kapcsolatrendszer. A két jelenség egymást feltételezi és egymásból táplálkozik. Mégis, azt kell mondanom, mindaddig, amíg:

Egy embercsoport keresi helyét a világban, Európában, Magyarországon, küzdve saját maga rossz beidegződéseivel is, tudattalanul is. Mindaddig, amíg helyzetét súlyosbítja a széthúzás, a kiérlelt azonosságtudat hiánya, az aktív szellemi vezetőréteg szűk köre és szervezetlensége, az elégtelen nyilvánosság és a közös akció erejében vetett hit hiánya, addig nem oldódik, nem oldódhat meg a cigánykérdés Magyarországon.

A Lungo Drom akciójában azért lepődtem meg, mert alapjában véve nem kellene, hogy meglepő legyen. Egy Cigány Polgári Szövetség miért ne hívhatna össze egy akár egyhetes tanácskozásra minimum 900 embert, ha meg van hozzá a polgári költségvetése. De nem kilencszáz emberről van szó, kilencszáz település cigány önkormányzatáról. Azt pedig tudjuk, hogy a települési cigány önkormányzatok 5 fős testületek. Akkor pedig Lakitelken 900X5 fő volt jelen.  Hogyan fértek el kétnapon keresztül, hol?

Miből és mit ettek-ittak? Vagy mi közöm hozzá? Ez igaz.

Ha valóban a cigány polgárság (?) volt jelen Lakitelken, akkor nincs kérdésem a finanszírozást illetően sem, mert a polgárságnak többek között az is az ismérve, hogy van pénze, tudja "saját" rendezvényeit finanszírozni.

Mint naiv ember újra meg kell kérdeznem, vajon tényleg van ma Magyarországon 4500 cigány polgár, akiknek van annyi és akkora tőkéje, hogy tudja finanszírozni a tanácskozás költségeit? Ha igen, akkor bravó Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség! Így kell ezt csinálni. Sokkal szimpatikusabb jelenség, mint szociális segélyekért kuncsorogni a települési önkormányzatok szociális ellátórendszerek intézményeinél.

Persze, olvasgatva a rövid és nagyon szűkszavú tudósítást, az is az eszembe jut, ki, kik írták alá Lezsák Sándorral az "új, vagy talán a legújabb" polgári szövetség együttműködési megállapodását? Vajon nem "megint" csak Farkas Flórián? Lehet, hogy csak ő volt jelen a lakitelki tanácskozáson?

Vajon miért nem akarja tudomásul venni a Lungo Drom, azt, hogy nem megy neki, hogy lejárt a politikai ideje és a politikai hitele, hogy valami baj van a Lungo Drom kommunikációjával, vagy a politikája, a cigány politikája sántít valahogy, valahol.

Kedves Flórián!

Mint régi haverod, nem kritizálni akarlak, csak öreg barátodként tanácsot szeretnék adni. Ha szabad. Önvizsgálat, önmérséklet, és a politikatudomány nagyon magas szintű ismerete szükséges (ma már) a cigány politikai győzelemhez is.

Maradok tisztelettel, régi harcos társad:

Choli Daróczi József


Budapest, 2007. július 11. 

C-PRESS - Choli Daróczi József      

Kapcsolódó anyagok:

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Sport hírek