Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A szomorú cigányasszonyból nem lesz titkárnő
2007-06-07 09:52
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Roma közösségi ház DebrecenbenNem sok esélye van valóra váltania álmát annak a roma nőnek, aki polgármesteri hivatalban akar titkárnő lenni - derül ki a TÁRKI vizsgálatából. A kutatók fényképeket mutatva érdeklődtek a jelentkezők esélyeiről, és megállapították, egyértelmű hátrány a roma származás, viszont javíthat az esélyeken az arckifejezés.

 

Mennyire van jelen a diszkrimináció a munkakeresésnél? - erre a kérdésre keresi a választ a TÁRKI kutatássorozata. A legújabb elemzésben azt vizsgálták, hogy vajon mekkora eséllyel vágnának neki egy állásinterjúnak a roma és nem roma jelentkezők. A kutatás során megkerestek 500 önkormányzati vezetőt, és megmutattak nekik hat fényképet - három roma és három nem roma nőét -, majd megkérdezték tőlük, melyiküket vennék fel titkárnőnek.

A tesztelők önéletrajzában ugyanolyan végzettségi adatok szerepeltek, vagyis gyakorlatilag csak a külsejükben különbözhettek - tudtuk meg Dencső Blankától, a TÁRKI kutatójától, aki elmondta azt is, hogy kisebb és nagyobb méretű településeket egyaránt bevettek a tesztelésbe, és a polgármestereket kérték meg a válaszadásra, de akadt, ahol az alpolgármester fogadta a kérdező-biztosokat. A települési vezetők feladata az volt, hogy sorrendbe állítsák a jelentkezőket.

Fontos, hogyan néz ki

"Eredményeink alapján elmondható, hogy az önkormányzati vezetőknek fontos, hogy a titkárnőjelölt hogyan néz ki, milyen a külseje" - írják a TÁRKI kutatói, akik szerint összességében látszik, hogy "a nem romák esélye a titkárnővé válásra sokkal nagyobb volt, mint a romáké". Egyedül a jókedvű, fekete-fehér képen szereplő, középkorú roma nő rúghatott volna labdába, bár a vidám arcú, színes fotón bemutatott, nem roma jelentkező mellett a legtöbb helyen esélye sem volt arra, hogy megkapja a munkát.

A kutatás részeként megkérdeztek ezer felnőtt magyarországi lakost is. Az derült ki, hogy ők is hasonlóan választanának, mint az önkormányzati vezetők, de "a roma származás okozta hátrány még erősebb lenne". Nagyobb ugyanis a különbség a romák és a nem romák esélyei között utóbbiak javára. A megkérdezettek túlnyomó része - a polgármesterekkel ellentétben - nem részesítette előnyben a fekete-fehér fényképen szereplő, vidám középkorú roma nőt sem.

A komoly arcú roma férfiból lehet portás

A férfiak esetében is hasonló módszerrel mérte a TÁRKI a diszkriminációt. Portás állásokra adtak be jelentkezést a kérdezőbiztosok, és ugyanúgy hat képet - három roma és három nem roma férfiét - mutattak az önkormányzati vezetőknek és az ezer megkérdezettnek. "Általában ebben a munkakörben is nagyobb esélye van egy nem roma kinézetű személynek" - írják a TÁRKI kutatói, de megjegyzik azt is, hogy a fekete-fehér képen bemutatott, komoly arcú roma férfinak azért van esélye, "sőt, a lakosság őt választaná legnagyobb eséllyel portásnak".

A TÁRKI más eszközökkel is vizsgálja a munkahelyi diszkriminációt. Az [origo] is beszámolt annak a kutatásnak az eredményéről, amelynek során sport- és ruhaboltokat jártak végig a tesztelők, hogy kiderítsék: milyen esélyekkel találhat munkát egy nő, ha roma származású vagy, ha kövér. Az álláskeresés során a roma és a túlsúlyos jelentkezők közel kétszer annyi diszkriminációra utaló magatartás-elemmel szembesültek, mint a kontrollszemélyek.

Simonovits Bori, a TÁRKI kutatója az [origo]-nak elmondta, hogy a sorozat része volt egy olyan vizsgálat is, amelynek során roma és nem roma férfiak telefonon jelentkeztek különböző - jellemzően eladói, pultos, felszolgálói - állásokra. Ennek eredményét majd csak később hozzák nyilvánosságra, de meglepő lenne, ha annak alapján gyökeresen más kép rajzolódna ki, Simonovits szerint ugyanis a különböző módszerekkel végzett tesztelések alátámasztották egymást.

 

C-PRESS - Origo 

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Sport hírek