Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

MÉGIS KINEK A HOLOCAUSTJA?
2007-04-17 11:58
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
ImageMiért nincs Cigány Holocaust emlékház?
Miért nincs Mária Terézia és II. József cigány törvénytár és kutató központ? De miért nincs semmilyen cigány emlékbizottság, még doni sem, pedig cigány baka is megfagyott a Don-kanyarban.

 

 

Hát azért:

- mert a cigányságon kívül senkit nem érdekel, mert senkinek nem fáj, még a romáknak sem a cigány áldozatok emléke.

- mert a cigányságon kívül senki más nem szeretné, ha kialakulna egy valóságos ismerettel rendelkező cigány történelmi tudat.

- mert nem csak a magyarság, a zsidóság sem szeretne osztozkodni a cigánysággal. még a fájdalmon sem.

 

- mert a romák, mint a cigányság krémje arra sem kíváncsiak, hogy hány cigány hegedű, hány cigány nagybőgő égett el a náci gázkemencékben.

- mert a zsidó rabbik szégyellnék, ha őket egy kalap alá vonnák a cigány szegkováccsal, a cigány teknővályóval, a cigány vályogvetővel, a cigány lókupeccel, a cigány kártyavető jósnővel, vagy akár a roma brácsással, kontrással. Még a szenvedésben, még a halálban, még az elégetésben is.

Európa folyamatosan ellopja a cigányság emlékezését. Ellopta a meséinket, a dalainkat, ellopja a nyelvünket; ellopja gyermekeink ajkáról a szót.

A cigányság és romaság európai történelme a folyamatos cigány holocaust története.

Nekünk a náci holocaust csak egyike volt - méghozzá nem is a legnagyobb - áldozatokat követelő - bár a legdurvább tragédiája.

2007. április 13-án (pénteken) jártam a Terrorházában, ahol egyetlen egy cigány nevet, fényképet nem láttam, egyetlen szót sem hallottam a fasizmus cigány áldozatiról.

Ellopta valaki az áldozatainkat? Gondoltam magamban. Aztán április 14-én, 15-én, 16-án újra meg újra, mindennap rádöbbentem, hogy valaki valóban ellopta az áldozataink emlékét, ugyanis sem a Magyar Televízió egyetlen csatornája sem, sem a Magyar Rádió egyetlen adója sem, de a magyarországi újságok, lapok sem emlékeztek meg, sőt, a felvonuló parlamenti pártok képviselői, a kormány és a parlament a köztársaság képviselői sem említették meg, hogy a náci koncentrációs táborokban 70.000 magyarországi cigány embert is elégettek, elgázosítottak, a Dunába lőttek, elevenen eltemettek,  nem csak 6.000.000 zsidót Európából.

Aztán mára már az is eszembe ötlött, kinek kell, kinek kellene megemlékeznie a MI áldozatainkról? Nem nekünk, cigányoknak, romáknak és beásoknak? Nem minket terhel a felelősség, hogy hagyjuk, elfelejteni a múltunkat, a nyelvünket, a kultúránkat, az áldozatainkat, a halottainkat?

De bizony a mienk! És ne jusson eszünkbe sem másokat okolni, mások vállára rakni ezért a mulasztásunkért a felelősséget!

 

Budapest, 2007. április 17.

                                                                       ChoDaJó / Vajda Imre  

 

C-PRESS - 2007. április 17.

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.május 28-tól június 3-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-05-28
  Vidám hangulatban telik a nap, tele leszünk energiával és lendülettel. Talán még az sem bosszant, ha több munkával kell megküzdenünk, mint máskor. Főnökünk utasítgatásait viszont nehezen viseljük. Ma sikerrel foglalkozhatunk magas vérnyomásunk kezelésével. Vérnyomáscsökkentő gyógynövények segítségével komoly eredményeket érhetünk el. Ilyen a fokhagyma, vöröshagyma, medvehagyma. Tartózkodjunk a kávé, csokoládé fogyasztásáról, nem is beszélve a cigarettázásról.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.május 27-től június 2-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-05-27
  Ma tetterőnk visszatér, határozottak, gyorsak vagyunk. Önbizalmunk maximálisan megnyilvánul, biztosak vagyunk a szaktudásunkban, tehetségünkben. Sajnos hajlunk rá, hogy túlságosan előtérbe toljuk magunkat. Ma a gerincünk napja van, - figyeljünk a helyes testtartásra. Ha görbén járunk, akkor a rossz közérzet állandósulhat. Megjelenhet a hátfájás, az egyensúlyunk is kibillen. Talán egy minőségi talpbetét enyhíti a problémát. Hordjunk minél gyakrabban egészséges cipőt!
 • Heti általános horoszkóp 2020.május 26-tól június 1-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek