Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"Auschwitz után nem lehet büntetlenül zsidózni, cigányozni"
2007-04-16 08:11
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
ImageBudapest a holokausztra emlékezett.
Erős rendőri védelem mellett, de rendbontásoktól mentesen zajlott a holokausztra való emlékezés tegnap Budapesten.

 

 

 

A Terror Házánál Schmidt Mária, Szili Katalin és Balog Zoltán mondott beszédet, az "Élet Menetén" pedig részt vett Gyurcsány Ferenc kormányfő, de képviseltette magát a főváros vezetése, a diplomácia és a zsidó egyház is.

 

Emlékezés a Terror Házánál

 

A Terror Háza a Terézvárosi Önkormányzattal, a Magyar Országgyűléssel és a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetemmel közösen emlékkoncerttel tisztelgett az áldozatok előtt. A rendezvényen megjelent több politikus Orbán Viktortól Hiller Istvánig, a történelmi egyházak képviselői, David Admon izraeli nagykövet, számos diplomata és közéleti személyiség és legalább 300-400 résztvevő. Emellett, ahogy az sajnos mostanában járja, jelentős erőkkel képviseltette magát a rendőrség, és az esernyős tojáskapkodók is.

Rájuk szerencsére nem volt szükség, az ünnepség a közös és békés emlékezés jegyében zajlott. Beszédet mondott Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója, Szili Katalin házelnök és Balog Zoltán, az országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának fideszes elnöke is.

Nincs magyarázat

 

Schmidt Mária köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy ami hatvanhárom évvel ezelőtt történt, arra „nincs magyarázat”, és nemcsak a zsidóság, hanem Európa és a magyarság tragédiája is. Emlékezni pedig azért kell, mert a tragédiák által szétvert közösséget újra egybeforraszthatja, és összetartja a nemzetet.

A Zeneakadémia kórusának közel félórás koncertje előtt Szili Katalin, majd Balog Zoltán egyaránt figyelmeztettek arra, hogy a tragédia mindannyiunké, és az emlékezés, az önvizsgálat legfőképpen azért fontos, hogy a jövőben ne történhessenek meg újra olyan események, melyek következménye a holokauszt lett.

Szili Katalin szerint a kontinensünkön „akár egy vírus”, ismét felütötte fejét az antiszemitizmus, a vallási és faji intolerancia, mely ellen védekezni kell. „Auschwitz után nem lehet büntetlenül zsidózni, cigányozni” – mondta Szili, aki szerint ugyanez vonatkozik azokra a jelképekre is, melyek után egyszer már a „füstölgő halál” maradt. Balog Zoltán beszédében ugyanezen a gondolatok mellett arra is figyelmeztetett, hogy az antiszemitizmus vádját sem lehet éppen ezért a mindennapi politika eszközévé degradálni.

Minden körülmények közt

 

Mindkét politikus a közös emlékezés fontosságát hangsúlyozta. Az Országgyűlés elnöke szerint tudatosítani kell a következő nemzedékekben, hogy az alapvető emberi értékek védelmében „mindig, minden körülmények közt” fel kell emelnünk a szavunkat.

Balog Zoltán Radnóti Miklósra, Petschauer Attila olimpiai bajnokra és más, ismeretlen áldozatokra emlékeztetve annak a szükségességére is figyelmeztetett, hogy egymás tragédiáit, a kommunizmus, a holokauszt okozta szenvedéseket, a zsidók, cigányok, svábok, magyarok sebeit, s ezáltal egymást kölcsönösen tudjuk tisztelni. Egyben képesek legyünk a bocsánatkérésre, és a megbocsátásra egyaránt.

Az Élet Menete

 

Ugyancsak erős rendőri védelem mellett, de minden rendbontástól mentesen zajlott le a holokauszt emléknapján az "Élet Menete". A budapesti gettó létrehozásának 63. évfordulóján (pontosabban annak közelében: a gettót 1944. április 14-én hozták létre) a menetet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vezette, feleségével, Dobrev Klárával, és egyik fiával, Bálinttal.

A kormányfőn kívül a menetben jelen volt Lendvai Ildikó, az MSZP, Eörsi Mátyás, az SZDSZ, Navracsics Tibor, a Fidesz és Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője. Rajtuk kívül a politikai elitet Kóka János SZDSZ-elnök, Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter, Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Szili Katalin parlamenti elnök, Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke, Fónagy János, az Orbán-kormány közlekedési minisztere, Gusztos Péter, az SZDSZ parlamenti frakcióvezető-helyettese, Steiner Pál, az MSZP fővárosi frakcióvezetője és Schiffer János volt kulturális főpolgármester-helyettes képviselte.

A menet este fél hét körül indult el a Páva utcai Holokauszt Emlékközponttól, s körülbelül egy órával később érkezett meg a Dohány utcai zsinagógához. A főváros képviseletében itt Horváth Csaba főpolgármester-helyettes mondott rövid beszédet, aki elmondta: Budapest sok tízezer tehetséges, szorgos lakóját veszítette el a világháború idején. Hozzátette: a fájdalom még nagyobb, hogy tudjuk: elődeink egy része tettese vagy közömbös szemlélője volt a hat évtizeddel ezelőtt történteknek.

Megalkuvás, irigység, gyávaság és bűn

A Dohány utcai zsinagógánál a rendezvény "műsorvezetője", Till Attila azt mondta: a holokauszt felelősséget ró ránk, amely elől nem menekülhetünk. "A magyar állam megtagadta, meghurcolta és a halálba küldte saját polgárait". Till Attila szerint "megalkuvásból, irigységből, gyávaságból és bűnből állt össze a tragédia".

Szili Katalin házelnök beszédében úgy fogalmazott: a holokausztra nem lehet szokványos módon emlékezni. Az Országgyűlés elnöke Márai Sándort és Theodor Wiesengrund Adornót idézte. Szili szerint nem a bosszú miatt kell emlékezni, hanem általa kell megakadályozni, hogy a "füstölgő halál" visszatérjen. "Bár a politika a kompromisszumok művészete, de ebben nem ismerünk alkut" – tette hozzá Szili Katalin.

Warren L. Miller, az Amerikai Egyesült Államok elnökének különmegbízottja beszédében XXIII. János pápát méltatta, aki – mielőtt még a katolikus egyház vezetőjévé választották – keményen szembeszállt az antiszemitizmussal. Az egykori egyházfő emléktábláját fel is avatták vasárnap a Dohány utcai zsinagógánál.

Aktuálpolitikai felhangja Zoltai Gusztáv, a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója beszédének volt, aki felidézte, hogy a futtballmeccseken rendszeresen elhangzik az "Indul a vonat Auschwitzba" mondat. "Ha nincs törvény, ezt a mocskos mondatot szabadon lehet mondani" – tette hozzá.

Ha zsidóznak, zsidónak kell lenni

"A magyar zsidóság nem sanda versenytárs, hanem jó partner és hűséges barát" – mondta Zoltai, aki úgy fogalmazott: "Auschwitzban a morált gyilkolták meg".

Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi igazgatója beszédében igazságszolgáltatást kért Képíró Sándor és Zentai Károly ügyében. Vámos Miklós író – aki a rendezvény talán legjobb beszédét mondta – Gyurcsány Ferenc korábbi, és Demszky Gábor főpolgármester egy még korábbi beszédével párhuzamosan azt mondta: "ha zsidóznak, zsidónak kell lenni, ha cigányoznak, cigánynak kell lenni, ha cseheznek, csehnek kell lenni és ha éppen magyaroznak, akkor magyarnak kell lenni".

A rendezvényen felolvasták Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-Budapesti érsek levelét és ugyancsak beszédet mondott Kardos Péter főrabbi. A megemlékezésen dalokkal lépett fel Gerendás Péter, Somló Tamás és Heilig Gábor.

 

C-PRESS - Hírszerző - 2007. április 16.

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek