Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Sólyom László roma művészeket és tudósokat fogadott
2007-04-15 13:23
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
ImageAz államfő a Nemzetközi Roma Nap ünnepségén leszögezte: a cigányságnak nem asszimilációra, a többségi társadalomban való feloldódásra van szüksége, hanem identitásának megőrzésére. A köztársasági elnök a Nemzetközi Roma Nap alkalmából a média, a roma kulturális és tudományos élet több mint félszáz jeles képviselőjét fogadta pénteken a Sándor-palotában.

 

 

Sólyom László ünnepi beszédében emlékeztetett: a Romák Világnapja április 8-án van, és ez a roma kultúra, a cigányság identitásának az ünnepe, ahogyan azt 1971-ben Londonban, az első alkalommal tartott világkongresszuson is megfogalmazták.

A Sándor-palotában rendezett fogadáson a köztársasági elnök úgy fogalmazott: civil elnökként nem politikusokkal kívánt találkozni, hanem - a roma értelmiség "színe-javát" vendégül látni, hogy kifejezze tiszteletét és megbecsülését a roma képzőművészek, költők, zenészek, valamint a tudományos élet és a média képviselői felé, és éreztesse a roma társadalom fontosságát.

Az államfő leszögezte: a cigányságnak nem asszimilációra, a többségi társadalomban való feloldódásra van szüksége, hanem identitásának megőrzésére. Hozzáfűzte: azok a művészek, akik a fogadásra meghívást kaptak, példát mutatnak a társadalomnak, mert büszkék arra, hogy cigányok, mert megmutatták, hová lehet eljutni.

Sólyom László azt mondta, ma súlyos problémák terhelik a roma társadalmat, de ez "nem időzített bomba", közösen kell megoldani a napi éhezés és a szegregáció kérdését, ami már területileg is sújtja a cigányságot. A köztársasági elnök szerint a jelenleg legalább 600 ezres cigányság 15 év múlva akkora lélekszámot fog képviselni Magyarországon, mint az Erdélyben élő magyarok.

Történtek kormányzati lépések, intézkedések, de mindez nem elég, sok kérdést újra kell gondolni - jelentette ki. A köztársasági elnök arra kérte a roma társadalmat, hogy a számukra legfontosabb kérdésekben fogalmazzák meg álláspontjukat, döntsék el, mi a különbség a speciális és a szegregált programok között.

Példaként említette a kisebbségi önkormányzati rendszert, amelyet több európai ország jónak tart, Magyarországon viszont sokak szerint nem jól működik, nem váltja, váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A Sándor-palotában rendezett fogadáson a köztársasági elnök arról is beszélt, hogy a találkozó nem egyszeri gesztus a cigányság irányában. Mint elhangzott, Sólyom László szeretné a kapcsolatot fenntartani, figyelmét érzékeltetni a romák irányában, ezért a Sándor-palota mindig nyitva áll előttük. Megemlítette az államfő, hogy a határon túli magyarok ügyében sokszor felszólalt, így azt a roma társadalmat sem hagyhatja figyelmen kívül, amely Magyarország számára külön helyet foglal el.

A rendezvényre meghívott roma művészek és értelmiségiek "nagy élménynek" és egy "nemes gesztusnak" tartották, hogy a köztársasági elnök első ízben tartott ilyen jellegű, zárt körű fogadást.

Fátyol Tivadar zeneszerző, a Rádió C igazgatója úgy fogalmazott: "végre a politika komolyan veszi a cigányság ügyét, ez a találkozó a közös érdemi munka első lépése". Hozzátette: Sólyom László beszéde a média felé is üzenet, hogy pozitív képet is közvetítsenek a romákról.

Kállai Ernő szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia kutatója azt mondta, a találkozó népszerű, pozitív példa lesz azoknak is, akik mást gondolnak a romaügyről, és eddig nem tartották fontosnak az ilyen jellegű gesztusokat.

Szakcsi-Lakatos Béla zeneszerző, Liszt Ferenc-díjas dzsessz-zongoraművész úgy fogalmazott: a cigányságnak egységbe kell tömörülnie és nem a hatalomra törekednie, mert csak így lehet célt érni. Véleménye szerint amellett, hogy a cigányzenészeknek egyre nehezebb a sorsuk, a cigányságot magas állami elismerésekkel díjazzák, és ez nagy előrelépés.

Csemer Géza író, rendező véleménye szerint viszont a cigány értelmiség és társadalom nincs megbecsülve, mivel nincs múzeuma, színháza, újságja, hátrányos helyzetüket pedig folyamatosan éreztetik.

A romák első világkongresszusát 1971-ben Londonban tartották, akkor az Indiából és húsz másik országból érkezett küldöttek elfogadták a roma nép szimbólumát, zászlaját, mottóját, himnuszát, és április 8-át nemzetközi roma napnak nyilvánították. Magyarországon 2003 óta ezen a napon tartják a roma közösségek napját. Világszerte mintegy 13-15 millió cigány él, közülük 12 millió Európában; Magyarországon becslések szerint jelenleg 600-700 ezer roma él.
 

C-PRESS - Híradó - 2007. április 15.

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

cURL error 60: SSL certificate problem: certificate has expired

 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek