Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék *** Az EMMI minisztere helyet biztosít a roma hős emléktáblájának *** Nem engedte a MÁV a roma hős emléktáblájának felavatását *** A cukiság és a cigányok *** Ismét lehet jelentkezni az Útravaló ösztöndíjprogramra *** Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására *** A magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben *** Ötmilliárd forintot kapnak közfeladatot ellátó egyházak és civil szervezetek *** Kövér László méltatta Farkas Flórián munkáját, és odapörkölt a nyugati demokráciáknak *** Farkas Flóri után még mindig jönnek a kifizetetlen számlák *** 840 milliós tartozása van az Országos Roma Önkormányzatnak *** Jobbik: felelős roma vezetőkkel kell dolgozni a cigányság felzárkóztatásán *** Lecsapott Farkas Flórián roma szervezetére az Anonymus *** Közpénzen segélyezte rokonait Farkas Flórián *** Hárommilliárd forintos program indul megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására *** Kétmilliárdos program indul a roma lányok korai iskolaelhagyásának megelőzésére *** Havonta ételcsomagot kapnak a hátrányos helyzetű kisgyermekek három megyében ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Itt az elnök, hol az elnök Cigány szervezkedések választások előtt
2007-04-11 02:48
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
ImageLázas sietséggel próbálnak szövetségeseket találni az Országos Cigány Önkormányzat élére pályázó jelöltek. A tét: visszatér-e a szervezet élére a fideszes Farkas Flórián.

 

„Azt hiszem, ezeket a figurákat nem lehet félreállítani, meg kell várnunk, amíg kihalnak. Türelem!” – írta Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) egyik vezetője a c-press.hu internetes lapban az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) jelenlegi vezetőiről 2006 tavaszán. Sok türelme azonban nem volt a roma politikusnak, hiszen szervezete és ő maga is csatlakozott ahhoz az összefogáshoz, amelyet Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke alakított ki nemrég a márciusi országos kisebbségi önkormányzati választásokra.

Kolompárnak ritka bravúr sikerült: maga mögé tudta állítani egyik legkeményebb korábbi kritikusát, Horváth Aladárt, az RPM elnökét. ők együtt indultak már négy évvel ezelőtt is, ám akkor Horváth rövid három hónapig volt csak az OCÖ elnöke, utána Kolompár megbuktatta. Ebből hosszú, bíróság elé is vitt vita támadt, s Horváth nem szűkölködött a jelzőkben, amikor az OCÖ elnökéről beszélt. „Naiv voltam, azt hittem, nyolc osztály felett és büntetlen előélettel is lehet valaki OCÖ-elnök” – mondta az RPM elnöke egyik akkori nyilatkozatában. Emellett olyan nyilatkozatok láttak tőle napvilágot, hogy „Kolompár Orbán üzleti vállalkozásnak tekinti a cigánypolitikát”, „antiszemita”, „pitiáner, pénzéhes vajdácska”.

„Politikai alkut kötöttünk” – mondta most a HVG-nek Horváth. Elmondása szerint először ki is akart maradni a szövetségből, ám bizonyos feltételekkel mégis vállalta az együttműködést. Az OCÖ jelenlegi vezetése, illetve a szövetséget kötő, Kolompár vezette Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF) támogatják Horváth „előléptetését” a pénzek elosztásánál. „A megállapodásunk egyik eleme, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség roma célú programjainak kialakításában én veszek részt az OCÖ részéről” – vázolta a szövetség alapját az egykori szabaddemokrata országgyűlési képviselő.

Kolompár részéről a tét az, ő marad-e az OCÖ elnöke, vagy át kell engednie a pozíciót az önkormányzati választásokon jobban szereplő Lungo Drom nevű szervezet elnökének, Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselőnek. A kisebbségi választásról szóló jogszabály úgy rendelkezik, hogy csak azok a szervezetek indulhatnak országos posztért, amelyek az adott kisebbség összes önkormányzati képviselőjének legalább a 10 százalékát adják. Ezt a határt átlépni csak az MCF-nek és a Lungo Dromnak sikerült. Szavazni pedig csak az az 5562 elektor szavazhat majd, akik kisebbségi mandátumot szereztek.

Kolompár szövetségkötései nyomán ma már maga mögött tudhatja Teleki László szocialista országgyűlési képviselő Európai Unió Roma Ifjúságáért nevű egyesületét, akik közel kilenc százalékkal a harmadik legtöbb szavazatot szerezték a cigány szervezetek között az októberi választáson. A nagyobb szervezetek közül Kolompárt támogatja még Teleki régi csapata, a ma Dógi János vezette Cigány Szervezetek Országos Szövetsége is. Mivel így Kolompár-Farkas vetélkedőre szűkült a mezőny, Horváthéknak választaniuk kellett a két jelölt között. „Maradt a magát baloldalinak tartó MCF” – mondta az RPM elnöke, s az ő 8 százalékuk sokat segíthet Kolompárnak a végső győzelemben.

A meccs persze még így sincs lefutva.

Noha több kisebb szervezet támogatását is már megszerezte a jelenlegi OCÖ-elnök, még csak az elektori voksok mintegy felére van ígérete. A Lungo Drom nagyobb létszámú szervezetekkel már nem nagyon tud szövetkezni, ezért kérdés, mennyire tudja befolyása alá vonni azokat a főleg csak egy-egy megyében vagy településen induló szervezeteket, amelyek eddig kimaradtak a szövetségkötésből. Ez attól is függ, hogy e szervezetek helyben mit éreztek meg az elmúlt négy év kormányzati politikájából, amit egy nemrégen, az Európai Összehasonlító Kisebbségkutatások Közalapítvány égisze alatt megjelent elemzésben Törzsök Erika, az alapítvány vezetője s jelenleg kormány-főtanácsadó csak úgy minősített: „nem történt semmi szóra érdemes”. Ha a helyi cigány kisebbségi önkormányzati képviselők is ezt a tanulságot vonják le az elmúlt évekből, akkor újra megnyílhat az esély a négy éve leváltott Farkas előtt az OCÖ elnöki székének visszafoglalására.

Riba István (HVG)

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti wellness horoszkóp 2017.november 19-től 25-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2017-11-19
  Ma mindent úgy szeretnénk tenni, ahogyan kedvünk tartja. Nem tűrjük a korlátozásokat, zokon vesszük, ha családtagjaink ránk telepednek és megmondják, hogy mit tegyünk. Ahol csak tudjuk, átlépjük a határokat. Ma a visszér problémája nyilvánulhat meg erőteljesebben. A panaszt nem szabad elhanyagolni. Szélsőséges esetben fekélyes bőrtünet is lehet az elhanyagolt visszérbetegség eredménye. Kezdeti stádiumban segíthetnek a gyógytermékek.
 • Pozitív megerősítés vs karma
  A pozitív megerősítés működésének megértéséhez képzelj el egy fogkrémes tubust. A tubus legvégén van az a pozitív életérzés, amit át szeretnél élni. Ahhoz, hogy ez a tied legyen, ki kell nyomnod azt, ami még tubusban - vagyis a tudatalattidban - benne van. Ha ismételsz egy megerősítést, az kibuktatja, a felszínre hozza azokat a blokkokat, tévedéseket, nem-tudásokat, karmikus terheket, amik beépültek a tudatalattidba és ezért akadályoznak.
  image
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2017.november 18-tól 24-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2017-11-18
  Szélsőségesen érzünk a mai napon. Arra is képesek vagyunk, hogy nagyon szeressünk és a gyűlölködés sem áll távol tőlünk. Ha kedveljük a munkánkat, akkor ma fanatikusan dolgozunk, s jóval többet teljesítünk, mint máskor. Ma szenvedélyes hangulatban leszünk, több szexre lesz szükségünk. Aki hajlamos arra, hogy a tiltott gyümölcsöt ízlelgesse, a mai napon nagyobb eséllyel teszi ezt meg.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek