Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Gyermekmesék hitről, élményekről, szeretetről
2007-04-05 13:47
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
ImageGaburiné Nyíri Krisztina Egy roma szív című verseskötete 2005-ben jelent meg. Ezúttal egy szélesebb olvasóközönséghez szólt, meséivel - amelyek a hitről, élményekről, szeretetről, példa értékű magatartásról, reményről szólnak – elsősorban a gyerekekhez szeretne eljutni.

 

 

 

 

Azt maga Nyíri Krisztina is elismeri, hogy meséi nem hagyományosak, a könyvpiacon szerinte nem sok olyan kötetet lehet találni, amely valóban útmutatást adna legkisebbeknek. Ennek megfelelően az írások fogadtatása is eltér a megszokottól. Vannak gyerekek, akiknek már első hallásra tetszenek az újfajta történetek, de vannak olyanok is, akik visszakérdeznek, és magyarázatot kérnek minden egyes részletre. A szerző ez utóbbit szereti jobban, mert ilyenkor úgy érzi, hogy történetei valóban gondolkodásra késztették a gyerekeket.

Ugyancsak a közös gondolkodást, a megértést segíti elő a XVIII. kerületben évente megrendezett Podo fesztivál. Az április 26-i rendezvényre már javában készülnek a szervezők és a résztvevő gyerekek is, előbbiek szponzort keresnek, utóbbiak rajzaikat készítik a meghirdetett kiállításra. Maga a fesztivál egy vetélkedő, ahol együtt versenyeznek a hátrányos és roma gyerekek nem roma gyerekekkel egy kis játékos nap keretén belül. A programok között lesz zene, irodalom, tánc – mindenképpen roma előadókkal -, és mindenki úgy mutathatja majd meg tudását, ahogy ő tanulta, ahogyan neki tetszik.

Végezetül következzék egy mese, természetesen a húsvétról.

„Egyszer, nem is olyan régen, amikor még szivárványok táncoltak az égen, boldog madárkák ünnepeltek egy hűs patakszélen. Olyan volt e táj, mint a Föld nevezetű bolygó, ha felülről néztük, kerek, kicsi golyó. Néha érett áfonyaszemnek tűnhetett, tavasszal egy tündér a táj palettájára élénk színeket festhetett. És jött a vidám, hangos kikelet. A fák terebélyes ága mind beöltözött zöld selyemruhába, gyönge leveleik a széllel indultak lassú, romantikus táncba. Két jó barát mesélt hűs árnyékába. Egy ünnepről szólt a mese tárgya. A kisebb madárka kérdéseivel a nagyobbat bombázta. Mi az ünnep neve? Húsvétnak nevezik. Festett tojásaikat az emberek, barkaágra teszik. Miért pont tojásokat? Miért barkaágra? Mert a barka hasonlít egy töviskoronára. A tojás az új élet, az újraszületés, a teremtés. Történt egyszer, hogy az emberek hite volt kevés. És Isten egyetlen fiát keresztre feszíték. Töviskoronával ékesítve sebektől vérző fejét. De jött a csoda. A feltámadás. Tiszta, friss vízzel mosták Jézus vérző arcát, mely cseppek alázattal gurultak tova egy szív felé, mi a hitnek volt otthona. Mi is használjuk a vörös színt? Igen, a tojásainkon. Hogy az áldozat mindig eszünkbe jusson. Mi díszeleg még a húsvéti asztalon? Szeletelt sonka pihen meleg kalácságyon. Jézus tiszta teste és a vére, ünnepi asztalunkon ez így megférne? A zöld fű, a tojások alatt? A Golgotához egy kósza gondolat szaladt. Ahol a hajnal harmatos első fénye dermedten tekint egy üres keresztre. Állj meg! Csak egyetlen percre. Hogy a szeretet és a hit aprócska fénye szíved minden zugát felmelegítse. Nézz bátran a másik ember szemébe. Neki is van múltja, neki is van jövője. És a bűn el van temetve. Ez valami újnak, valami másnak a kezdete. Egy aprócska mag van a Föld mélyébe rejtve. Benne a Föld minden szeretete. Fénye, ereje. Növekedését béke, hit, boldogság, mosoly kövesse. Legyen áldott az ember minden ünnepe, és perce.”

 

C-PRESS - Magyar Rádió Online - 2007. április 5.

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.június 6-tól 12-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-06
  Ma jellemző lesz ránk a jókedv és az optimizmus. Erőnk teljében leszünk, nem rettenünk vissza a máskor nehéznek tűnő feladatoktól sem. Talán csak a türelemnek leszünk híján: nem kedveljük az aprólékos teendőket. Ma májunk kerül előtérbe, egészségünk szempontjából. Májunkat sokáig tudjuk gyilkolni, anélkül, hogy bármilyen látható jele lenne a károsodásnak. Statisztikai adatok szerint évente átlagosan 4 kg! méreganyagot, színezőanyagot viszünk be a szervezetünkbe.
 • Mi van ma, mi van ma? Piros pünkösd napja!
  Mit ünneplünk pünkösdkor? A keresztény hagyomány szerint Jézus a feltámadása utáni negyvenedik napon tért vissza a mennybe. Az apostolokat kérte, hogy maradjanak együtt, és várják a Szentlelket, Isten küldöttjét, mert el fog jönni. A feltámadás után ötven nappal eljött a Szentlélek, az apostolok a nép elé álltak, és Krisztust hirdették.
  image
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek