Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Czene Gábor: Balhé van
2007-04-04 13:25
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

ImageA papírformának kedvenc szokása, hogy rendre felborul, de átlagos esetben legalább előzetes esélylatolgatásra jó. Segít felmérni az erőviszonyokat. A cigány közéletben viszont nincs papírforma. Pontosabban van, csak úgy hívják: bizonytalanság, kiszámíthatatlanság, zűrzavar.

 

Bármi előfordulhat, és legfeljebb az okoz meglepetést, ha kivételesen nem történik meglepetés. Esküdt ellenségek borulnak egymás vállára, vagy szövetségesek válnak esküdt ellenséggé. Nincs jelentősége, következő alkalommal majd fordul a kocka. Az adott szónak éppen úgy nincs becsülete, ahogyan az írásban rögzített megállapodásnak sincs.

 

 

 

Ha oktatási, szociális és gazdasági értelemben nem is, ilyen szempontból megvalósult a társadalmi integráció: politikai módszereiket és erkölcsi színvonalukat tekintve a roma szervezetek egy része remekül hasonult a nagypolitikai elithez.

Kínálkoznak a párhuzamok. Emlékezzünk csak, hogy milyen körülmények között választott, azaz nem választott köztársasági elnököt a jelenleg is kormányon lévő koalíció. Elvileg minden adva volt ahhoz, hogy a kormánypártok befuttassák a saját emberüket. Ehhez képest - a törvényhozáshoz méltatlan huzavonák, politikai zsarolások, szavazási trükkök után - az ellenzék jelöltje győzött.

Valami hasonló esett meg az Országos Cigány Önkormányzattal is. A roma testületben hiába szerzett többséget a Lungo Drom, a választáson vereséget szenvedő MCF-nek sikerült két embert a maga oldalára állítania, és az alakuló ülésen máris jött a váratlan fordulat: nem a nagy esélyes Farkas Flórián (Lungo Drom), nem is az eddigi elnök, Kolompár Orbán, (MCF), hanem az egyik átcsábított politikus, Kozák János lett az országos önkormányzat vezetője.

Kétségtelen, hogy az OCÖ alakuló ülésétől eltérően az Országgyűlésben nem szoktak izomembereket felvonultatni, de ez nem feltétlenül minőségi különbséget jelez. Nincs szükségünk szárnyaló fantáziára ahhoz, hogy elképzeljük: milyen figurákkal találkoznánk az ülésterem környékén, ha felszámolnák a beléptetési rendszert, és mindenki szabadon jöhetne-mehetne a Parlamentben.

Az Országos Cigány Önkormányzat alakuló ülését azonban nem ezért minősítette törvénysértőnek a közigazgatási hivatal, hanem azért, mert a dokumentumok áttanulmányozása és a szóbeli meghallgatások alapján arra a következtetésre jutott, hogy jószerével semmi sem a szabályoknak megfelelően zajlott. Új választást kell tartani. Pillanatnyilag az van, ami már annyiszor volt: balhé. Találgatni sem érdemes, hogy ki nyer a mai megismételt választáson. Farkas Flórián? Kolompár Orbán? Kozák János? Vagy egy negyedik, akire senki se gondol? Az egyik lehetőségnek pontosan annyi a valószínűsége, mint a másiknak.

Fontosabb kérdés: egyáltalán van-e jelentősége annak, hogy ki az elnök? És ebből egyenesen következik: akarnak és tudnak-e javítani valamicskét az Országos Cigány Önkormányzat képviselői a magyarországi romák helyzetén?

Cigány értelmiségiek véleményét olvasva nincs túl sok okunk optimizmusra. Horváth Aladár például, aki amúgy ritkán fukarkodik a markáns megfogalmazásokkal, az Amaro Drom februári számában így vázolta a lehetőségeket: "választani kellett a szélsőséges, újnyilas csoportok felé nyitott Fidesz-szövetséges Lungo Drom és az önmagát baloldaliként jegyző, a kormányhoz lojális, ám törvénytelenül hatalomba került és politikailag súlytalan MCF között". Aztán: a pártoktól független cigány közélethez és érdekképviselethez szerinte "erős értelmiségre, szabadon gondolkodó, aktivizálható és adakozó középosztályra, közös eszményekre lenne szükség. Egyik sincs, ezért vagyunk kiszolgáltatva."

Hozzávehetjük ehhez azt is, amit Kállai Ernő, az MTA tudományos kutatója a Népszabadságnak mondott: a legjobban annak örülne, ha kialakulna a független, nyomásgyakorlásra képes roma civil szféra. Ám egyelőre nem a roma közélet alakítja a nagypolitikát, éppen az ellenkezője történik. A roma politikusokban "erős megfelelési kényszer él a pártok iránt, és ilyen körülmények között az Országos Cigány Önkormányzatnak is kevés lehetősége van önálló politizálásra". Vagy nézzük Zsigó Jenőt, aki szerint a "megszorítások jó alkalmat szolgáltatnak arra, hogy a cigányügyet besöpörjék a megtakarítási programba".

A nyilatkozatok ugyanabba az irányba mutatnak. Nevezetesen: a politikai tendenciákat figyelve egyre csökken az esélye annak, hogy a rendszerváltás táján szinte a semmiből érkező cigány önszerveződés - hosszú évek óta tartó kínszenvedés után - végre megerősödjék, a pártfüggéstől megszabadulva érvényesíteni tudja az akaratát.

A Lungo Drom és a parlamenti képviselőséggel megkínált Farkas Flórián már rég elkötelezte magát a Fidesz mellett, a Kolompár-féle MCF is csak ideig-óráig játszadozott a függetlenség gondolatával. Az MCF korábban együttműködési szerződést írt alá az MSZP-vel, de a 2006-os parlamenti választások előtt felmondta a megállapodást, és önálló cigánypártként indulva próbált meg tekintélyt parancsoló eredményt elérni. Az országos lista összejött ugyan, de a párt végül olyan kevés szavazatot kapott, hogy Kolompár Orbán jobbnak látta, ha újra a szocialisták környékén keres támogatókat.

Az idei cigány önkormányzati választáson az MCF már ismét az MSZP szövetségeseként szerepelt, legalábbis erre utal, hogy a lista második helyén Teleki László szocialista parlamenti képviselő kapott helyet, a negyedik pedig Dógi János, az MSZP roma tagozatának vezetője volt. A kormányzat több politikusa az MCF mellett kampányolt, ami azért kellemetlen, mert így elég nehéz eloszlatni azt a látszatot, hogy az OCÖ belső viszálykodásához és a törvénysértő módon megrendezett alakuló üléshez a hatalomnak is köze van.

A két nagy parlamenti párt mára teljesen felosztotta maga között a cigány politikai küzdőteret is, de se a kormányon lévő MSZP, se az ellenzéki Fidesz nem töri magát, hogy romaügyi programok kidolgozásában és végrehajtásában jeleskedjen. Pár éve még reménykeltőnek látszott, hogy a Fidesz egyszerre három cigány képviselőnek helyet szorított parlamenti frakciójában, mostanra viszont erről a kísérletről is csendesen csak annyit mondhatunk: a cigányság számára kevés haszonnal járt.

A nagy számban rendezett romapolitikai konferenciákon a pártok képviselői nem győzik hangsúlyozni, hogy a cigányok problémáit nem lehet a cigányok nélkül megoldani. Talán addig mondogatják majd, amíg eljutnak addig a felismerésig, hogy az sem mindegy, a cigányokat milyen minőségű szervezetek képviselik. Ha ez megvan, akkor már csak azzal kell tisztában lenni, hogy a felkészült roma értelmiség helyzetbe hozásához a pártok gondos munkával felépített, ám semmire se jó vazallusrendszerének lebontására is szükség van.

A pártfüggőségek felszámolásának sokféle módja lehet, az egyik például az, ha a törvényhozás új összeférhetetlenségi szabályok alkotásával akadályozza meg a nemkívánatos összefonódásokat. Kezdetnek persze az is megteszi, ha a cigányok - más kisebbségiekkel együtt - pártoktól független képviselethez jutnak a parlamentben. Elvégre ennek elmaradása miatt a kilencvenes évek első fele óta mulasztásos alkotmánysértés terheli az Országgyűlést.

 

C-PRESS - Népszabadság - 2007. április 4.

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.június 6-tól 12-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-06
  Ma jellemző lesz ránk a jókedv és az optimizmus. Erőnk teljében leszünk, nem rettenünk vissza a máskor nehéznek tűnő feladatoktól sem. Talán csak a türelemnek leszünk híján: nem kedveljük az aprólékos teendőket. Ma májunk kerül előtérbe, egészségünk szempontjából. Májunkat sokáig tudjuk gyilkolni, anélkül, hogy bármilyen látható jele lenne a károsodásnak. Statisztikai adatok szerint évente átlagosan 4 kg! méreganyagot, színezőanyagot viszünk be a szervezetünkbe.
 • Mi van ma, mi van ma? Piros pünkösd napja!
  Mit ünneplünk pünkösdkor? A keresztény hagyomány szerint Jézus a feltámadása utáni negyvenedik napon tért vissza a mennybe. Az apostolokat kérte, hogy maradjanak együtt, és várják a Szentlelket, Isten küldöttjét, mert el fog jönni. A feltámadás után ötven nappal eljött a Szentlélek, az apostolok a nép elé álltak, és Krisztust hirdették.
  image
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek