Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Lukács Lakatos Christy - Időjárás jelentés "Romából"
2007-04-04 01:00
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése

ImageSzeles, borús napokat élhettünk meg az elmúlt időkben a roma politikai térségekben. A meghökkentően rideg időjárás változás oka az úgynevezett erkölcsi és bizalmi szegmens vitathatósága.

 

Ki a jó politikus, ki képvisel minket  korrekten és egyáltalán ki mit tesz az érdekünkben? Nos, a kérdés sokrétű, ahogyan a cigányság is. Mentalitás, kultúra, világnézet, megélt  pozitív és negatív tapasztalatok az „ÉLET” mindennapjai.

 

 

 

Nemrégiben Zsigó Jenő kijelentése nyomán mi szerint az oláhcigányok és a magyar  cigányok vagy ha úgy tetszik romungrók közt különbség van, csalódást okozott  Makai Istvánnak és Lakatos Lászlónak, az FCÖ frissen megválasztott elnökének és alelnökének. Csalódás? Nos a kérdés nem olyan egyszerű mint amilyennek tűnhet, ez egy kisebbséggé kandidált népcsoport történelmét átölelő kérdéskör, annak minden negatív és pozitív tulajdonságaival.

Makaiék szerint a cigány az cigány, teljesen mindegy milyen, mert egy nép vagyunk, egyformán kéne egymást kezelnünk. Nos, ha szabad megjegyeznem, én úgy gondolom hogy akár tetszik akár nem nagy szerepet játszik egy cigány életében az, hogy milyen cigány is valójában. Az indentitás tudaton túl pedig sok olyan meghatározó viselkedési formát és tulajdonságot is magában foglal, mely ha adott esetben egy politikussá avanzsálodó emberről van szó, mélyen rányomhatja a bélyegét a problémamegoldó készségére, avagy az egész cigánykérdéssel együtt járó társadalmi gond megoldásának módjával. És hogy miért? A válasz a kulturális különbségekben keresendő.

A történelem viharos évszázadai alatt nagyon sok felé szakadt a cigány nép.

Mára már a világon mindenütt élnek cigányok. A világon mindenhol különböző társadalmi rétegekre osztható. És itt nagyon fontos  megjegyeznem azt, hogy a társadalmi különbségek kialakulásában nagy szerepet játszott az asszimiláció.

Magyarán az, hogy ki-ki mennyire tudott beleépülni az adott ország mindennapi társadalmába, kultúrájába, életébe.

Ez itthon sincsen másként. Megfigyelhető és - megjegyzem mindenféle elfogultság nélkül mondom mindezt -, hogy hazánkban az úgynevezett magyar cigányság (romungró) teljes mértékben a beasszimilálódott, kiművelt, önmagát kettős identitással magyar-cigánynak mondó rétegét képviseli jogosan. Presztizst képvisel, tekintve, hogy a kiváló, világszerte ismert muzsikusaikkal, művészeivel nemcsak önmaguknak, hanem az országnak is nagyfokú elismerést és tiszteletet vívtak ki. Mindenhol a világon ismerik és szeretik a magyar cigányzenét, és meg kell jegyeznem ezt is minden bántó szándék nélkül, hogy nem a különböző oláhcigány folklór együttesek jutnak első kérdésre egy külföldi eszébe, hanem a híres prímások, akik közül Dankó Pistának Szegeden szobrot is emeltek, elismerésül munkásságáért.

Nagy dolog ez ha belegondolunk, és mindezt az a réteg vitte véghez akiket az oláhcigányok sokszor lenéznek, kigúnyolnak amiatt, mert mertek nagyok lenni és mert elkezdtek valami olyat, amit mindmáig egy oláhcigány sem ért és nem is tud megtenni. Mert ők cigányok, nem akarnak egy nációhoz sem tartozni, ők a saját sokszor XXI. századi mentalitással össze nem egyeztethető ősi mai napig fennmaradt kultúrájuk  megőrzésén ápolásán igyekeznek. Ambivalens módon mindennek fényében csodálkoznak azon, mikor a különböző  kereskedelmi csatornák gúnyszerűen mint egy cirkuszi bohócként mutat rájuk, olykor tényleg primitív ügyek kapcsán.

Gondoljunk csak a nemrégiben bemutatott Kállai Csaba önjelölt vajda (egyébként vállalkozó) kudarcba fulladt választási ceremóniájára, melyen jogosan háborodtak fel az érintettek. Vagy hogy még irrigensebb témát említsek, az olaszliszkai tanárgyilkosság.

Azt hiszem kimondható, hogy a háttérben nem a romungrók álltak itt sem, de a másik oldal ha úgy tetszik elérte, hogy minket is hasonló szájízzel kezeljenek mint azokat, akik ebben illetve más bicskanyitogató ügy révén nyilvánosságot kapnak. Nem vagyunk eggyek, nem is leszünk soha, addig amíg nem fogják megérteni az oláhcigányok, hogy ahhoz, hogy együtt tudjunk a cigányságért kiállni addig nem engedhető meg az, hogy a primitívitás, az öntörvényűség ilyen aljas helyzetbe hozzon minket. Mert amíg van periférián élő, primitív, öntörvényű cigányréteg, addig lesz ellentét is, a többségi társadalom részéről pedig kirekesztés, cigányozással egybekötve.

Tegyetek kedves oláhcigány származású politikus jelöltek ezekért az emberekért, magyarázzátok el nekik, hogy be kell illeszkedni, művelődni kell, egymással pedig próbáljatok meg fair munkában dolgozni!

Zsigó Jenő „oláhcigányozása” pedig  úgy értendő a meglátásom szerint, hogy akinek nem inge ne vegye magára, és aki ezen megsértődik, az valamit nagyon rosszul csinált. Fatálisan hangzik egy cigány szájából az, mikor egy másik cigány kijelentése nyomán azt rasszistának nevezi. Márpedig elhangozott. Makaiék szerint Zsigó Jenő rasszista. Ilyet sem halottam még bevallom. De úgy vélem, hogy ilyen megállapítás csak azon ember szájából hangozhat el, aki nincs tisztában az elhangzott kijelentés szövegkörnyezetével, vagy esetleg nem értették meg az üzenetet. Igen, üzenet volt és meglepő módon pont az érintettek nem értették meg. Már abban sem vagyok egészen biztos, hogy Makaiék hallották a Zsigó Jenővel készült beszélgetést. Mert aki kicsit odafigyelt az érthetné, hogy a különbségtevés ez esetben nem rasszista megnyilvánulás volt. Csupán egy igaz állítás, egy tény. Mert milyen érdekes, hogy mint ahogyan azt tudjuk az oláhcigányok  sosem kezelték egyenlőként magukkal a magyar cigányokat, sőt  ők azok akik ha úgy tetszik diszkriminálják őket. Mert szerintük az aki nem beszéli a cigány nyelvet, akiknek a nő tagja nadrágban mernek járni azok nem cigányok.

Megállapítható ezek fényében tehát hogy a felháborodásuk jelen esetben nem hogy nem jogos, de még alaptalan is. Hiszen ezt ők tudják a legjobban, hogy nem egyenlőek az oláhcigányok a magyar cigányokkal, úgyhogy a sértődés, a rasszistázás, a megbántottság érzet csupán játék, egy nagyon  kreatív színészi alakítás. Mint ahogyan Lakatos Úr 4 éves munkája is az FCÖ-ben, Zsigó Jenő mellett. Egyfajta látens munka volt az övé, álbarát, álmunkatárs aki az első adandó alkalommal hátat fordított  kollégájának, és az egyéni siker reményében  átpártolt az „övéihez”. 

Kíváncsian várom, hogy az új vezetés nevéhez mi lesz majd köthető, mit fognak tenni a tanulni akaró, felnövekvő értelmiségi fiatalokért. Egyáltalán érdekli -e őket az a szörnyű tény, hogy az ösztöndíjasokkal mi lesz, hogyan fogják finanszírozni a következő 4 évben a tandíjaikat. Hogyan fognak az elkeseredett szülök és főként gyerekek szemébe nézni, akiknek óriási segítség volt az ösztöndíj, ami Zsigó Jenő és valóban tenni akaró, elhivatott munkatársainak volt köszönhető.

Mi lesz köszönhető a Makai féle FCÖ-nek, mit fognak ők tenni ezekért a fiatalokért

és a cigányokért?
Egyáltalán tesznek majd valamit?
Vagy majd a jól bevált „látens”  munkát végzik tovább, utazva a jól ismert „forgószéllel?” Mi lesz veletek ösztöndíjasok?
Ki segít rajtatok ?

 

Lukács Lakatos Christy 

 

C-PRESS - 2007. április 4.

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.június 6-tól 12-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-06
  Ma jellemző lesz ránk a jókedv és az optimizmus. Erőnk teljében leszünk, nem rettenünk vissza a máskor nehéznek tűnő feladatoktól sem. Talán csak a türelemnek leszünk híján: nem kedveljük az aprólékos teendőket. Ma májunk kerül előtérbe, egészségünk szempontjából. Májunkat sokáig tudjuk gyilkolni, anélkül, hogy bármilyen látható jele lenne a károsodásnak. Statisztikai adatok szerint évente átlagosan 4 kg! méreganyagot, színezőanyagot viszünk be a szervezetünkbe.
 • Mi van ma, mi van ma? Piros pünkösd napja!
  Mit ünneplünk pünkösdkor? A keresztény hagyomány szerint Jézus a feltámadása utáni negyvenedik napon tért vissza a mennybe. Az apostolokat kérte, hogy maradjanak együtt, és várják a Szentlelket, Isten küldöttjét, mert el fog jönni. A feltámadás után ötven nappal eljött a Szentlélek, az apostolok a nép elé álltak, és Krisztust hirdették.
  image
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.május 30-tól június 5-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-05-30
  Ma a módszeres, összeszedett munka ideje van. Akár a kertünkben, akár lakásunkban rendet tehetünk, nem csalódunk majd az eredményben. Bár lassabban haladunk, de mindenre kiterjed a figyelmünk. Jól tesszük, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra. Ha lehet, akkor részesítsük előnyben a könnyű, ám tápláló ételeket, például a zöldségféléket, amelyek nem terhelik meg annyira a gyomrunkat. Ma kerüljük a veszekedést, ne szítsunk feszültségeket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek